Stadserien, #1

Mina drömmars stad

City of My Dreams
Bok av Per Anders Fogelström
Boken är en klassisk skildring över Stockholm i en omvälvande period på 1800-talet. Vi får följa Henning som vandrar in i staden från en utsatt bakgrund. Han möter svårigheter i stadens ofta hårda miljö. Samtidigt lyser hans hedersamma karaktär starkt och genom ärlighet träffar han också vänner och inleder arbetet med att bygga sig ett hem.
Början på en serie som handlar om en man som flyttar från landet in till Stockholm för att söka lyckan. Man får följa honom och hans familj genom stockholms utveckling fram mot modernare tider. Välskrivet och spännande att följa en kamp om pengar mat och mot sjukdom
Henning är en ung kille med drömmar att lyckas hitta ett arbete i Stockholm. Boken utspelar sig från 1860-talet och framåt. Vi får följa Hennings knegande och hur kämpigt det var under denna tid i Sverige. Henning träffar Lotten och de blir kära, gifter sig och skaffar en familj.
Jag blev inte riktigt lika förälskad i Henning och Lotten som jag blev i Utvandrarnas Karl Oskar och Kristina men det är ändå en roman som engagerar mig och som får mig nyfiken på fortsättningen. Efter att ha läst Utvandrarsviten kan jag sakna att följa barn och barnbarn och just det får vi som läsare göra här!
Henning kommer 1860 till Stockholm. Det är fattigt och smutsigt. Det är politik. Kärlek. Alkohol. Horeri. Hårt arbete. Vänskap. Stockholmsslang, dialekt och en historielektion. Som så många andra klassiker känns den, trots sin skildring av en typisk tidsanda, tidlös och kan läsas med behållning i alla tider. Ser fram emot nästa del!
En sommar i mitten på 1860 kommer Henning till Stockholm för att skapa sig ett bättre liv. Han gifter sig så småningom med Lotten och det är deras barn man sedan får följa i kommande böcker. Trots att de sliter hårt är de ändå lyckliga.

En otroligt fin bok som jag lätt kom in i, alla beskrivningar är bra gjorda så jag kunde lätt se allt framför mig och riktigt vara med i den tidens Stockholm. Har läst igenom hela serien och är en av mina absoluta favoritserier, en riktig svensk klassiker!
Den här romanen var långt över förväntan för mig - inte för att jag hade väntat mig att den skulle vara dålig, men jag trodde att språket skulle vara tråkigt och attityden snubbig. Istället har Fogelström beskrivit ett Stockholm som jag i mångt och mycket känner igen. En klassiker värd namnet.
Det finns en anledning till varför Per Anders Fogelströms böcker anses som klassiker inom svensk litteratur. Om du är intresserad av att uppleva hur 1800 talets Stockholm är ur en arbetares perspektiv så är det här boken för dig. Hur Stockholm stad utvecklas, byggts upp med tiden och hur ens liv kunde sett ut om man varit född för endast 100 år sedan är något man får insikt i om man väljer att läsa den här boken. Rekommenderas starkt.
Henning vandrar en dag i 1800-talets mitt in i Stockholm. Han är fortfarande i sin ungdoms dagar och kommer från fattiga förhållanden. Familjen har försvunnit ur hans liv och därför har Henning behövt ta förvärv i en kvarn. Stockholm, den pulserande staden fylld av drömmar och förhoppningar, lyser inför honom som en hägring.

Staden besväras dock av växtvärk när mängder av människor likt Henning söker sig dit. Att hitta ett förvärv är svårt och det finns som alltid många som vill tjäna pengar på andra människors olycka. Henning är en något försiktig och tillbakadragen människa men däremot rakryggad och ärlig. De senare egenskaperna hjälper honom att hedersamt bygga upp ett liv och ett vackert hem. Han finner slutligen både vänner och familj.

Boken är ett vackert tidsdokument över en omvälvande period. Fogelström lyckas fånga just karaktären och essensen av en stad. Läsaren får en förståelse för det ekosystem av pulserande liv som en grupp människor bildar. Det smutsiga och kantnötta Stockholm har trots allt själ och skärpa och tidens händelser sträcker sig ända in i våra dagar.