9,3 på Richterskalan

Bok av Andreas Norman
Nyss antagen till UD:s diplomatprogram skickas Andreas Norman till Thailand, dagarna efter tsunamin i Indiska oceanen den 26 december 2004. Oförberedd hamnar han mitt i krishanteringen efter en av de värsta naturkatastroferna i modern tid. Tio år efter flodvågen skriver han nu om sin om sina upplevelser, sin sorg och sin vrede. 9,3 på Richterskalan är en ögonvittnesskildring ur en ung UD-tjänstemans perspektiv - det kaotiska arbetet, hanteringen av döda och mötet med överlevande. En uppgörelse med hopplös byråkrati och ett utforskande av misslyckandets mekanik och en helvetesskildring, där Norman inte väjer för det mest fruktansvärda. Tio år efter katastrofen skriver han nu om sin maktlöshet och sin vrede. En dramatisering av 9,3 på Richterskalan har urpremiär på Malmö stadsteater i februari 2015, i regi av Sara Cronberg.
Den intressanta och fruktansvärda berättelsen om en nyanställd UDtjänsteman som får åka till Thailand direkt efter tsunamin för att hjälpa förtvivlade svenskar att söka efter sina försvunna släktingar. Det är en otroligt fängslande och brutal berättelse om hur det var att hamna mitt i detta kaos och tvingas hantera döden och döda kroppar som vardagsmat. Den förmedlar också hur trögt det var att få igång vettig hjälp. Läs den, men var beredd på att den inte är så lätt att släppa ifrån sig.
Norman beskriver och målar upp det kaos och lidande som han möts av som tjänsteman för svenska UD i Thailand på ett helt otroligt sätt. Det tog lång tid för mig att läsa denna. Mycket pågrund av det fängslande språket i de enormt starka scenerna ur boken. Många många tårar utlovas. Många många frustrationer utlovas.