Förlåten

Bok av Agnes Lidbeck
När Ellens och Marias pappa går bort ärver de familjens sommarställe i Stockholms skärgård. I arbetet med att reda ut dödsboet tvingas de för första gången på många år tillbringa en sommar tillsammans och måste därför konfrontera sina likheter och olikheter, sin svartsjuka och längtan. Kan det finnas förståelse och ömhet mellan dem som förväntas stå varandra närmast? Kan det förflutna hålla systrarna samman? Eller är avunden och vanmakten det enda de har gemensamt? På barndomens skärgårdsö, där alla platser och föremål är laddade med minnen och mening, ställs allt på sin spets. Förlåten är ett närgånget, detaljerat porträtt av Ellen och Maria, det komplexa systerskapet och relationen till de människor som kretsar kring dem: föräldrarna, männen och barnet. Agnes Lidbeck debuterade våren 2017 med den hyllade romanen Finna sig, som skärskådade den moderna kvinnorollen. I Förlåten fortsätter författaren sitt utforskande av vad det är att vara kvinna i dag.
När deras pappa går bort samlas systrarna Ellen och Maria på sin barndoms sommarställe. Systrarna har en minst sagt komplicerad relation och har valt helt olika vägar i livet. Ellen har en framgångsrik karriär, är vältränad och har en god ekonomi. Maria är ensamstående mamma till en femåring, arbetar inom äldreomsorgen och har därmed en mer begränsad ekonomi. På sommarstället väcks barndomens relationsmönster till liv och därtill påminns systrarna om det trauma som en gång ägde rum på platsen.
.
Lidbeck är onekligen otroligt begåvad med ord. Hon beskriver personer och relationer extremt bra. Perspektiven från Ellen och Maria varvas och ger förståelse för ageranden. Syskonrelationen är så tät av ångest, missunnanden, oförståelse, skam, avund och besvikelse. Tyvärr räcker det inte för mig. Jag hade gärna sett att Lidbeck gjort något mer som att t ex bygga in mer händelse eller utveckling.
Lindbeck skriver ärligt och öppet här om två systrar. Tre romaner följer samma spår och just denna är min favorit av dem. Jag skulle tolka ett övergripande tema som besvikelse?