Holländarn

Bok av Birgitta Bergin
Karins tillvaro rasar samman när hennes pappa dör och hon inser att lögner och hemligheter är orsaken till hennes kärlekslösa barndom. Hennes länge förträngda minnen bildar plötsligt en ny sanning. Nu måste Karin ta reda på vem som är hennes riktiga far - för att inte gå sönder. Det blir början på en resa där Karins sökande leder långt tillbaka i tiden, till nazismens fasansfulla terror och till 1960-talets Halmstad. Varför lämnade hennes pappa familjen? Varför förbjöds Karin att berätta vissa saker för sin lillebror? Och vad är det egentligen för hemlighet som hennes mamma bär på? Holländarn är ett familjedrama som sträcker sig över tre tidsperioder. Djupa familjehemligheter, skuld, passion, svek och kärlek avlöser varandra i denna välskrivna roman, baserad på en sann historia.
En fantastisk och gripande berättelse om familjens hemligheter och svek . Huvudpersonen Karin som när hennes far dör upptäcker att allt inte står rätt till i familjen...
En stark bok som är svår att lägga ner. Bitvis blir jag väldigt arg på huvudpersonen som känns väldigt självisk samtidig som jag i andra situationer förstår. Men som sagt jag kan inte förstå när man självmant lämnar sina barn. Birgitta har blivit en favoritförfattare för mig som jag håller koll på och väntar på fler böcker.
Karin växer upp i en kärlekslös familj, med mamma Laila, pappa Arne och lillebror Johnny. Aldrig visades kärlek eller känslor.
Så dör Arne, och det kommer fram att han inte är Karins och Johnnys pappa.

Karin har svårt att släppa detta. Hon vill veta vem som är hennes riktiga pappa. Men Laila tiger. Hon vägrar prata om det.

Det blir början på en lång resa. En resa ända bak till nazismens tid. Vilka familjehemligheter kommer hon hitta?

Denna bok är baserad på en sann historia. Det är en gripande och tragisk berättelse, med lögner, svek, men även kärlek och passion. Och om att hitta sig själv.
Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig, då den berörde mig mycket.

Rekommenderas.
Jag tycker om boken! Den är intressant och jag tycker om att boken vävs ihop så bra. Det är flera olika tider boken utspelar sig i och det är väldigt intressant att läsa om allihop. Jag gillar även att Andra världskriget har en del i boken. Det är viktigt att tala om så det inte händer igen. Även om det inte är en så stor del i boken, är det ändå jobbigt att läsa om eftersom det är hemska händelser.
Jag gillar att boken har ganska många karaktärer. Alla karaktärer är spännande och alla har en bra historia. Ingen karaktär känns som utfyllnad.
Jag gillar att läsa om familjer som har det svårt med relationer och liknande och då är denna bok perfekt. Speciellt om man gillar lite mörkare inslag som Andra världskriget.
En helt klart läsvärd bok!