En ocean av kärlek

A Very Large Expanse of Sea
Bok av Tahereh Mafi
Året är 2002 i New York. Shirin är 16 år och muslim, så hon bär en hijab för att täcka sitt hår. Det har gått ett år sedan terroristattackerna 9/11 mot World Trade Center, vilka genomfördes av en islamistisk terroristorganisation. Shirin känner av den oro som ligger i luften och värjer sig mot blickar fulla av förakt. Allt vänder dock när Ocean James dyker upp.
En ocean av kärlek handlar om hur det är för Shirin att vara en muslimsk tonårstjej i USA. Boken gav en större förståelse för hur hemskt det kan vara att leva i ett land där ens religion inte är normen.
En ocean av kärlek påverkade mig starkt. Det är hemskt att läsa hur hon behandlas av samhället, eleverna och även lärarna. Jag blev frustrerad och ville bara skaka om människorna. Men trots ett tungt ämne bjuder boken på så mycket värme. Shirin är en tuff person som det är lätt att bli imponerad av. Hon går med i ett team för att lära sig breakdansa tillsammans med sin bror samtidigt som hon mot sin vilja börjar lära känna människor. Jag blev berörd av hennes relation med Ocean där Shirin får brottas med sina rädslor. Jag kan bara ge den här boken 5/5 i betyg!
En helt fantastiskt ungdomsbok. Perfekt för fans av The Hate U Give och "hard-hitting-contemporary". En ocean av kärlek lyckas vara underbart romantisk samtidigt som den handlar om rasism, sexism och religion.

Jag ÄLSKAR de två huvudpersonerna. Shirin för att hon är en riktig badass brud som inte låter någon bestämma hur hon ska leva sitt liv och uttrycka sin religion. Ocean för att han visar sina känslor så öppet och är tydlig med vad han vill.

Året är 2002. Man är fortfarande tvungen att betala för varje sms och internet är outhärdligt långsamt. Det är också året efter 11 september attackerna. Shirin är 16 år och bär hijab. Det gör henne till en måltavla både privat och i skolan. Hon är så van att få skit att hon antar att alla runtomkring henne är idioter.

När snygga, vita, ickemuslimska Ocean börjar prata med henne är hon fast besluten om att hålla honom på avstånd. Det kan inte komma något gott ur att de lär känna varandra. Men Shirin lyckas inte med sin plan. Ju mer frågor Ocean ställer och ju mer de umgås, desto mer faller de för varandra. Måltavlan på Shirins rygg blir ännu större.
Tahereh Mafi är en iransk-amerikansk författare som tidigare skrivit en uppmärksammad bokserie som börjar med boken Rör mig inte! En ocean av kärlek är liksom hennes tidigare böcker skriven för ungdomar, men kan också passa för vuxna läsare.

Vad handlar boken om?
Boken utspelar sig 2002 i USA. Det är ett år efter terrorattacken mot World Trade Center och huvudpersonen Shirin är en muslimsk sextonårig tjej. Hon har hijab och kommer aldrig undan från människors blickar, kommentarer och risken för att utsättas för våld. Efter terrorattacken har det plötsligt blivit ok att bemöta alla muslimer som om de var terrorister. Shirin har skapat sig skydd. Hon har gjort sig själv hård och onåbar, har hög musik i lurar, tittar ner i marken och försöker att inte låta attackerna nå henne. Det går ganska bra, åtminstone tills hon träffar Ocean James och kärleken börjar växa mellan dem. Hon kan inte stänga alla ute och samtidigt släppa in honom, utan måste våga låta skydden falla. Fast är han värd det? Vet han ens vad han ger sig in i, när han tar steget in i hennes värld och kommer drabbas av den rasism han tidigare varit skonad från?

Vad är bra med boken och vad är mindre bra?
Boken skildrar rasism på ett väldigt levande sätt, hur det blir för den som är utsatt. Den gör tydligt hur det kan påverka alla relationer en person har, inte bara de relationer där rasismen förekommer. Man får också se hur man kan formas av att hela tiden vara på spänn. Det är en relativt lättläst bok, men den bär på väldigt mycket budskap och känslor.

Ska man hitta något negativt att säga om En ocean av kärlek är det att några av birollerna i boken känns lite väl platta, som att det är svårt att förstå vad de gör där. Det problemet finns dock inte med någon av huvudkaraktärerna, så det är inget stort problem.

Vem skulle den här boken passa?
Boken passar till alla som är intresserade av rasism och hur den kan kännas i en ung människas liv.