Praktika för blivande föräldrar

Bok av Agnes Wold
När du väntar barn räcker det inte med alternativa fakta. I Praktikan varvas medicinska fakta om alla viktiga delar av graviditet och spädbarnstid med att professor Agnes Wold och barnläkare Cecilia Chrapkowska röjer i den djungel av råd om hygien, städning, amning, infektioner, vaccinationer och alkohol som väller över dig som blivande förälder. Det är inte så svårt. I Praktikan lär du dig allt du behöver för att ge barnet och dig själv bästa möjliga start i livet. Dags att spräcka myterna runt föräldraskap och spädbarnsvård! Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska röjer i den djungel av välmenande råd om allt från hygien, städning, amning och infektioner till alkoholkonsumtion och vaccinationer som väller över den nyblivna föräldern. Praktikan innehåller praktiska tips, vetenskapligt verifierade sanningar och stridbar feminism riktad till alla föräldrar, oavsett kön och familjekonstellation. Ur förordet: "Som nybliven förälder kommer du att överösas av välmenande råd. Och du kommer att lyssna på alla, för när du ska bli få barn finns det inget du hellre vill än att göra rätt. Ganska snart kommer du att börja känna dig förvirrad eftersom många av de råd som florerar motsäger varandra. Vi vill hjälpa dig att sortera bland råden och spräcka myterna om föräldraskap och spädbarnsvård. Som läkare och forskare är vi skolade i att förstå hur kroppen fungerar, i att läsa och kritiskt granska vetenskapliga rön råd kring graviditet och föräldraskap. Med den här boken vill vi sprida den kunskap vi nått genom decennier av föräldraskapsstudier." Axplock ur innehållet: Påbud och förbud för gravidaFörlossningAtt få sovaAtt börja äta annat än mjölk Bajs, kräkningar, skrik och kolikInfektionerVaccinationer
En bok som får dig att pusta ut över alla krav och rekommendationer som ställs på den som väntar väntan eller fått barn nyligen. Boken guidar dig genom djungeln av råd som du kommer i kontakt med i denna omvälvande fas i livet. Till exempel: varför ska man inte äta färdigskivade charkuterier och hur många gravida blir egentligen sjuka av det varje år? Varflr säger vården att man ska amma tills barnet är 6 månader och är det verkligen nödvändigt? Vad dör barn av i Sverige idag?
Känner du att kraven är höga, rekommendationerna många, eller bara att du behöver "tagga ner lite grann" så är denna bok ett utmärkt stöd.
Rekommenderas för den som väntar barn
En underbar bok som på vetenskapliga, men lättillgängliga, grunder slår hål på och problematiserar alla de råd som öser över en som småbarnsförälder. Ni vet, när man står där utan att veta vad man egentligen gett sig in på. Den här boken ger stöd och argument för att lyssna på läkarna istället för på svärmor.
Rekommenderas för den som har småbarn