Tändstickan (Örbyhusserien, #1)

Aline Lilja Gladh

"Hur många gånger jag huggit in och slitit ut det böjda knivbladet ur hennes kropp vet jag inte, men jag är helt säker på att hon får precis vad hon förtjänar ..."

ETT BARNS KVARLEVOR FLYTER TILL YTAN i stenbrottet utanför Örbyhus och skapar oroliga ringar på vattnet. Grundskolerektorn bryter ihop, gängledaren rustar för krig och på torget drar en främmande lyxbil blickarna till sig.

Konstnären Lo Karlberg blir gränslöst nyfiken på sanningshalten i bybornas skvaller samtidigt som någon otåligt iakttar dem alla ...

En spänningsroman om relationer, ryktets makt, krockande världar och inre mörker.

TÄNDSTICKAN - som utspelar sig i Norduppland - är den första fristående delen i Örbyhusserien om konstnären Lo Karlberg, kommissarien Linus Karlberg och presidenten Conny Thorsson.

"... boken fångade mig från första sidan och var mycket svår att slita sig från." - Agneta Norrgård, Go'kväll / P4 Västernorrland

"Mycket god deckarunderhållning." - Daniel Gustavsson, BTJ (häfte nr.2 2019)

" ... den bästa deckarinledning jag läst på länge."  - Bengt Eriksson (Deckarlogg), Borås Tidning

"Jag älskar den, spännande rakt igenom ... " - @min.bokvarld 

Mindre

"Hur många gånger jag huggit in och slitit ut det böjda knivbladet ur hennes kropp vet jag inte, men jag är helt säker på att hon får precis vad hon förtjänar ..." ETT BARNS KVARLEVOR... Mer

4 utgåvor
Välj utgåva
TändstickanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789163988554
TändstickanSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178292929
TändstickanSvenska - E-bok
ISBN: 9789178292936
TändstickanSvenska - Pocket
ISBN: 9789163988561
En vän hade läst en bok som jag tyckte verkade intressant och hon ville ge sin utlästa pocketbok till mig. Boken utspelar sig i Uppland och böcker med lokal anknytning är av särskilt intresse för mig. Jag tog tacksamt emot Aline Lilja Gladhs bok Tändstickan.

Huvudperson i boken är konstnären och allt-i-allon Lo. Lo bor i Örbyhus. En dag hittas kvarlevor från ett barn i byns stenbrott. Det visar sig inte vara nåt nytt lik. Gamla mysterier och försvinnanden blir aktuella för Los bror Linus, som jobbar som polis. Samtidigt finns ett kriminellt gäng i Örbyhus som rustar för krig – mot ”maffian” från Stockholm. Lo har en anknytning till gänget och hon har en hemlighet som avslöjas för läsaren så småningom. Parallellt får läsaren glimtar av nån hämnare som tar livet av folk – i Uppsala, bland annat. Utöver detta finns några små, men tydliga övernaturliga inslag.

Ja det är en debutbok, men nej, den innehåller inte för mycket. Jag tycker att författaren, som växte upp i Örbyhus, får till det riktigt bra. Det här är en spännande bok som innehåller flera aktuella problem såsom pedofili, droger och kriminella gäng. Den visar också nästan övertydligt på småstadsmentaliteten, den vissa av oss känner av alltför väl. Förutom detta tycker jag att storyn håller och är spännande rakt igenom. Det tar ett tag innan bokens titel får sin förklaring.

Mitt omdöme blir högt.
Betyg 4
Annorlunda spänningsroman! Det var ett raskt tempo så man var tvungen att koncentrera sig för att hänga med. Intressanta och ovanliga karaktärer. Storyn vävdes ihop på ett snyggt och otippat sätt! Jag gillade den och ser fram emot att läsa uppföljaren: Änglaleken. Extra plus för sjukt snyggt omslag!