Örbyhusserien, #1

Tändstickan

Bok av Aline Lilja Gladh
"Hur många gånger jag huggit in och slitit ut det böjda knivbladet ur hennes kropp vet jag inte, men jag är helt säker på att hon får precis vad hon förtjänar ..." ETT BARNS KVARLEVOR FLYTER TILL YTAN i stenbrottet utanför Örbyhus och skapar oroliga ringar på vattnet. Grundskolerektorn bryter ihop, gängledaren rustar för krig och på torget drar en främmande lyxbil blickarna till sig. Konstnären Lo Karlberg blir gränslöst nyfiken på sanningshalten i bybornas skvaller samtidigt som någon otåligt iakttar dem alla ... En spänningsroman om relationer, ryktets makt, krockande världar och inre mörker. TÄNDSTICKAN - som utspelar sig i Norduppland - är den första fristående delen i Örbyhusserien om konstnären Lo Karlberg, kommissarien Linus Karlberg och presidenten Conny Thorsson. "... boken fångade mig från första sidan och var mycket svår att slita sig från." - Agneta Norrgård, Go'kväll / P4 Västernorrland "Mycket god deckarunderhållning." - Daniel Gustavsson, BTJ (häfte nr.2 2019) " ... den bästa deckarinledning jag läst på länge."  - Bengt Eriksson (Deckarlogg), Borås Tidning "Jag älskar den, spännande rakt igenom ... " - @min.bokvarld 
Det lilla samhället Örbyhus, strax utanför Uppsala skakas om när ett barns kvarlevor flyter upp i ett stenbrott. Lokalpolisen Linus Karlberg får ta hand om utredningen som går tillbaka till tiden när hans pappa var polis. Systern Lo drabbades av en depression när hon födde sitt barn och har inte återhämtat sig. Hon blir nyfiken på fallet. Det skvallras i byn om än det ena och det andra. Så dyker en maffiakille från Stockholm upp, vilket av olika skäl inte uppskattas av Los ex Conny som också är ledaren för byns kriminella gäng. Ju mer man skrapar på ytan desto mer krackelerar idyllen och hemligheter kommer upp till ytan.
En väldigt spännande välskriven roman. Handlingen tar oväntade riktningar och det är först på slutet som allt knyts ihop på ett sätt man inte alls anat i början.
Ser framemot att läsa nästa del!
En välskriven och spännande debut som griper tag om läsaren från första sidan och släpper inte taget förrän den är slut. Ser fram emot kommande böcker i Örbyhusserien!
Spännande, omvälvande och bitvis hjärtskärande

Vi får träffa Lo som är en av flera huvudkaraktärer vi lär känna under bokens gång. Lo har varit med om en hel del i sitt liv och det känns som hon inte erkänner det ens för sig själv (kanske så att hon inte ens vet?).

Vi får också träffa Los något spretiga familj; som också den har en del lik i garderoben. Men det har å andra sidan byn där de bor också…

Utbölingen Emilio Messina har däremot inga lokala lik i garderoben men en hel del andra. När han slår ihop sig med en av byns damer så blir han inte speciellt populär i de kriminella kretsarna som kretsar runt det lilla samhället. Men frågan är om han har så rent mjöl i den nämnda påsen som byborna tror…

En spännande bladvändare som jag varmt kan rekommendera!
En vän hade läst en bok som jag tyckte verkade intressant och hon ville ge sin utlästa pocketbok till mig. Boken utspelar sig i Uppland och böcker med lokal anknytning är av särskilt intresse för mig. Jag tog tacksamt emot Aline Lilja Gladhs bok Tändstickan.

Huvudperson i boken är konstnären och allt-i-allon Lo. Lo bor i Örbyhus. En dag hittas kvarlevor från ett barn i byns stenbrott. Det visar sig inte vara nåt nytt lik. Gamla mysterier och försvinnanden blir aktuella för Los bror Linus, som jobbar som polis. Samtidigt finns ett kriminellt gäng i Örbyhus som rustar för krig – mot ”maffian” från Stockholm. Lo har en anknytning till gänget och hon har en hemlighet som avslöjas för läsaren så småningom. Parallellt får läsaren glimtar av nån hämnare som tar livet av folk – i Uppsala, bland annat. Utöver detta finns några små, men tydliga övernaturliga inslag.

Ja det är en debutbok, men nej, den innehåller inte för mycket. Jag tycker att författaren, som växte upp i Örbyhus, får till det riktigt bra. Det här är en spännande bok som innehåller flera aktuella problem såsom pedofili, droger och kriminella gäng. Den visar också nästan övertydligt på småstadsmentaliteten, den vissa av oss känner av alltför väl. Förutom detta tycker jag att storyn håller och är spännande rakt igenom. Det tar ett tag innan bokens titel får sin förklaring.

Mitt omdöme blir högt.
Annorlunda spänningsroman! Det var ett raskt tempo så man var tvungen att koncentrera sig för att hänga med. Intressanta och ovanliga karaktärer. Storyn vävdes ihop på ett snyggt och otippat sätt! Jag gillade den och ser fram emot att läsa uppföljaren: Änglaleken. Extra plus för sjukt snyggt omslag!