Händelser vid vatten

Blackwater
Bok av Kerstin Ekman
I början av sjuttiotalet är Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra. Då händer något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land.Det går arton år innan någon börjar ana sanningen om det som skett. Och då blir det lika farligt igen därute i myrlandet. Händelsen har blivit en mörk kraft med verkan in i många människors liv. Det är dessa människor Kerstin Ekmans roman handlar om, deras försök att rädda minne och sammanhang fast de bor i den skugga av glömska som ligger över landsbygdens byar och små samhällen. Men i lika hög grad är det en roman om ett landskap. Människan har farit illa fram med det. När de stora skogsbolagen drar sig tillbaka är det för alltid förändrat av hyggen, vägnät och grustäkter. Kvar är de namnlösa platserna i starrens rike, gungande våta tuvor och sorlande vatten under marken. Vattnet viskar och jämrar, isande klart eller sugande svart. I sommarens bleka nattljus tycks händelser och platser sväva och vandra, lika svårgripbara och tvetydiga som människors minnen och handlingar. Händelser vid vatten utkom första gången 1993 och belönades bl.a. med Augustpriset, Svenska Deckarakademins pris och Nordiska rådets pris. Sedan dess har romanen gjort ett segertåg över världen och översatts till ett stort antal språk.
Händelser vid vatten av Kerstin Ekman.
På 1970-talet mördas två ungdomar brutalt vid ett vattendrag. Polisen kan inte knyta någon till brottet.
Av en händelse 20 år senare börjar några nysta i det gamla brottet och finner indicier som är värda att följa upp.
Vad hände på -70 talet i dimman av hembränt, boende i kollektiv, straffa de svaga och placera kvinnfolket i den osynliga kätten i hemmet.
Hur har levernet från dåtiden påverkat hur människorna lever på -90 talet? Frigörelsen bland ungdomarna, att välja skogen framför folket men också att våga lita på någon annan igen.
En stor orsak till att jag valt att läsa den här boken nu är att den ska bli tv-serie och inspelningen ska ske här i Arjeplog (min hemkommun). När jag läste spelades scenerna upp som på film. Tror det kommer att bli en bra produktion!
Utgiven 1993, utgåvan jag läst 2007.
Spännande tänkvärd underhållande bok av Kerstin Ekman. Utspelar sig i lungt beskrivande tempo och en bra bok att läsa i lugn och ro innan man ska sova på kvällen eller i soffan på eftermiddagen. Ett gammalt olöst mord får nya ledtrådar och närmar sig lösning. Ingen nagelbitare men ändå spännande bok med bakomliggande filosofi. Rekomenderas för äldre läsare.
Det är 1970-tal och lärarinnan Annie flyttar upp till Svartvattnet med sin lilla dotter Mia. Annies kille Dan bor i kollektiv däruppe. Pojkvännen ska möta dem vid bussen men dyker inte upp. Med hjälp av en karta ska de leta sig fram genom skogen till kollektivet. De ser ett tält och Annie tänker fråga om vägen. Paret i tältet är mördade. Boken utspelar sig parallellt på 1970-talet och 1990-talet. Kapitlen handlar om olika personer. Om Annie förstås men också om Johan som växer upp i en familj med riktiga machomän och en samisk mamma som håller på honom. Hans halvbröder slänger ner honom i en brunn och han beslutar sig för att lämna byn när han väl kommer upp. Läkaren Birger som träffar de flesta i byn och också får titta på de döda i tältet. Han fru är textilkonstnärinna och miljöaktivist. Hon har kontakter med kollektivet. Mordet blir ett öppet sår i byn som inte läker. Boken är inte någon deckare i vanlig mening utan mer en roman. Miljöbeskrivningarna och alla udda människor i byn är fantastiskt beskrivna. Språket är härligt.
Jag läste Händelser vid vatten när den kommit ut 1993 och tyckte mycket om den. Nu kan man lyssna på den i Sveriges Radios app. Det är Rolf Lassgård som läser.