Erik Sandström, #1

Levande död

Bok av Mikael Ressem
Märkliga ting börjar hända i Gävle och det som ambulanssjuksköterskan Erik Sandström i ett första skede avfärdar som en rad missbrukare som har överdoserat, visar sig senare vara mycket allvarligare än så. Patienterna dör en långsam död efter att levern har blivit förgiftad. Det är något som inte stämmer och han tar hjälp av polisen Patrik.
Boken är väldigt spännande, välskriven och oförutsägbar. Bladvändare är den definitivt. Ser fram emot att läsa nästa bok i den här deckarserien. Bra ihopskrivet med dåtid och nutid, och att även få följa det privata livet och inte bara inom arbetet.
Mikael Ressem debuterar som författare med boken Levande död som också är starten på en serie deckarböcker om ambulanssjuksköterskan Erik Sandström.

Erik Sandström arbetar på ambulansen i Gävle och tampas med ett tablettmissbruk som blir allt svårare att hantera. I Gävle är sommaren i antågande men det är något som stör den fridfulla tillvaron. Erik blir beordrad att åka på ett larm; ett larm som han tror är ett vanligt rutinuppdrag där en missbrukare har överdoserat. Han åker och hämtar den unga kvinnan som har hittats utomhus. Kvinnan behandlas på sjukhuset och kan snart skrivas ut. Men det visar sig att detta är starten på en serie märkliga dödsfall som äger rum. Ska Erik lyckas lösa gåtan tillsammans med polisen och vännen Patrik Andréasson?
Ibland kan lösningen vara närmare än du tror, om du vågar titta i din innersta krets.

Boken är till en början lite trög och jag tycker att såväl språket som handlingen avslöjar att det är Ressems första utgivna deckare. Eftersom Ressem själv har lång erfarenhet av arbete på ambulansen i just Gävle gör det att boken kan vara väldigt detaljrik och rik på medicinsk fakta. Mot slutet av boken kommer en oväntad tvist som höjer spänningen och även betyget för boken.
En ny författare för mig men jösses så bra! Den första i en serie som nu måste plöjas igenom. Spännande och lättläst gör den till en bra strandlitteratur eller kvällslektyr om man nu kan sova då!