Skuggorna ruva

Bok av Jonas Moström
I det lilla samhället Svartviken i Jämtland råder den kallaste vintern på decennier. Det är dags för det uppskattade luciafirandet, men när det är kröning dyker inte Ebba Lindgren, som ska vara lucia, upp. Hon hade endast 500 meter att gå från sitt hem till kyrkan, men hon försvann på vägen. Detta blir ett fall för de lokala poliserna Nathalie Svensson och Johan Axberg.
En Nathalie Svensson- och Johan Axberg-deckare, femte boken i serien, och den kan läsas fristående.

En ung tjej är på väg till lussefirandet där hon ska vara lucia i tåget, men försvinner på vägen dit efter att ha hoppat in i en bil. Har hon försvunnit självmant med tanke på bråken med sin pappa angående pojkvännen, en ensamkommande flyktingpojke? Har ex-pojkvännen som inte släppt den 16-åriga Ebba något med försvinnandet att göra? Eller lärar-pervot? Kanske en okänd man som varit ute efter en ung tjej? Sen har vi även Ufot och avundsjuka kvinnliga klasskamrater...

...Eller? Ett vet jag iallafall, denna tjocka spännande pusseldeckare är den bästa hittills av Moström. En av de bättre böckerna jag har läst på länge överlag!
Glad Lucia ❄️
Eftersom det är lucia tänkte jag dela med mig av ett passande boktips som lästes ut nu i veckan nämligen skuggorna ruva.
🎅🏼
I den lilla byn Svartviken försvinner mystiskt årets lucia, Ebba, bort. Ingen vet vart hon tagit vägen. Några dagar senare hittas Ebbas lärare brutalt knivhuggen och mördad. Hänger försvinnandet och mordet ihop? Vem är det egentligen som ligger bakom det hemska saker som sker i Svartviken? Läs boken så får du reda på svaret!
🎅🏼
Det var ett tag sen jag läste deckare hade glömt bort hur lätt man fastnar och bara vill få reda på vad som hänt och vem som ligger bakom allt. Fastnade direkt för handlingen och boken blev en riktig bladvändare. Detta är femte delen i en serie av @jonasmostrom men delarna är fristående och funkar bra att läsa även om man inte läser i ordning (som jag🙋‍♀️). Det var en riktig pussel 🧩 deckare precis som det står på framsidan. Där man som läsare hela tiden försöker lista ut vem som ligger bakom allt är det pojkvännen, Ebbas ex, en granne, prästen eller kanske Ebbas pappa? Tyckte det var lagom långa kapitel som gjorde att spänningen hölls uppe hela tiden. Rekommenderar starkt 💪
🎅🏼
Betyg: 🎅🏼🎅🏼🎅🏼🎅🏼🎅🏼 (5 av 5)
Redan från början etableras ett högt tempo som bibehålls boken igenom. Boken är lättläst men samtidigt otroligt välskriven. Dialogerna är klockrena och språket är målande. Miljöbeskrivningarna är stämningsfulla och bidrar till spänningen. Helt klockrent!

Som ytterligare bevis på Moströms fenomenala författarskap behandlas även ämnen så som rasism, korruption och maktmissbruk i boken på ett mycket bra sätt. Detta är en riktig bladvändare och helt klart den bästa i serien som vi har läst hittills!!
Gissningsvis är det de flesta föräldrars största mardröm att ens barn ska försvinna. Ett sånt försvinnande är det centrala i Jonas Moströms deckare om Nathalie Svensson, Johan Axberg och de andra i Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, Skuggorna ruva. Jag hade tänkt vänta med att läsa boken till omkring Luciatid eftersom den utspelar sig då. Det kunde jag inte.

Uppe i Svartviken i Jämtland är det skitkall vinter. Dit kallas Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp för ett fall med en försvunnen tonårstjej. Ebba Lindgren ska krönas till Lucia, men på vägen till kyrkan erbjuds hon lift i en silverfärgad Volvo. Därefter upphör alla spår efter Ebba. Den lokala polisen slutar leta efter tjejen efter fem dar, men när hennes lärare blir knivmördad kallas specialgruppen in för att lösa såväl mordfallet som fallet med den försvunna tjejen. Det visar sig vara allt annat än lätt att ta sig in i byhålan och dess hemligheter. Samhället sluter upp starkt bakom de sina.

Den här boken är riktigt spännande redan från början – och då har huvudhistorien inte inletts än. Nathalie Svensson jobbar på Uppsala sjukhus och blir överfallen av en av sina patienter som blivit psykotisk. Händelsen är realistiskt skildrad och ger en föraning om fortsatt spänning.

Jag har inte läst Johan Axberg-böckerna, men jag har nu läst samtliga fem delar i Nathalie Svensson-serien – som binds samman med den andra serien genom just polisen Johan Axberg. Det här är helt klart den nya seriens starkaste och bästa bok. Språket flyter på bra, kapitlen är lagom långa. En pikant detalj är att såväl titel som klädbeskrivningar för tankarna till deckardrottningen Maria Lang. Ett plus, självklart. Ett annat plus är givetvis att Nathalie Svensson sägs ha vissa utseendemässiga likheter med Leila Lindholm.

Mitt omdöme blir det högsta.
"Skuggorna ruva" är den fristående, femte delen i serien om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommisarie Johan Axberg. Jag har inte läst de tidigare böckerna i samma serie av Jonas Moström, men känner mig ändå hemma i boken och dess handling. Skicklig miljskildring där jag känner av kylan i det jämtländska samhället Svartviken. Lucia står för dörren, men självaste lucian saknas. Dagarna går utan att man finner henne. Sedan hittas hennes lärare, död hemma i sitt kök. En spännande bok som jag hade svårt för att lägga ifrån mig. Jag ser fram emot att läsa fler böcker i denna serie.