Italienska skor

Italian Shoes
Bok av Henning Mankell
Den före detta läkaren Fredrik får en möjlighet att göra rätt för sig. Hans stora kärlek i livet dyker plötsligt upp i hans liv, och önskar att Fredrik ska hjälpa henne. Fredrik hjälper kvinnan och får svar på många frågor han haft. Han får även möjlighet att försonas med sitt största misstag som läkare.
Den kända svenska författaren Henning Mankell skrev denna bok som inte är i samma genre som han brukade att skriva i. Oftast handlade det om deckare och kriminalhistorier,
men denna bok är en roman. Den innehåller dock nog med spänning och drama. Boken handlar om den före detta läkaren Fredrik, som bär på en hemlighet. Han har ett liv bakom sig med obesvarade frågor och ett misstag som han aldrig kan rätta upp.

Själva handlingen utspelar sig till stor del på Fredriks lilla ö, i skärgården. Där bor han med sin hund och sin katt, och varje morgon badar han i havet. Om vintern hugger han ett hål i isen för att ta sig ett dopp. En dag när han ska ta sitt dopp i havet ser han en person på isen. Det visar sig att vara en kvinna från hans förflutna, som har kommit för en sista önskan. Fredrik gör det han kan för att uppfylla kvinnans önskan, och under resans gång vidgar han sina vyer både fysiskt, men även inom sig.

Att läsa Italienska skor gör att man blir fångad av den spännande historien, flera frågor dyker upp och man vill ha svar. Man blir hänförd och förundrad, och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Mankell var en skicklig författare, med konsten att skildra livshändelser, känslor och personer på ett nära och lockande sätt. Boken är lätt att förstå och komma in i, och man blir väldigt nyfiken på vad som ska hända härnäst.