Analfabeten som kunde räkna

The Girl Who Saved the King of Sweden
Bok av Jonas Jonasson
Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag till i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad och sedan dö, saknad av ingen. Om hon inte varit den hon var, men det var hon ju. Det här är berättelsen om Nombeko Mayeki och hennes resa genom livet. Ödet för henne bort från Soweto, till en odräglig ingenjör, till två väldigt lika och olika bröder, till tre kinesiska flickor med vacklande omdöme, till möten med både agenter och presidenter. Och till ett tungt problem. Ett flera megaton tungt problem. I Analfabeten som kunde räkna gör Jonas Jonasson upp med rasism, maktfullkomlighet, fundamentalism, kompromisslöshet och helt vanlig dumhet. Han gör det med humor och värme. Och slår en gång för alla hål på myten om att kungar inte nackar höns.
Roligt, sarkastiskt högtravande språk. Det här är en bok med mycket fart och mättade färger. För den som gillade hundraåringen som klev ut genom fönstret!
Rekommenderas för den som gillar humor
I boken följer vi Nombeko och hennes liv under flera år. Hur hon tar sig från fångenskap och slutar upp i Sverige med en atombomb.

En väldigt knasig och rolig bok, men ibland blev det roliga till överdrift. Och man ställer sig frågan, hur mycket otur kan en människa få?
En humorbok på hög nivå som varvar människans vardag i det lilla och hur svårt det kan vara och sen in med de riktigt stora globala problemen. Därtill en huvudkaraktär som visar mig delar av världen jag visste fanns men inte hur de känns. Där är Jonas fantastisk.