Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket

The Accidental Further Adventures of the Hundred-Year-Old Man
Bok av Jonas Jonasson
Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket är en humoristisk och smått satirisk bok skriven av Jonas Jonasson. Den handlar om den nyss Hundraett år fyllda mannen Allan som på grund av en mängd osannolika händelser skickas ut i världen på otaliga äventyr där han möter mängder av intressanta människor och besöker många spännande platser.
32 utgåvor
Välj utgåva
Hundreogettåringen som tenkte at han tenkte for myeNorska - Inbunden
ISBN: 9788241917493
Hundreogettåringen som tenkte at han tenkte for myeNorska (Bokmål) - Pocket
ISBN: 9788241918865
Accidental further adventur pbEngelska - Okänt
ISBN: 9780008303921
Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket är en bok skriven av Jonas Jonasson. Liksom sin föregångare om ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” skildrar Jonasson med humor och värme, livet ur en hundraettårings perspektiv.

Boken börjar på Bali där hundraettåriga Allan tillsammans med sin vän Julius är i full färd med att spendera innehållet i den väska som de efter ett antal incidenter på något mirakulöst sätt lyckats få med sig. Men saker går inte riktigt som de tänkt sig. Just som pengarna börjar sina, råkar de driva iväg i en luftballong, utan någon som helst kontroll på omständigheterna. Därifrån påbörjas en lång och äventyrsfylld resa till jordens alla hörn. De hinner med att besöka både Nordkorea, USA och Kenya.

Boken är skriven med ett stort mått humor och är verkligen inte svårläst. En av de saker som lockar med boken är att den förutom att driva med samhället och dess invånare och deras syn på världen, också driver med världsledare som vi alla på ett eller annat sätt kan relatera till. Vi får ta en titt in i huvudet på både Kim Jong-un, Donald Trump och Angela Merkel, hela tiden med ett stort mått av humor. Boken skulle nästan kunna kallas en aning satirisk, då dessa ledare kanske inte framställs som varken de mest begåvade eller sofistikerade människorna.

Bokens huvudperson, Allan, däremot ger dock alltid ett lugnt och sympatiskt intryck. Med ett lugn och på något sätt en distans till denna värld och dess problem guidar han oss igenom land efter land och situation efter situation. Rädslan för att dö verkar vara något som livet självt och alla dess resor, totalt utplånat ur denna man. Kanske är det detta som gör boken så humoristisk och lätt att läsa.

Eller kanske är det författarens sätt att i nästan varje mening väva in skämt och referenser till saker som de allra flesta av oss kan förstå. Det kan vara detta som gör att den är nästan omöjlig att lägga ifrån sig och stabilt kvalar i bland en av de bästa och roligaste böcker jag läst.