Millennium-serien, #1

Män som hatar kvinnor

The Girl with the Dragon Tattoo
Bok av Stieg Larsson
Journalisten Mikael Blomqvist har fått ett privat researchuppdrag av magnaten Henrik Vanger. Mikael ska försöka ta reda på vad som egentligen hände Henrik Vangers systerdotter Harriet som varit försvunnen i fyrtio år. Mikael tar hackern Lisbeth Salander till hjälp, en dam med en lika tragisk bakgrund som skarp hjärna. Tillsammans nystar de upp Vangerfamiljens mörka historia.
Vet inte om jag läst en del av den här boken förut eller om det är för att jag sett filmen? Kände igen lite för mycket av den. Men ändå, en sån otroligt genomtänkt, spännande och intressant bok. Så tydligt att Stieg Larsson hade gjort sin research om allt verkligt han skrev om. Och samtidigt skrev han fina personporträtt. Och band ihop allt med temat män som hatar kvinnor. Älskade typ allt med den förutom att den var förutsägbar pga eventuellt läst den en gång förut. Hahaha aja, nu längtar jag efter att läsa nästa.
Riktigt bra bok, ev av trilogin , mörk , rå och väldigt spännande. Jag kunde inte sluta läsa den. Men det finns dock en hel del våld och rekommenderas inte för känsliga personer.
Så spännande och ett enormt driv i texten, svår att lägga åt sidan. Gillar verkligen millenium serien!
WOW. Finner inga ord hur bra denna var. Spänning, välskriven och Lisbeth Salander. Kan inte bli bättre än så!
Det börjar ganska bekvämt och vardagligt, med journalisten Mikael Blomqvist som får ett researchuppdrag. Då han behöver hjälp med uppdraget anlitar han den mycket märkliga Lisbeth Salander.
Snart utvecklas en historia som får kårarna att rysa och som man inte kan släppa. Kårarna kommer med skildringen av Lisbeth Salanders barndom och personlighet. Beskrivningen av henne och hennes öde är kanske något av det bästa jag läst. Och sedan är jag fast. Jag följer hur det tragiska ödet familjen Vanger och inte minst Harriet genomlidit och upprörs över Lisbeths grymma förvaltare, men gläds också över att Lisbeth vägrar vara det minsta offer. Tvärtom. Hon slår tillbaka. Det gör hon rätt i. Att det här blev en internationell bästsäljare var givet från början.