Millennium-serien, #3

Luftslottet som sprängdes

The Girl Who Kicked the Hornets' Nest
Bok av Stieg Larsson
Lisbeth Salander blir åter misstänkt för ett brott. Den här gången gäller det ett dubbelmord, varav hennes far var ett av offren. Men Mikael Blomqvist kan visa på att sanningen är annan. På kuppen skakar han om hela samhällssystemet. Och Lisbeth är inte den kvinna som tar på sig rollen som offer. Tvärtom.
Så välskriven och välgenomtänkt bok. Ibland kanske lite för många namn och byråkrati. Men framförallt en spännande bok som jag längtade efter att få läsa vidare. I slutet så mycket att jag blev pirrig. Och nu är jag ledsen att den är slut. Hoppas resten av böckerna i serien är lika bra.

Tack Stieg Larsson för en fantastisk läsupplevelse och för att du i Sveriges mest populära bokserie uppmärksammar mäns våld mot kvinnor.
Den tredje delen börjar där den andra slutar och man slängs rakt in i händelsen från slutet i andra boken. Har inget mer att säga än att det var en fantastiskt läsupplevelse! Helt klart att millenium serien är en av favorit serierna.
Den sista delen av Millennium Trilogin som Stieg Larsson skrev gör upp med allt som de två föregående böckerna har påbörjat. Det är nu vi förstår hur det mesta egentligen hänger ihop, men öppnar också för en fortsättning. Den fortsättningen fick Lagerkrantz skriva då Stieg hastigt gick bort, till och med innan han fick uppleva den enorma internationella succé hans böcker fick.

Med två föregångare i serien som bräckt det mesta vad gäller svensk deckarlitteratur i övrigt, var mina krav oerhört höga på den här boken. Den levde upp till varenda förväntning. Trots de ibland bisarra händelserna, känns vartenda ord i boken äkta. Och jag tackar särskilt för att Stieg Larsson, förutom att skriva deckare som ingen annan i det här landet, passar på att slå ett stort slag mot kvinnovåldet.