Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared
Bok av Jonas Jonasson
Allan Karlsson vill inte fira sin hundraårsdag. Han öppnar fönstret, och hoppar ut. Han är på rymmen, och visar snart att en hundraåring varken är lätt att varken hitta eller fånga. Han hittar vänner längs vägen, och med en nyfunnen resväska som sällskap är livet på rymmen nästan en dans på rosor.
En humoristisk, varm och lite galen bok om Allan Karlsson, en 100-åring som tröttnat på livet på äldreboendet och bestämmer sig för att rymma. Han råkar få med sig en väska med 50 miljoner kronor och från den sekunden är han eftersökt av både tjuvar och poliser. Samtidigt får man följa tillbakablickar från Allans liv, där han hunnit med det mesta och varit med i många delar av historien. Utvecklat atombomben, störtat kommunismen i Sovjet och supit med flera amerikanska presidenter. Lite som en svensk Forrest Gump! Men så rolig och galen och dessutom lärde jag mig massor!
En rolig bok som på ett humoristiskt sätt visar en hundraårings liv i tillbakablickar genom de tokigheter han är med om i nutid. För tokigt är det även i den nutida historien som rullas upp och där får vi även veta att en hundraåring nog allt kan ta hand om sig själv för Allan kan allt ta sig ur det mesta och rädda situationen även om det är helt omedvetet.
Hjälp vilken besvikelse... så tråkig, dåligt överdriven och ointressanta karaktärer, synd när handlingen hade god humoristisk potential. Enda vettiga med den är väl att man får en tidslinje på stora delar av 1900-talets historia.
Du har säkert hört talas om denna boken, eller till och med läst den! Den kända historien om Allan Karlsson som klev ut genom sitt fönster på sin hundrade födelsedag och försvann ut på äventyr. Under bokens gång får man också läsa Allans livshistoria och tillbakablickar från hans långa liv där han bl.a träffat Stalin, general Franco m.f. parallellt med Allans rymning från äldreboendet.

Jag tycker att Jonas Jonasson skriver på ett väldigt roligt och underhållande sätt och historien om Allan är rolig. Boken är lättläst och det händer saker hela tiden! Jag fick mig många goda skratt med denna, och jag kommer helt klart läsa fler av Jonassons böcker i framtiden. Historien är ju på många olika sätt galen och orealistisk - men om man är intresserad av att läsa en feelgood-bok med galenskaper och lite historia inblandat så är denna perfekt! Dock tycker jag att Allans livshistoria (från 1905 och framåt) tar över “nutiden” i boken lite och gjorde att man nästan fokuserade mer på historiebitarna. På ett sätt är ju detta jättebra, då man knyter ett starkare band med huvudpersonen, Allan, men det hade inte skadat om just de bitarna var lite kortare. Hade historiebitarna varit kortare, så hade denna boken varit en fempoängare!
Att bli hundra år verkar inte imponera Allan Karlsson. Han är generellt en sån som inte gör så mycket väsen av sig, vilket kan verka lite märkvärdigt då han varit med under stora händelser i historien bland viktiga personer. På äldreboendet där Allan bor ska det hållas kalas. Det bryr sig inte Allan om, utan klättrar ut genom fönstret. Och försvinner.

Tårta och journalister får vänta, när Allan ger sig iväg. På busstationen får han köpt sig en bussbiljett för de få kronorna han har i kontanter, och av en slump blir han ansvarig för en resväska. Allan och väskan börjar sin resa med bussen, och resan slutar vid ett gammalt nedlagt stationshus som nu fungerar som boende. Mannen som bor i huset blir Allans vän, och tillsammans ser de sig tvungna att lägga på flykt, då den rättmätiga ägaren av resväskan vill ha den tillbaka.

Allan är en finurlig gammal man, som levt ett långt och händelserikt liv. Även om han inte alls försökt eller velat, så har han hamnat i situationer som det skrivits om i historieböckerna. Allans stora passion i livet är dynamit, och denna passion fick honom fram i livet. Ödet korsade hans liv med betydelsefulla människor, och Allan verkar ha haft ett finger med lite här och där i historiska händelser.

Denna bok får läsaren att le och även att brista ut i skratt flera gånger. Tokigheter och allvarligheter blandas i en salig röra av banditer, gubbar och andra märkliga figurer.
En häpnadsväckande roande och rolig bok! Äventyrlige Allan Karlsson bor på äldrehem och ska fylla tresiffrigt. Tanken är att fira honom med stor uppvaktning av kommunledningen och den lokala tidningen. Då Allan inte har lust att delta i jippot kliver han helt sonika ut genom fönstret och tar sig lite förvirrat till en busstation. Från denna stund tar händelserna verkligen fart, det börjar med en väska som Allan "råkar" få med sig. Allan är inte bara på rymmen från födelsedagsfirandet, han får sedermera både polis och tjuvar efter sig. Den månadslånga jakten efter Allan genom Sverige leder honom och läsaren till de mest knasiga situationer som kan tänkas. Idel skruvade karaktärer dyker upp och Allans lösningar på problemen de ställs inför är minst sagt originella. Förutom denna skruvade nutid får vi också stifta bekantskap med Allans tidigare liv, en resa genom 1900-talets stora händelser. Vem kan tro att denna hundraåring har åkt flodbåt med Maos unga hustru, dinerat med blivande president Truman, fått lift av Churchill och vandrat över Himalaya? Den pigga åldringen har, får vi veta, mer eller mindre ovetandes påverkat förra seklets betydande skeenden.

Det är sällan jag blivit så road och "fast" i en story som denna. Författaren måste ha en gränslös fantasi med tanke på alla de upptåg och historiska händelser som serveras. Man kommer på sig med att fnittra för sig själv och i nästa andetag förvånas, för att sedan sjunka in i det historiska berättandet. En perfekt blandning vad gäller underhållning.

Jag måste syna denna bok med förstoringsglas för att hitta något som är mindre bra. Att den är för kort är en gammal klyscha man kan använda. En annan synvinkel är att berättelsen är helt osannolik, inte skulle väl en hundraåring bete sig så och ha upplevt allt det där? Hur som helst, denna otyglade story torde pigga upp de flesta, även de som tröttnat på böcker. Den är således lämpad för dem som vill få sig ett skratt medan de tar del av intressant historia.