Din stora kärlek

The Hypnotist's Love Story
Bok av Liane Moriarty
Hypnotisören och terapeuten Ellen O'Farrell är van vid att hjälpa andra människor, men i hennes eget liv råder det ofta kaos. Nu har hon äntligen träffat kärleken och han verkar vara en riktig toppenkille. Det finns bara ett litet problem. Hans före detta flickvän stalkar honom. Detta gör dock Ellen desto mer nyfiken och hon vill gärna träffa denna kvinna.
Hypnoterapeuten Ellen är nyförälskad i Patrick, en drömkille men med en exflickvän som stalkar honom. Det gör början på Ellens & Patricks förhållande komplicerat. Det är en mysig men samtidigt lite allvarlig bok, där man i varannat kapitel får följa Ellen och i varannat stalkern Saskia. Historierna vävs ihop på ett skickligt sätt och även om man tycker att Saskia är galen i början av boken så börjar man förstå henne ju längre man kommer och tillslut hoppas jag att allt ska lösa sig för henne också. Jag gillade boken men tycker den kunde varit lite kortare.
Tycker mycket om Liane Moriartys sätt att skriva, att man får följa med i karaktärernas huvud när de resonerar fram och tillbaka och kastas mellan olika tankar. Den här boken var både rolig och allvarlig, tyckte mycket om båda kvinnorna som får komma till tals i boken och kunde inte sluta lyssna! (Mycket fin inläsning av Gunilla Leining!)
Jag gillar Liane Moriaritys sätt att skriva, hennes sätt att psykologisera personer och skeenden och det uppstår alltid oväntade vändningar. Men "Den stora kärlek" gjorde mig lite besviken. Karaktärerna är intressanta och vi får följa dem växelvis; en kvinna som stalkar sin fd pojkvän och pojkvännens nya kvinna. Intressant att få se det ur olika synvinklar. Men boken är alldeles för lång, rentav tjatig och det är inte alls några oväntade vändningar. Boken hade helt enkelt kunnat kortas med en tredjedel, men det är lättläst och intressanta personer att följa.
Jag hade höga förväntningar på den här boken,då Liane Moriarty är en av mina favoritförfattare, och blev först lite besviken. Den är annorlunda uppbyggd och jag hade svårare att komma in i den än vad jag brukar i hennes böcker. Men efter ett tag släppte det och ju längre jag läste desto bättre blev den. Den handlar om hypnosterapeuten Ellen som när hon träffar Patrick finner den kärlek hon saknat. Vad hon inte vet är att Patrick har en stalker som heter Saskia och är hans ex. I boken får vi följa både Ellens och Saskia perspektiv och det blir både intressant, fascinerande och spännande. En bok fylld av kärlek, sorg, känslomässigt bagage, relationer och kampen att gå vidare efter att ha förlorat någon man älskat.
Ellen arbetar som hypnoterapeut och börjar en dag att dejta Patrick som
lever ensam med sin son Jack efter att hans fru gått bort. Det visar sig att Patrick har en stalker sedan en tid tillbaka. En stalker som kommer dem närmare och närmare in på livet.

Vi får följa Ellens och stalkerns berättelse parallellt genom boken vilket ger mer liv åt historien då man upplever berättelsen från flera håll.

Denna historia är så känslosam och jag känner viss empati även för stalkern. Moriarty skriver otroligt bra och fångar verkligen läsarens intresse. Bokens ämne berör mig verkligen. Jag rekommenderar varmt denna bok även om den bitvis var något förutsägbar.
Författarens bästa hittills enligt mig! Den var lättläst, spännande och svår att lägga ifrån sig. Gillade storyn - både stalking och hypnoterapi. Det intressanta var att jag bitvis kände sympati för den som stalkade... vilket såklart var meningen. Feelgood med djup.
Som alltid när jag läser Liane Moriartys böcker fastnade jag direkt för språket. Hon skriver med både humor och en hel del igenkänning. Jag tycker om att vi både får följa Ellen och Saskias (Patricks stalker) berättelser. Ur Ellens perspektiv är Saskia en galen stalker, men när vi får följa Saskia får vi ändå en förståelse för varför hon gör som hon gör och hennes sorg över att ha förlorat sin tidigare pojkvän och hans son. Det var intressant att följa Ellens arbete med sina klienter, där hon använder hypnos för att hjälpa dem med allt från att sluta röka till att våga prata inför många människor. Det var intressant att läsa om ett ämne jag inte kan något om och det tillförde en spännande del i berättelsen.