En man som heter Ove

A Man Called Ove
Bok av Fredrik Backman
Ove är en karikatyr av en sån där man i övre medelåldern som vi nog alla känner. Saker ska göras på rätt sätt, var sak på sin plats, och backa ordentligt med släpvagnen! Men vad för sorts liv har han egentligen levt den där Ove? Med kärlek och humor får vi sakta men säkert lära känna honom.
En klar favoritbok!
Ove har så många sidor som man känner igen sig (& andra) i. Och det är en väldigt fin historia om kärlek & vänskap.
Lätt att läsa och en allmänt bra bok, Den börjar lite tråkigt men blir senare bättre och bättre, det är mycket roliga grejer och mycket sorgliga grejer som händer, man känner sig delaktig i de båda
Alla bostadsområden har en Ove. En sådan person som vet vad som är rätt och riktigt och som inte förstår hur man inte kan följa regler. Fredrik Backman skildrar Ove på ett fantastiskt vis och lyckas även få till den mörka sidan i Oves liv. Ove tvingas även möta sina fördomar i och med att en ny familj flyttar in och blir granne med honom.

En man som heter Ove är en underbar bok om dåtid som möter nutid och som på ett vackert vis skildrar en ofattbar vänskap. Läs den!
Jag har liksom inga ord för hur briljant Fredrik Backman är, min all time favoritförfattare. Han skriver med så mycket kärlek och känslor och värme. Den här boken tar jag med mig längst in i hjärtat. Läs den!
Jag älskar boken En man som heter Ove, han är så underbar, när jag blir gammal så vill jag bli precis som Ove
Älskar den här boken. Den är rolig, underhållande och sorglig. Handlar om Ove då han växte upp fram tills idag. Han förlorar sin fru som han älskade och han vill inte leva längre
Älskar Fredrik Backmans figur Ove. Det är en riktig "surgubbe" som ändå lyckas bli älskad av hela sin omgivning. Det är folk av allehanda slag som dras till Ove och hans tillvaro. Boken är både rolig och sorglig på samma gång.
En underbar bok/film om en man som bor ensam i ett bostadsområde/förening med radhus.
Ove är 59 år och änkling och grannarna kallar honom både för bitter och en paragrafryttare då han håller koll på det mesta i området.

Men bortom den vresiga ordningsmannen finns en stor sorg och en historia. Och när ett par nyinflyttade grannar i radhuset mittemot råkar förstöra hans brevlåda så blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om oväntad vänskap.

Underhållande och humoristisk men samtidigt har berättelsen något viktigt att säga oss om oss själva och vår tid här på jorden.

5/5 i betyg från mig
Min tredje bok av Backman och ännu en gång träffar han mitt i prick. Språket, karaktärerna och handlingen är inget annat än fantastiskt! Jag både skrattar och gråter - boken blir en av mina absoluta favoriter. LÄS!
Ove är en man av ordning, milt sagt. Han gillar att ha kontroll och saker får gärna vara som de alltid har varit och prylar ska stå där de alltid har stått. Hur svårt ska det vara? Det må vara ett hårt yttre som visar sig men inombords finns det fortfarande spår av en liten pojke som bär på en ofantligt stor sorg. De nya grannarna i kvarteret lyckas efter mycket om och men komma in på djupet hos den vresige mannen och en helt ny värld öppnar sig, såväl för Ove som för alla hans grannar.

Fredrik Backman har verkligen lyckats med att gestalta karaktären Ove och det är hög igenkänning. Alla vet vi säkert någon man som är som Ove. Boken är full av humor samtidigt som den har ett djupare budskap om hur man värdesätter saker i livet och hur man tar tillvara på tillvaron.
Genom humor och tillbakablickar får vi följa hur Ove blivit den han är, vad som får honom att trots allt skjuta upp självmordet. Oväntade vändningar och en kärlekssång till livet där bekantskaper omvandlas till vänskaper och förändrar liv. En läsupplevelse för den som behöver bli inspirerad och levnadsglad.
En man som heter Ove är en mycket fin bok. Den får en att skratta och gråta, och allt däremellan. Den beskriver kärlek och sorg och kämparglöd, och alla andra känslor som hör livet till. Vad som till en början verkar som en lättsam historia växer till något mycket mer. Fredrik Backman har en otrolig förmåga att uttrycka sig på, och att fånga sina läsare. Hans karaktärer lyfts ut ur texten och blir personer vi känner eller önskar att vi hade fått lära känna på riktigt. Och när de sedan tas ifrån oss lämnas ett tomrum som är svårt att fylla.
Fredrik Backman debuterade som författare 2012 då han släppte två böcker samtidigt, varav den ena med titeln "En man som heter Ove". Boken blev en succé som sedermera filmatiserades av Hannes Holm, med Rolf Lassgård i rollen som Ove.

Att dra på smilbanden är inte Oves grej, tvärtom. Han går muttrandes på dagliga inspektionsrundor i hemmakvarteret, allt för att se till att saker och ting är i sin ordning. Där figurerar också en katt som Ove inte helt oväntat blänger snett på. Att köra Saab är viktigt för Ove, något annat bilmärke går inte för sig. Hans liv ter sig inrutat, han bor ensam och har inte något jobb, ja snål är han också. Men, så en dag får han nya grannar. Oavsett om Ove vill det eller inte så kommer de nya grannarna att spela en allt större roll i hans liv. Ja, de förändrar hans liv från att ha känts ensamt och meningslöst till att innehålla både vänskap och gemenskap.

Till en början tyckte jag så illa om Ove att jag tänkte lägga ifrån mig boken. Ja, när han både var osympatisk och snål så rann bägaren över. Men, som tur var fortsatte jag att läsa, för snart förstod jag Oves historia. Detta är en bok skriven med innerlig värme och humor. Känslorna tar över ju mer man läser, ena stunden kan man inte hålla sig för skratt och i den andra rinner tårarna ohejdat. Storyn är både rolig och sorglig. Backman lyckas fånga läsaren med sitt emellanåt underfundiga språk och tvära kast mellan humor och sorg. Detta är helt klart en bok jag vill rekommendera till ung som gammal, oavsett om man gillar att läsa om relationer eller inte och en berättelse som håller sig inom ett litet område, geografiskt sett. Ove är ett unikum som nog många kan känna igen på ett eller annat sätt.