Britt-Marie var här

Britt-Marie Was Here
Bok av Fredrik Backman
En överpedantisk och gnällig hemmafru bestämmer sig för att lämna sin man efter 40 års äktenskap. Hon söker sig till Arbetsförmedlingen i jakten efter ett jobb, och det enda jobbet som de kan erbjuda är ett vikariat i blåshålet Borg. Snart övertalas Britt-Marie att leda fotbollslaget trots att hon hatar fotboll och envist säger nej.
Britt-Marie tar ett jobb på en fritidsgråd i staden Borg och med blomlådor och bikarbonat i bagaget flyttar hon dit. Där råkar hon på något sätt bli fotbollscoach. Utan att hon själv riktigt begriper hur. Vid första anblicken skulle man kanske kunna tro att detta är en bok om just fotboll, men egentligen är fotbollen bara en liten oviktig detalj. Istället handlar boken om ensamhet, gemenskap och om att hitta sin egen väg i livet.

Fredrik Backman berör dessa tunga ämnen på ett lättsamt och underhållande sätt. Många gånger under bokens gång skrattar jag så att tårarna rinner. Britt-Maries oförmåga att se sina egna fördomar är hysteriskt roligt. Britt-Marie känns levande och verklig. Hon känns som någon jag känner. Att Backman har lyckats få en fiktiv karaktär att känns så levande imponerar mig.

Det enda negativa jag har att anmärka på är slutet. För mig känns historien inte klar. Jag vill ha mer av Britt-Marie och hade önskat ett tydligare slut på berättelsen.
Älskar språket i denna bok,man fastnar direkt!
Boken lämnar mig med många tankar om synen på livet,helt underbar!
Rolig komisk bok om stela Britt Marie och hennes omgivning och bråk med grannar. Lättläst underhållande men en bokbsom inte ger något bestående intryck.
Britt-Marie var här är skriven av Fredrik Backman, ni vet han som skrev En man som heter Ove.
Britt-Marie är kvinnan som det alltid varit ordning och reda med. En dag får hon nog och tar ett jobb på okänd ort. Arbetet är som fritidsledare och hon får sannerligen utmana sig själv. Inte nog med att hon får lära sig en helt nu sport, fotboll, hon får även brottas med sina egna tankar.

Det här är en bok som lämnar mig med många tankar, både kring ensamhet, utanförskap och samvaro. Det är en bok som borde ha en given plats för politiker som har beslutanderätt när det gäller in kultur och fritid.
Otroligt härlig feel-good bok som får skrattårarna att flöda. Historien om en äldre kvinna med en minst sagt stel syn på livet och hennes livsresa efter beslutet att lämna sin otrogne man skänker en intressant och komisk stund till den som läser boken.
Välskriven,humoristisk och underhållande bok. Kommer på mig själv att skratta högt. Rekommenderas varmt i dessa dystra tider
En mycket rolig bok. En skrattar medan en läser. Den handlar om Britt-Marie som gifte sig ung och alltid anpassat sig efter andra. Britt-Marie har rutiner som inte får ruckas. Hon skriver listor över det hon ska göra på dagarna. Hon lämnar sin man mär hon upptäcker att han varit otrogen. Hon ska då stå på egna ben. Vi får följa med henne till arbetsförmedlingen där hon blir erbjuden ett arbete som fritidsledare. Hon tar jobbet och vi får följa hennes liv på den lilla orten där arbetet finns. Läs, njut och skratta!
En underbar film pernilla August spelar rollen jättebra som britt marie. Men måste säga att boken är bättre än filmen
Britt marie 63år gammal och blir lämnad av sin man för en yngre kvinna. Ja vad gör då denna ordningsamma kvinna som lever efter handskrivna listor? Hon får ett jobb i 3 veckor i Bro där nästan allt är nerlagt på en fritidsgård. Där möter hon ungdomar med hög fotbollsintresse, möter intressanta människor, försöker få bort den vita ringen runt ringfingret efter vigselringen, äter tacos för första gången i sitt liv.
Denna bok ger många skratt såväl som många funderare på livet och om bikarbonatens många användningsförmåga.
Det här är en bok som jag verkligen kan rekommendera.
Jag tyckte mycket om boken och Britt-Marie är verkligen en karaktär som fastnar. Jag vet inte om jag skulle tycka så mycket om henne i verkliga livet, men här väcker hon så många känslor. Samtidigt som jag skrattar åt det hon gör/säger/tänker så förstår jag att det ligger mer bakom och jag gillar resan som både jag som läsare, men även Britt-Marie får göra.
Britt-Marie är ordningen själv, hon avskyr smuts och ogenomtänkta placeringar av saker och ting. Efter en separation med maken genomgår Britt-Marie stora förändringar. Brott-Marie har tidigare varit hemmafru men måste nu när hon närmar sig pensionen måste hon kasta sig ut i arbetslivet, hennes nya utmaning blir ortens fritidsgård och att träna ungdomarna i fotboll, hon som inte alls förstår sig på just fotboll!

En bok full av skratt och eftertanke!
En underbar bok om en kvinna som bryter upp och väljer en ny väg i livet.Boken är full av små roliga citat.Klart läsvärd.
När man väl kommer in i den så kan man inte låta bli att ryckas med av språket som han använder på ett så skickligt sätt för att skapa karaktärer och hur de uttrycker sig. Den här kändes som att den skulle få ett självklart slut på ett sätt, men tog trots det ett par oväntade vändningar. En av dessa vändningar gjorde mig lite irriterad för jag ville inte att det skulle gå så, för att inte spoila berättelsen så säger jag inte mer om den saken. Slutet var väl kanske inte heller riktigt en favorit då det lämnades öppet med en del obesvarade frågor.
Backmans samtidsroman om en nyfrånskild kvinna som söker ett nytt liv efter att ha varit hemmafru i 40 år är en charmerande historia. Denna tjuriga tant på dryga 60 år som skriker tyst för sig själv och tvättar fönstren varje dag har något oemotståndligt över sig ändå. Det har också av någon anledning den bortglömda hålan Borg, medlemmarna i det fotbollslag som försöker rekrytera Britt-Marie liksom berättelsen i sin helhet.
Fredrik Backman visar i "Britt-Marie var här" att man inte behöver skriva om några stora dramatiska händelser för att skapa en intressant och läsvärd bok. En liten pärla bland feel good-romanerna med en huvudperson som sätter sig i minnet.
"Britt Marie var här" är skriven av Fredrik Backman, som även har skrivit bland annat "En man som heter Ove" och "Min mormor hälsar och säger förlåt". Det är "en roman om förälskelse, andra chanser och att sparka på det som rullar". Boken handlar om Britt Marie, 63 år gammal, som just har lämnat det äktenskap hon levt i i 40 år. Hon har alltid varit hemmafru och aldrig tidigare arbetat, så det enda jobb hon kan få ligger i Borg. Borg är ett samhälle hårt drabbat av finanskrisen där nästan allting är nerlagt och där det enda som finns kvar är fotbollen. Britt Marie hatar fotboll, men älskar välorganiserade besticklådor, orepade bord och allt som är rent. Hon har alltid uppfattats som en riktig surtant, trots att hon bara vill ha det rent och ordentligt omkring sig. Hon är mycket kontrollerad och noga med etiketten och har inget till övers för folk som går in med skorna på när hon nyss har städat golvet.

I Borg är man så desperat efter en ny fotbollstränare att man anställer vem som helst. Britt Marie vill absolut inte ha jobbet, men blir ändå anställd. Hon är nu Borgungdomarnas nya fotbollscoach.

Hon träffar dessutom polisen Sven och blir utbjuden på dejt, och hittar en oväntad likasinnad i tonåringen Sami.

I boken får man följa med i Britt Maries resa, där hon lär känna sig själv mer och mer, och där hon upptäcker att hon klarar av mycket mer än vad hon tidigare trott. Man får även följa några av ungdomarna i hennes fotbollslag och det blir en del komiska kulturkrockar när ungdomarnas minst sagt opolerade sätt möter Britt Maries starka känsla för etikett och ordning.

Fredrik Backman är en mästare på att fånga en människas inre liv, på att få läsaren att förstå hur hon tänker och känner. Boken utgår hela tiden från Britt Maries perspektiv och när man läser den kan man riktigt se framför sig hur hon måste ha sett ut när hon försöker leva efter sina regler och utgångspunkter mitt i en värld med helt andra regler och utgångspunkter.

Författaren blandar komiska formuleringar, som läsare småler man nästan hela tiden, med djupt rörande, vackra eller tragiska situationer. Han kan på ett självklart sätt få in både komik och tragik i samma mening. Vissa meningar vill man läsa om flera gånger för att verkligen ta in alla olika betydelser.

Britt Marie var här är en rolig bok och en riktig bladvändare. Historien är fångande, och det känns som en berättelse som hade kunnat utspela sig var som helst i Sverige. Britt Marie hade kunnat vara min granne. Jag skulle rekommendera boken till nästan alla läsare. Den är både rolig och intressant, med en lagom blandning av komik och allvar.
Författaren Fredrik Backman har ju en speciell berättarstil och den kommer även till sin rätt i detta alster. Det är en ganska märklig historia vi tar del av; en frånskild 63-årig hemmafru tvingas ta ett jobb i samhället Borg. Den före detta hemmafrun framstår klart egensinnig, ja snusförnuftig kanske man kan säga, med egna idéer om hur allt ska göras. Men det är ju det som gör boken och storyn charmig, speciellt när den finanskris-drabbade byhålan Borg slutligen tar Britt-Marie till sitt hjärta. Allt går ju inte som på räls för Britt-Marie då hon kommer på kant med en del personer på grund av sitt osmidiga sätt. Britt-Marie känner ju inte till någon annan värld än den tillhörandes hemmafrun. Städjobbet hon tvingats ta läggs plötsligt ned och en sorti ur samhället väntar. Det blir då fotbollen som blir hennes räddning, Borgs fotbollslag saknar tränare och den enda till hands är Britt-Marie.

Jag gillar ju Backman och hans stil, så det spelar knappt någon roll vad han tar sig an. Den rentav banala grundstoryn lyfter med det finurliga språkets hjälp. Man rycks med i Britt-Maries jargong och vill följa hennes väg bland Borgs invånare. Jag förstår att boken sannolikt är en kärleksförklaring till små orters charm och kämpaglöd i bistra tider. Den visar även hur en som Britt-Marie finner sig själv och gör det bra, fastän hon är på okänd mark.

Mindre bra är väl helt enkelt att storyn känns rejält påhittad och overklig fastän det inte sker något direkt onaturligt. Jag menar alltså att personen Britt-Marie, hur charmig hon än är, knappast skulle klara sig så bra i de miljöer och situationer som beskrivs. Det är väl en ganska krystad sågning då det är fiktion, men tanken slog mig ibland när jag läste. Det hela kunde upplevas som en förskönad bild av en bistrare verklighet.

Boken är förmodligen lämpad till de flesta som kan läsa. Jag skulle kanske inte rekommendera den till de mest inbitna akademiker-typerna som tar sig själva på alltför stort allvar. Ett visst mått av humor och självdistans är nog ett måste.