Störst av allt

Quicksand
Bok av Malin Persson Giolito
Romanen "Störst av allt" handlar om en skolskjutning på en gymnasieskola i Danderyd. Huvudkaraktären Maja Norberg står anklagad för det grymma brottet efter att ha varit den enda överlevande i klassrummet där det sköts. Berättelsen utspelar sig genom Majas vittnesmål om tiden före skolskjutningen och återblickar till hennes stormiga förhållande med klasskamraten Sebastian Fagerman.
Den här boken beskriver en skolskjutning på en svensk gymnasieskola beskriven genom ögonen på en av dem som faktiskt var med när det hände. De frågor man har med sig genom hela boken är hur kunde det bli så här och är huvudpersonen en förövare eller ett oskyldigt offer. Spännande, fängslande och otäckt. Läs den och se gärna tv-serien när du har gjort det.
Såg först denna på Netflix o sedan läste jag boken. Maja träffar snygge o häftiga Sebastian. En svår kärlek då Sebastian har stora problem med sin pappa. Vilda fester med droger o resor utomlands leder till slut till att Sebastian lyckas få med Maja att ta med vapen o skjuta på skolan i Djursholm där dom går.
En bok som till stor del utspelar sig i rättssalen. Detta gör dock inte boken tråkig. En helt klart läsvärd bok som får högt betyg av mig.
Malin Persson Giolitos pappa Leffe hade inte fel när han i sitt TV-program tipsade om boken med den vackra titeln Störst av allt. Jag vill gärna fylla på titeln med orden ”är kärleken”. Berättelsen i boken är emellertid väldigt långt från både vacker och fylld av kärlek.

Bokens handling utspelar sig främst under en rättegång. Det är gymnasietjejen Maja står inför rätta. Så småningom uppdagas att hon har varit inblandad i ett fruktansvärt dåd. Rätten ska nu avgöra hur pass inblandad hon har varit i dådet. Läsaren får historien berättad dels genom Majas rätt ironiska men så på prickenaktiga beskrivningar av omgivningen och tillbakablickar samtidigt som rättegången, nuet, utspelar sig. Det blir också glimtar från häktet där Maja tillbringar sina nätter och helger.

En rättegångsthriller kan låta hemskt torrt och tråkigt, men i det här fallet är det inte alls så. Kärlekslöshet, sex och droger serveras bland överklassungdomar på gymnasiet i olika stora portioner. Jag kan under resans gång ana vartåt det barkar, men jag är långt ifrån säker. Och domen kommer naturligtvis inte förrän i slutet.

Det här är en riktigt bra och välskriven thriller. Den är snabbläst av den anledningen att den är så svår att lägga ifrån sig – för att den just är så bra.

Mitt omdöme blir det högsta, ingen tvekan!
Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig av Malin Persson Giolitos roman "Störst av allt", men nu när jag har lyssnat färdigt är min första reaktion att jag är imponerad. Riktigt imponerad.

Man vet från början vad det är som har hänt, men det är pusselbitarna till vad som ledde dit som är det intressanta. Hur kommer det sig att Maja hamnar där hon är? Vem är Maja egentligen?

På tal om Maja - jag har svårt att bestämma mig för vad jag ska tycka om henne. Av olika anledningar är hon ett offer och emellanåt tyckte jag synd om henne. Samtidigt är det en del av mig som anser att hon på sätt och vis får skylla sig själv.

"Störst av allt" är en minst sagt komplex berättelse, men jag tycker att Malin Persson Giolito dels lyckas att bygga upp den, dels få ihop den på ett bra sätt. Det var motvilligt som jag slutade lyssna på den. Om jag hade kunnat, skulle jag ha lyssnat på den i ett svep.

Mot slutet blev jag särskilt illa berörd av Majas och Sebbes relation och jag ville bara gripa Maja om axlarna och ruska om henne.

"Störst av allt" är en berättelse som jag önskar att jag själv hade skrivit.
Maja är en gymnasieelev på en fin skola i Stockholm. En dag skjuter hennes pojkvän flera personer på skolan och Maja är den enda i klassrummet som överlever. Man får därefter följa Majas tid i häktet och en massa tillbakablickar på livet innan skolskjutningen, samtidigt som man följer rättegången där hon står misstänkt som medhjälpare för dådet. Boken är spännande och känslosam och handlar om trasiga karaktärer i destruktiva relationer, om pengar, uppfostran och det svenska rättssystemet. Rekommenderar den varmt.
18-åriga Maja står anklagad för att ha skjutit ihjäl flera av sina klasskamrater. Vi kommer in i berättelsen när rättegången mot Maja börjar och i tillbakablickar får vi gradvis reda på vad som har hänt. Fram växer bilden av Maja och hennes omgivning och hur det kunde sluta med en massaker på en gymnasieskola i Djursholm.

På baksidan av pocketboken står ingen kort beskrivning av vad boken handlar om, här finns bara hyllningar från recensenter. Många av dem har rosat framförallt författarens språk och hur väl hon skriver. Jag måste sälla mig till den hyllningskören.

När jag först hörde talas om boken, kände jag mig inte så intresserad av att läsa den. Den utspelar sig bland rika ungdomar i Djursholm och jag tyckte inte riktigt att det lät så intressant. Men oj, vilken bra läsupplevelse det var! Malin Persson Giolito har fenomenalt mejslat fram personen Maja, så att hon nästan känns levande med alla sina tankar och upplevelser. Det blir en spännande historia, men framförallt är det ändå språket som gör den här boken. Det är få böcker jag läst som är så välskrivna.

Jag rekommenderar starkt den här boken. Det är inte en traditionell deckare utan mycket mer.
På Djursholms allmänna gymnasium går Maja. Hon är en glad tonåring som är med sina vänner och är kär i Sebastian, skolans socialaste kille som alltid har en fest på gång. Så en dag kommer han till hennes jobb och snart är de ett par. Maja är så lycklig och kan kan knappt tro att det är sant att hon är ihop med Sebastian. Men allt är inte bra, något ligger under ytan och väntar på att få komma ut. När det väl händer ändras allt för fem tonåringar och en lärare som bara vill väl. Katastrofen är ett faktum. Nio månader senare ställs Maja inför rätta.
En riktigt bra och välskriven bok. Att den är skriven ur Majas perspektiv gör att den får ett djup och blir verklig, man känner allt hon känner, tänker och tycker. Karaktärerna är bra beskrivna och jag gillar det trots att jag inte är så förtjust i någon av dom, men det gör mig inget, för det är inte det viktigaste på något sätt. Att få följa rättegången så tydligt och mycket är spännande och intressant. Dock vet jag inte riktigt vad jag tycker om slutet, jag är kluven.
Jag läste denna bok med förhoppning att få inblick i vårt rättssystem och en skildring av hur det kan vara att att växa upp i en rik ort i Sverige.
Båda förhoppningarna infriades. Det är en mycket välskriven bok om än långsam ibland. Den skildrar flera personer på ett mycket spännande sätt. Huvudpersonen Maja är anhållen efter en skolskjutning där hon är den enda överlevande av de möjliga förövarna. Det som drar ner betyget är att det är svårt att greppa vem som är skyldig till vad. Måhända är det en tanke med detta för att spegla hur det är i verkligheten. Händelser är sällan svarta eller vita utan någonstans däremellan. Verkligheten är också olika beroende på vem som upplever den.
Välskriven och spännande bok. Den innehåller spännande skildringar om ungdomars liv, överklassens liv och destruktiva förhållanden.
I störst av allt får vi följa Maja från Djursholm som en dag blir anklagad för en allvarlig skolskjutning. Läsaren tas med på en resa bland de fina villorna i Djursholm där livet ibland inte är så lätt som det verkar. Jag berördes väldigt mycket av boken och hade svårt att lägga ifrån mig den. Ibland orkade inte jag rent psykiskt att ta in mer, men jag kunde inte sluta läsa. Historien är skrämmande och kryper in under skinnet på en. Även om boken har några år på nacken är det en bok jag varmt rekommenderar om man gillar böcker i genren kriminalroman. Fast för mig är den så mycket mer. Den är ett psykologiskt känslodrama som visar läsaren hur det svenska rättsväsendet fungerar och att lycka och pengar inte alltid går hand i hand. Är det något du ska läsa i kväll om du inte redan läst den så är det Störst av allt.
Störst av allt är en riktig nagelbitare -trots att det egentligen inte händer så mycket.
Efter en skolskjutning blir Maja anklagad, och handlingen förs framåt av tillbakablickar till Majas destruktiva förhållande med Sebastian varvat med rättegångsprocessen som fokuserar mer på VARFÖR Maja handlade som hon gjorde, än om hon är skyldig. Välskriven och tänkvärd!
Störst av allt är inte bara en omtalad TV-serie som blev en världsnyhet över en natt, det är också en väldigt bra bok. Med tanke på att den först kom som bok och sen blev serie skiljer sig boken en hel del från filmatiseringen. Det vill säga, du kan absolut läsa boken fast du sett serien och tvärtom.

I boken får du som läsare inblick i hur rättsystemet i Sverige fungerar idag. Det märks tidigt att författaren har ett förflutet inom juridiken. Den är enligt experterna väldigt korrekt skildrad, vilket gör att du som läsare får en detaljerad bild av hur det faktiskt fungerar i praktiken.

Berättelsen handlar om Maja, en artonårig tjej som ställs inför rätta. Men hon kommer inte precis från den bakgrunden som du kanske lite fördomsfullt föreställer dig. Hon har inte precis haft en besvärlig uppväxt, inte heller haft problem hemma. Däremot har hon kanske hamnat i lite fel sällskap. Samtidigt är det inte enbart sällskapet som leder henne till rättssalen, utan också många andra omständigheter.

Boken utspelar sig i de rikaste kvarteren i Stockholm och på Djursholms allmänna gymnasium. Här kommer av en händelse fem tonåringar i kontakt med varandra och det leder till en rad olika händelser. Historien är inte på något sätt kryddad med för mycket detaljer utan det är ett rakt händelseförlopp där du som läsare redan från början vet att det kommer att sluta med att Maja befinner sig i en rättssal och bit för bit blir det tydligt varför och hur hon har kommit dit.

Som många andra romaner om ungdomar är det lätt för både vuxna och tonåringar att känna igen sig i karaktärerna som gestaltas och i karaktärernas agerande. Det är lätt att göra kopplingar till sin egen tid som tonåring även om du kanske inte växte upp i ett överklassområde. Boken är en sträckläsare, det är svårt att lägga ifrån sig den och du vill hela tiden läsa mer.

Det är inte bara skickligheten som ligger bakom författarens skildrande av rättsprocessen eller hur karaktärerna målas fram. Hela boken genomsyras av fantastiska språkligt intressanta områden baserade på karaktärernas eget språkbruk.
Jag gillar verkligen boken! Jag tycker verkligen om handlingen och hur boken är skriven. Jag tycker verkligen om Persson Giolitos språk.
Boken är ganska långsam och det är inte jättemycket som händer. Det är bara bra i den här boken. Det gjorde att de saker som händer i boken blev mycket mer spännande och jag ville veta mer om just dessa saker.
Som jag sagt innan trodde jag att jag inte gillade den här typen av böcker, men så fel jag hade. Jag älskar ju den här typen av böcker!
Det jag tycker mest om är att boken är skriven ur flera olika perspektiv, innan och efter dådet. Boken är väldigt skickligt skriven.
En bok jag verkligen kan rekommendera även om jag tror att jag är den sista i Sverige som läser boken.
"Störst av allt" av Malin Persson Giolito är en av 2010-talets svenska succéböcker, som dessutom filmatiserades och blev en mycket populär serie på Netflix. Största delen av romanen utspelar sig i en rättegångssal, där huvudkaraktären Maja Norberg hamnat eftersom hon står anklagad för en tragisk skolskjutning på sin egen gymnasieskola i Djursholm utanför Stockholm. Romanen är en thriller och den berör teman som klass, skuld och ansvar, straff och förlåtelse. Den ger också en intressant inblick i det svenska rättssystemet, visar hur en rättegång går till och hur det fungerar när man sitter häktad.

En roman med stor spänning
Romanen "Störst av allt" är en typisk thriller med mycket spänning och intressanta vändningar med tvära kast. Romanen är uppbyggd som ett personporträtt av 18-åriga Maja Norberg, som är uppvuxen i Danderyd med rika föräldrar och ekonomiska tillgångar men som på grund av en destruktiv relation med en kille i klassen råkar illa ut. Berättelsen är skriven i jag-form där vi får följa Majas inre tankar och känsloliv. Genom berättelsen befinner hon sig antingen i rättegångssalen eller inne i häktet, där hon berättar om minnena från tiden före skolskjutningen och vi får följa med på resan allteftersom hon berättar.

En modern tonårsklassiker
Det är en spännande roman som helt klart är läsvärd. Berättelsen utvecklas på ett intressant och oväntat vis, vilket gör att läslusten hela tiden bibehålls. Efter Netflix-seriens stora succé har romanen blivit något av en modern tonårsklassiker. Känslan som romanen lämnar är dock att den kunde ha varit så mycket bättre. Resultatet är bra, men potentialen är större. Inte minst vad gäller språk och stilistik hade jag hoppats på så mycket mer. Författaren Giolito är utbildad jurist och inte den hängivne författare som hade lyft berättelsen till oanade nivåer. Stundtals fastnar också berättelsen i för mycket av juridiska termer och krångligheter. Det är också detta som drar ner romanens helhetsbetyg till en stark 3:a av 5. I övrigt en bok som rekommenderas för sitt aktuella tema och fängslande vändningar i berättelsen.