Vera

Bok av Anne Swärd
Den kortaste kärleken kan ibland få de längsta konsekvenserna. Under falskt namn kommer den unga Sandrine från krigets mörker till ett soldränkt försommarsverige. Året är 1945. Hennes enda bagage är ett barn hon tänkt göra sig av med, och en hemlighet som hon är beredd att göra vad som helst för att behålla. Sju månader senare står hon brud på en ö längst ute i skärgården. Kvinnoläkaren Ivan Ceder har sökt dispens för sin ännu inte giftasmyndiga brud, den hälften så gamla Sandrine. Bakgrund: okänd. Sjutton år, med döden bakom sig och livet framför sig? Genom att säga ja till Ivan gifter Sandrine in sig i en främmande värld: den stora överklassläkten Ceder. Under bröllopsnatten drar en farlig snöstorm in över arkipelagen och hela festföljet fryser fast ute på ön. Det är som om denna natt förebådar hur resten av äktenskapet ska bli - en iskall mesallians byggd på hemligheter, lögner och rädsla. Vera är Anne Swärds fjärde roman, om flykt och överlevnad, om mödrar och döttrar; om skuld och kärlek som följer med i generationer. Det finns en naturens gåta ingen kan förklara. Hur kan sjögräset vaja så viktlöst under vattenmassornas enorma tryck? Ibland när jag inte kan somna ser jag det framför mig. Bilden av tyngdlös sargassotång som oändligt mjukt vajar på havets botten. Och jag tänker att jag måste bli som det ... Tyngdlös trots trycket. Sväva, hur omöjligt det än känns.
En bok av Anne Swärd, första boken jag läser av henne.

Boken handlar om Sandrine som flyr till Sverige 1945. Hennes enda bagage är att hon är gravid med ett oönskat barn och en farlig hemlighet.

Sju månader senare står hon brud på en ö längst ut i skärgården. Hos den kylslagna överklassfamiljen Ceder lär sig Sandrine förhålla sig till nya hemligheter samtidigt som det förflutna kommer ikapp henne. Vem är hon? Vad hände Sandrine under kriget? Så kommer dottern Vera och med henne börjar sanningen sippra fram.

Min recension av boken:

En bra bok som vill att man fortsätter läsa boken och det är svårt att slita sig från boken för man vill hela tiden se hur boken fortsätter.

Boken är en sorglig och gripande historia.

Handlar ju som sagt om Sandrine men vem gjorde henne gravid med ett oönskat barn när hon själv bara är tonåring?

Hur hamnar hon i Sverige?

Varför gifter sig Ivan med Sandrine? Ivan kan få vem han vill av bygdens kvinnor men väljer att gifta sig med Sandrine.

Varför drogar Ivan ner Sandrine så hon bara vill ligga och sova hela dagarna?

Ja, allt detta och mycket mer får du veta om du läser boken som jag tycker är väldigt läsvärd! Läs den!
En bok som inte har stått på min inköpslista är Anne Swärds roman Vera. Ändå köpte jag den till mig själv. Författarbekantskapen var ny, men nånstans hade nån gjort mig nyfiken på just den här boken. Och pocketböcker är aldrig fel när en reser – vare sig det är enbart litterärt eller så kort bort som till Stockholm.

Resan med Vera går till 1940-talets Sverige, med tillbakablickar under krigsåren i vad jag tror är nåt så kallat öststatsland. Den unga Sandrine hamnar i Sverige med lånad identitet och väska och med ett oönskat barn i magen. Den äldre och välbergade Ivan Ceder friar och Sandrine säger ja. På själva bröllopsdagen föds flickan, hon som får namnet Vera. Äktenskapet är förstås inte lyckligt. Sandrine har svårt att anpassa sig och flickan vill hon inte alls ta hand om. Även Ivan bär på hemligheter, som Sandrine inte lyckas avslöja förrän mot slutet. Krig, elände och ett HBTQ-tema – så kan boken sammanfattas. Och ändå finns här en ung, skör kärlekshistoria som inte riktigt får slå ut i blom.

Det här är en grym historia. Grym för alla inblandade. Det är nog knappt ingen i boken som får uppleva kärlek. En kärlekshistoria som knappt hinner börjar får ett abrupt slut på grund av kriget. Det är en skakande berättelse som spelas upp, en historia med många bottnar. Författaren får ihop precis alla trådar och jag är mycket imponerad. Det här är en riktigt bra bok.

Mitt omdöme blir det högsta.
En mycket spännande och välskriven bok om Sandrine och hennes liv under världskrig och därefter. En riktig bladvändare.
Året är 1945 och det har precis blivit fred i världen. Sandrine kommer till Sverige, under falskt namn och med någon annans väska i sin hand. Sju månader senare hålls ett påkostat och vackert vinterbröllop hos den välbärgade familjen Ceder. Sandrine skall gifta sig med den dubbelt så gamle kvinnoläkaren Ivan Ceder, som sökt dispens för vigseln eftersom Sandrine ännu inte är giftasmyndig.

Hela bröllopsföljet har trots snöoväder tagit sig ut i båtar till den ö i skärgården där brudgummen bestämt att vigseln och bröllopsfesten skall hållas. Den unga brudens kropp har snörts hårt, hårt, men det går ändå inte att helt dölja i vilken situation hon befinner sig. Stämningen är ödesmättad. Under natten föds barnet under dramatiska former ute på ön, där hela bröllopsföljet tvingats bli kvar på grund av ovädret.

Det vi anat från första sidan bekräftas gång på gång. Det står inte rätt till varken med Sandrine, äktenskapet eller barnet. Inte heller med släkten Ceder, i vilken Sandrine nu blivit ingift. Alla bär på hemligheter. Det frusna, närmast klaustrofobiska, tonläget vittnar om både tidigare och kommande katastrofer. Nutid varvas med tillbakablickar och minnesbilder, och sakta läggs pusselbit till pusselbit tills vi anar hela bilden.

Det här är en roman med ingredienser som uppbrott, svek, övergrepp, kärlek och lögner. Anne Swärd har en förmåga att beskriva det som sker med små nyanser som inte säger så mycket, men som samtidigt säger allt. Du dras in i den dova, förlamande stämningen och kan inte släppa taget. Till slut börjar du önska att något skall hända, vad som helst, bara det sker en förändring. Och självklart gör det det.

Vera är författarens fjärde roman. Den första, Polarsommar, nominerades år 2003 till Augustpriset. Jag skulle inte bli förvånad om Anne Swärds författarskap kommer att hedras med ännu en Augustnominering i höst för romanen Vera.

Bloggen Just nu just här/Annette
En bok om klasskillnader och klassresa.Hemligheter som måste döljas för att ytan ska verka bra.Det handlar om överlevnad när man inte passar in och vad man är beredd att göra för att slutligen få vara den man innerst inne är.