Älskarinnorna

Women as Lovers
Bok av Elfriede Jelinek
I romanen Älskarinnorna möter vi två kvinnor i kampen om att hitta en man att gifta sig med som kan garantera att de tar sig upp på samhällsstegen och får ett bättre liv. Karakteristiskt för Elfriede Jelinek är den exakthet och skärpa med vilken hon tränger in i denna värld av falska föreställningar om lyckan.
Denna roman utspelar sig i en alpmiljö men tillvaron är allt annat än idyllisk för Birgitte och Paula. Birgitte vill stadga sig och Paula drömmer om något större. Trots att deras liv till en början är ganska lika, går de olika öden till mötes.

Det var lite kämpigt att komma in i boken och bitvis är det väldigt tung läsning. Dels för att historien är väldigt gripande och dels för att språket är väldigt speciellt. Men jag måste ändå säga att jag gillar den. Den är annorlunda och bjuder på en läsupplevelse utöver det vanliga. En bok som jag säkert komma ihåg att jag läst om tjugo år. En bok som sticker ut. En bok som finns kvar med en. Dessutom är Jelinek en av sexton kvinnor som fått nobelpriset i litteratur. Efter att ha läst denna kan jag förstå varför just hon har fått det, även om jag fortfarande tycker det är alldeles för få kvinnor i hennes sällskap
En fantastisk bok om ägande, kvinnans mänskliga värde i mannen, om livets mening, bojor och luftslott. Den personifierade berättaren "vi" gör att läsaren inte lever sida vid sida med Birgitte och Paula, utan snarare svävar över dem. Älskarinnor är inte skriven med bildligt språk och men ger starka känslor (läs: magknip). Denna bok är ingen berättelse, det är en upplevelse, ett väsen och en metafor för samhället.