Falska vänner

Force of Nature
Bok av Jane Harper
En nervkittlande spänningsroman i farlig miljö av författaren till den kritikerrosade Hetta. Fem kvinnor ger sig ut på vandring i den australiensiska vildmarken för att stärka lagandan. Dag två går de vilse. När de kommer tillbaka är de ordentligt omskakade med öppna sår och ormbett. Och en person saknas: Alice, den manipulativa och illa omtyckta kollegan med stora ambitioner. Poliskommissarie Aaron Falk blir kallas in, då han utreder det företag kvinnorna jobbar på - Alice är hans kontakt från insidan. Under förhören med de fyra kvarvarande kvinnorna växer en långt ifrån smickrande bild fram om maktmissbruk och misstro, om giftiga relationer och svek. Ju djupare Falk gräver, desto mer inser han hur farligt det kan vara med brutna förtroenden, särskilt bland panikdrabbade människor. Samtidigt börjar tiden rinna ut för dem att hitta Alice vid liv - Alice med alla hemligheter ...
En lördag i oktober tog jag en liten loppisrunda på egen hand. Då fyndade jag två böcker för totalt 30 kronor. En av dem var en inbunden utgåva av Jane Harpers Falska vänner. Jag tyckte att omslaget var snyggt och titeln gjorde mig intresserad. En tjuga betalade jag för boken.

Boken utspelar sig i den australiensiska vildmarken. Två gäng, ett manligt och ett kvinnligt, ger sig ut på vandring i nåt som ska vara en övning i teambuildning. Men så går de fem kvinnorna vilse. När de kommer tillbaka har de uppenbarligen varit med om nåt otäckt. Dessutom saknas en av dem, den mest avskydda kollegan Alice. Kommissarie Aaron Falk kallas in för att lösa fallet. Samtidigt utreder han företaget Alice jobbar på. Och just Alice är hans kontakt på insidan.

Det är vått, kallt, mörkt och ruggigt redan från början i boken. Tidigt anar jag som läsare att det finns en del hemligheter och att vissa av kvinnorna inte är särskilt omtyckta. Förhållandet mellan ett tvillingpar är också väldigt gnissligt, för den ena tycks vara mer lyckad än den andra. Ändå är det miljöskildringarna jag fastnar för mest. Karaktärerna blir i mina ögon nästan mer som typer. Och tyvärr gissar jag mig till slutet en del i förväg. Men ändå. Det är spännande och säker är jag ju inte förrän allt avslöjas.

Det här är andra delen i serien om Aaron Falk. Författaren är född i Storbritannien, men flyttade som barn till Australien. Boken kom ut i Australien 2017 och i Sverige två år senare. Jag ska definitivt leta upp den första delen!

Mitt omdöme blir högt.
Falska vänner av Jane
Handlingen utspelar sig Australien ute i vildmarken. Fem kvinnor ska ut på vandring som en övning i teambilding. Redan dag två går de vilse.
Aaron Falk kallas in för att utreda vad som hänt när bara fyra av fem kvinnor återvänder.
En spännande bok, även om vissa av karaktärerna kanske är lite "to much". Den ger oss en upplevelse av hur vi kanske hade reagerat om man gått vilse i vildmarken. Att teambilda inom arbetet får helt plötsligt en annan innebörd. Men det är en riktig bladvändare.