Ponnyn som kunde skratta och gråta

Bok av Elisabeth Sommarström
Jonna är en helt vanlig ponny. Eller nästan i alla fall. För länge sedan var hon människa och då hette hon Fanny. Men en tragisk olycka ledde till helt nya förutsättningar. I boken får vi följa Fannys nya liv som ponny. Boken handlar om relationen mellan människa och djur på ett sätt som väcker nya frågor och funderingar hos unga läsare. I centrum står Fanny 13 år, som tillsammans med sin ponny Jonna råkar ut för en trafikolycka en mörk vintermorgon. När Fanny vaknar upp, är det i Jonnas kropp och hon förstår att hon fått ett nytt liv som ponny. Nu uppstår många problem. Hennes föräldrar förstår inte att Fanny lever i ponnykroppen och under ett helt år får vi följa Fanny när hon försöker få sin familj att förstå att hon inte är död. Under det året hinner hon uppleva väldigt mycket utifrån en hästs perspektiv, samtidigt som hon kan klä det i ord. Alltifrån tiden på djursjukhuset, föräldrarnas sorgearbete, vänskapen med de andra djuren, återblickar och episoder ur sitt liv som människa och fram till en växande insikt om att det finns ett högre syfte med hennes nya existens. Någon behöver hennes hjälp och räddningsuppdraget kan bara utföras i en ponnykropp. Vid Fannys sida finns hennes excentriska, avlidna mormor och tillsammans med dessa två får vi följa med på en resa som innehåller allt och mer därtill. Spänning, eftertanke, tårar, skratt, änglar, djävlar och massor av hästar förstås, i miljöer och situationer som varje hästgalen tjej känner igen sig i. Kort sagt, en hästbok med extra allt!
Jonna är häst. Hon är trettonåriga Fannys häst. Men efter en olycka är det inte längre Jonnas själ som lever i hästen utan Fanny. Fanny som inget hellre vill än att få se sin mamma skratta och le igen. Men hur gör man det som häst egentligen? Speciellt när mamma inte vill lyssna på det örat och lämnar iväg sin dotters häst för att hon inte orkar se på henne längre. Och hur orkar man, som trettonåring, ha tålamodet att vänta på rätt tillfälle såsom nästanängeln mormor vill?

För den hästintresserade kan jag tänka mig att det här är en riktig guldgruva till bok, för den får läsaren att tänka efter när det kommer till känslor och humör hos hästen och vad de egentligen vill. Jag tycker om bakgrundsberättelserna och att karaktärerna är så väl genomarbetade. Jag tycker också om att Sommarström inte har varit rädd för att ta upp dåliga erfarenheter och mörka hemligheter.

Nioåriga Maria, som verkligen älskade hästar, hade tyckt mycket om den här boken. Det känns att det är ett tag sedan jag var i den här fasen, för det är lite väl mycket häst för mitt vuxna jag, men jag uppskattar den ändå som en väldigt välskriven och tänkvärd debutbok.