Herkulesserien, #4

Heroine

Bok av Mons Kallentoft och Markus Lutteman
EN BELÄGRAD FÖRORT. EN FÖRSVUNNEN KVINNA. EN TIDSFRIST PÅ 24 TIMMAR. Tunnelbanan har brunnit och varken bussar eller ambulanser kör längre in i Stallhagen. De kriminella gängen har tagit över, och när en polisbil sprängs i luften sätter polisen stopp för alla utryckningar. Så sprids en film i sociala medier. En ung kvinna har skändats och lämnats för att dö. Polisen slår en järnring kring förorten. Gatorna brinner och allmänheten skriker efter hämnd. Kriminalinspektör Zack Herry vid Särskilda enheten ger sig ensam in för att hitta kvinnan innan det är för sent. Men mörka krafter arbetar i det fördolda för att ge honom hans livs svåraste prövning. Heroine är den fristående fjärde delen i Herkulesserien. När myten om Augeas stall förvandlas till en ultramodern thriller blir förorten den krigszon vi alla fruktar. Sagt om Herkulesserien: Helt fantastiskt spännande. TV4 Nyhetsmorgon Spännande och välskrivet. Bibliotekstjänst Otroligt spänning ... Otroligt driv ... Bra språk. Gomorron Sverige Har allt en modern kriminalroman ska ha. Tidningen VI Drivet tempo från början. Upsala Nya Tidning Bra bok med mycket action ... Stieg Larsson-vibe. Deckarhuset En av mina favoriter i den svenska deckarfloran. Crime Garden Förföriskt bra! Borås tidning Fartfylld, välskriven och bitvis lite väl obehaglig. Dagens Nyheter Mons Kallentoft har med sina kriminalromaner om Malin Fors blivit hyllad av såväl läsare som kritiker. Hans böcker har översatts till 30 språk och sålts i över 2,5 miljoner exemplar. Mons är född 1968, uppvuxen utanför Linköping och bor idag på Mallorca. Markus Lutteman debuterade med dokumentärromanen El Choco och fick mycket uppmärksamhet med Patrik Sjöbergs biografi Det du inte såg. Tillsammans har böckerna sålt i nästan 400 000 exemplar. Markus är född 1973 och bor i Örebro.
Superspännande bok i realtid får vi följa vår hjälte i ett kulturellt religiöst krig med manipulation i en Stockholms förort. Känns som bokens berättelse skulle kunna hända i verkligheten om några år. Otäck berättelse där uppdraget först är att finna och rädda en kvinnlig socialsekreterare som filmats och lagts ut på internet i en otäck situation. Bland de bästa svenska deckare jag läst de senaste åren.
En bok som stod länge på inköpslistan var Mons Kallentofts och Markus Luttemans Heroine, den fjärde delen i Herkulesserien. Därför blev jag extra glad när jag fick denna studie i våld i födelselsdagspresent 2018. Ja, en får inte vara ängslig när en läser den här otäcka serien.

Boken inleds med såväl människorov som grov misshandel och gruppvåldtäkt. Polisen Zack Herry har knappt hämtat sig från sin förra insats och från förlusten av flickvännen och deras ofödda barn när han ensam ger sig in i förorten Stallhagen för att försöka hitta den försvunna kvinnan. Våldet mot kvinnan har lagts ut på YouTube och det visar sig vara en bekant till Zack från ungdomsåren. Kriminella gäng har tagit över förorten och Zack ger sig in i ett riktigt getingbo. Dessutom har han bara 24 timmar på sig. Tiden med mera tickar ner…

Den här boken läser jag snabbt, precis som händelseförloppet i den. Händelserna är realistiskt skildrade och författarna väjer inte för att beskriva det råa våldet och dess konsekvenser eller hur lite ett människoliv tycks vara värt för somliga. Det är riktigt otäckt. Den som tänker sig att läsa den här boken bör vara beredd på att den är nästan ännu otäckare än de tre första böckerna. Jag föredrar egentligen mindre blod och mer mystik. Icke desto mindre är boken väldigt bra.

Mitt omdöme blir det högsta.