Tårpilens år

Bok av Lupina Ojala
Som litet barn tas Disa från sin mor och växer upp hos fosterföräldrar i en enslig bergsby. En dag blir hon anklagad för att bruka den förbjudna kraft den gamla tidens tempelväkterskor behärskade och hon tvingas fly söderut. På vägen träffar hon Lue, en ung weloi, som hon slår följe med. På grund av sitt ursprung är även han utstött från de jordfasta människornas värld och lever precis som alla av sitt folk, som vägfarare. När Disa sedan släpper lös krafter hon inte förstår är det inte bara hon själv som blir skrämd. Rikets härskare förnimmer hennes gåva och sänder ut sin närmaste man att söka efter henne. I Härskarens rike är det enbart han själv och hans underlydande besvärjare som tillåts bruka magi. Böckerna i serien Legender från Yddrios är fristående.
Det här är fantasy när den är som bäst.Redan i de första meningarna sögs jag in i berättelsen.Lupina var för mig en ny författare ,hennes språk är målande utan att vara teatraliskt.Det är en bra rytm i språket som gör att man vänder blad efter blad.Miljöerna och karaktärerna känns väldigt trovärdiga.Fantasy kan tendera att bli lite för mycket saga ibland men Lupina håller en bra balans mellan saga och roman.En sak som alltid finns i genren är det onda mot det goda och här är karaktärerna väldigt bra,man känner deras känsloyttringar i allt från osäkerhet till nästan dödlig utmattning.

Huvudpersonen är Disa ,en flicka på väg att bli en ung kvinna.Hennes livsöde korsas med Lue som också är en del av den stora profetian som ska befria landet Aurinma från den onda härskaren.Disa är eldsbäraren som ska finna det femte templet och eldsklotet .Då kan den goda magin flöda igen.

Det jag finner oerhört tilldragande är hur naturen lånar magi till de som tjänar det rätta syftet.

Om man vill komma bort från vår egen världs galenskaper så är det här en utmärkt bok att gå in i.
Jag tyckte väldigt mycket om berättelsen i den här boken dock så var den lite svår att komma in i. Det var nästan lite för många karaktär som man behövde följa vilket resulterade att man inte hann lära känna alla. Man blev också lite förvirrad över vem stycket handlade om. Huvudkaraktären Disa hade jag älskat om hon hade känts mer mogen, ibland var det svårt att ta henne seriös, men hon är väldigt ung i berättelsen. Det kändes också som slutet av boken var lite förhastat och att det gick lite väl snabbt men det var ändå ett väldigt spännande avslut! Nu när det känns att jag har kommit in i berättelsen och karaktärerna ser jag fram emot att läsa nästa bok i serien, Toner av guld!
Varför pratar inte mer personer om den här underbara boken? Är verkligen så synd för den här boken är något som jag vet så många personer skulle älska (precis som jag) om de bara visste om att den fanns. Har du hört talas om den här boken och kanske till och med har den hemma så plocka upp den nu och läs den, du kommer inte bli besviken.

Det är coronatider, man är deppig och bara allmänt less på allt och den här boken har verkligen varit min räddning de senaste dagarna. Skolan och livet har bara varit nere och det enda jag har haft att se fram emot är att få fortsätta läsa den här boken. Jag kunde vara på riktigt dåligt humör när jag plockade upp boken men så snabbt försvann alla mina jobbiga känslor och jag kunde bara luta mig tillbaka och njuta av denna värld.

Lupina Ojala skriver på ett sätt som får läsaren att fastna från första meningen till den sista. Man vill inte sluta läsa. Karaktärerna är välbetänkta och inte klyschiga som de oftast kan vara i en del fantasy serier. Man får främst följa Disas äventyr men även en del andra som sakta men säkert flätas samman på ett otroligt skickligt sätt. Och underbara fina Disa, tänk dig själv att du slängs in i en värld du inte riktigt förstått och du är den viktigaste delen av det allt. Jag är så himla stolt över hur hon hanterar situationen och gör vad hon tror är det rätta.

Ser fram emot att läsa mer av Lupina Ojala och världen Yddrios, en otroligt vacker värld fylld av magi. Ska bli spännande och intressant vad de övriga böckerna har att ge men jag vet att jag inte kommer bli besviken.