Mamma sa att jag var sjuk

Sickened
Bok av Julie Gregory
“Mamma sa att jag var sjuk” är en sann historia där författaren Julie Gregory beskriver hur hon överlevde Münchhausen by proxy. Julie blev från unga år behandlad som att hon var mycket sjuk, men i själva verket var det hennes mamma som var sjuk. Boken handlar om ett barn som föll offer för den hemska sjukdomen.
Så otroligt sorglig historia om Julies uppväxt där man märker att problematiken är större och mer komplex än vad jag först trodde. Det handlar om "munchhausen by proxy" där hennes uppväxt präglas av läkarbesök och att vara ständigt "sjuk."

Boken i sig gick rätt långsamt för mig att läsa då den blev lite långtråkig emellanåt. Men i det stora hela ett intressant ämne att få ta del av.
Man får följa Julie genom hennes fruktansvärda barndom då hon måste genomlida en grym barnmisshandel av sin mamma. Det gör så ont att läsa, men den är ändå läsvärd!
Jag trodde att den här boken skulle vara intressant, men jag tyckte att den var ganska tråkig. Självklart hemskt det Julie har varit med om, men den hade kunnat skrivits på ett mycket bättre sätt. Som det är nu tyckte jag att det blev väldigt rörigt ibland.
Psykisk ohälsa och en viktig men allvarlig bok som hjälper till att förstå hur det kan vara att leva i andra familjer, situationer när psykisk ohälsa är närvarande. Man tror på sin mamma som man ser upp till och trots att boken är hemsk otäck och gör dig ledsen så läs den för det är vardag för många i vårt moderna Sverige.
Jag har lyssnat på boken ”Mamma sa att jag var sjuk” av Julie Gregory. Boken är en en självbiografi om hur hon växte upp i Ohio med sin mamma som hade Münchhausen by proxy och hur det påverkade hennes uppväxt. Vilken fruktansvärd sjukdom det är! Stackars barn som blir så misshandlade både psykiskt och fysiskt. Julie förstod först i vuxen ålder att hennes mamma led av Münchhausen by proxy. Hela hennes uppväxt hade hennes mamma tagit henne till olika läkare med påhittade symptom. Hon fick äta massor med läkemedel och utstå jobbiga behandlingar trots att hon var frisk. Mamman sa att hon hade hjärtfel och en massa andra sjukdomar och nästan alla läkare trodde på henne! De som inte trodde på henne gjorde inget för att hjälpa Julie. Jag hoppas att dagens läkare vet mer om Münchhausen by proxy så att barn till dessa föräldrar får hjälp. ❤️
“Mamma sa att jag var sjuk” är en sann historia där författaren Julie Gregory beskriver hur hon överlevde Münchhausen by proxy. Julie blev från unga år behandlad som att hon var mycket sjuk. Hennes mamma såg till att hon regelbundet undersöktes av läkare, röntgades, medicinerades och till och med opererades. Problemet var att Julie inte var sjuk. Det var hennes mamma som var sjuk med Münchhausen by proxy som är en mycket komplicerad form av barnmisshandel som i värsta fall kan leda till att barnet dör. Boken är en mycket gripande historia om en mamma som försöker döda sitt barn.

Münchhausen by proxy (MBP) är en sjukdom som oftast sker i det dolda. Det är en mycket farlig form av barnmisshandel där vårdnadshavaren, oftast mamman, hittar på sjukdomar och sjukdomssymptom hos sitt barn för att få uppmärksamhet från läkare och omgivningen. Sjukdomen är mycket komplex och kan vara svår att upptäcka. Föräldern blir en expert på att skapa sjukdomssymptom, ofta med farliga substanser, vilket kan leda till att barnet dör. Idag sker det mer omfattande forskning om sjukdomen, men när Julie växte upp var det fortfarande en relativt okänd sjukdom.

Julie överlevde mammans sjukdom, trots att hon var väldigt nära att dö. Med denna bok berättar hon sin historia om hur hon överlevde och hur hon lyckades bygga upp en ny värld utan sin sjuka mamma. Många barn överlever inte denna hemska sjukdom och boken lägger stor vikt på att belysa problematiken kring sjukdomen och samhället.

Det är en fängslande, sorglig och sann historia om hur ett barn offrar sig för sin mamma. Obeskrivlig rädsla blandas med kärlek och hopp. Förutom att detaljerat beskriva skräcken från hennes barndom väljer författaren att fokusera på den hoppfulla framtiden som finns om barnen får hjälp. Hon ser sig själv som ett lyckat exempel där hon mot alla odds lyckats skapa en ny identitet och ett liv värt att leva.

Det är en hemsk, men samtidigt otroligt viktig bok. Den passar dig som gillar sanna historier som lämnar starka avtryck. Denna typ av sjukdom är ofta väldigt hemlig och därför är det viktigt att denna typ av böcker finns så att fler kan få upp ögonen för sjukdomen.