Malamander

Bok av Thomas Taylor
Det är vinter i staden staden Avgrundens Havsbad dimman ligger tjock och saltvatten slår mot Hotell Pärlbåtens fönster. Därinne har 12-årige Herbert Lemon - som är ansvarig för hotellets hittegods - en oväntad besökare: Violet Parma, en orädd flicka i hans egen ålder. När hon var mycket liten tappade hon bort sina föräldrar på hotellet, och hon är nu övertygad om att Herbert är den enda som kan hjälpa henne att hitta dem. Problemet är att Violet förföljs av en märklig man med krokhand. Och att stadens legend om sjöodjuret Malamander - vars ägg gör att människors drömmar går i uppfyllelse verkar vara sann. Malamander är den första boken i en serie som alla utspelar sig i en liten engelsk kuststad: En kuslig, övernaturlig historia full av färgglada, egensinniga karaktärer.   THOMAS TAYLOR [1973] är en brittisk barnboksförfattare och illustratör, utbildad vid Norwich School of Art and Design. Som nyexaminerad blev Taylors första jobb att illustrera omslaget till den engelska utgåvan av Harry Potter och de vises sten. Malamander - den första boken i Thomas Taylors läskiga och fantasifulla trilogi om kuststaden Avgrundens Havsbad - gjorde succé och kommer nu också att produceras som långfilm av Sony Pictures, med John Cooley (Inside Out) som manusförfattare. Gargantis är den andra boken i trilogin. »Underbart fantasifullt och atmosfäriskt äventyr, fyllt av myter och legender och med en gotisk tvist.« The Bookseller, månadens barnbok »Fantastiskt berättande med ett Dickenskt karaktärsgalleri och hårresande sjöodjur. Jag kunde inte sluta läsa.« M.G. Leonard, författare till Beetle Boy
Malamander är en otroligt mysig bok i Harry Potter anda. Herbert Lemon är 12 år och jobbar på Hotell Pärlbåten som ansvarig för hotellets hittegods. En dimmig vinternatt får han plötsligt ett besök av en flicka som heter Violet Parma. Hon letar efter sina föräldrar som försvann från hotellet när Violet var en bebis. Eftersom Herbert jobbar med borttappade föremål på samma plats som föräldrarna försvann ber hon om hans hjälp att lösa mysteriet. Staden Avgrundens Havsbad vimlar av märkliga mysterier, monster och karaktärer. Men vad kan stadens legend om sjöodjuret Malamandern ha med Violets föräldrar att göra?
Detta är den första boken i en serie som utspelar sig i Avgrundens Havsbad- en kuslig och övernaturlig berättelse där allt kan hända!
Jag absolut älskade den här boken. Den var tillräckligt spännande för mig som vuxen och jag älskade alla märkliga och finurliga karaktärer man mötte på vägen. Rekommenderad ålder för boken är 9-12. När jag var i den åldern hade den här boken varit perfekt för mig.
Nu väntar jag på att läsa uppföljaren!
12-årige Herbert Lemon är ansvarig för Hotell Pärlbåtens hittegods. Är det någon som kan det där med borttappade saker, så är det Herbert. Men så en vinterdag dyker en oväntad besökare up: Violet Parma. Violet är en orädd flicka i samma ålder som Herbert. När hon var liten tappade hon bort sina föräldrar på hotellet. Nu är hon övertygad om att Herbert är den enda som kan hjälpa henne hitta dem. Men under sökandet av Violets föräldrar stöter de på stadens legend om sjöodjuret Malamander - vars ägg sägs kan uppfylla människors drömmar. En legend som verkar vara sann. Samtidigt börjar en märklig man med en krokhand förfölja dem.

Jag blev helt förtrollad av den här boken. Mysterium, äventyr, myter och legender blandas med humor och skapar en helt underbar berättelse. Karaktärerna är originella, allt ifrån fru Fossil som samlar på havsglas, till hotellägaren som på något vis verkar helt fruktansvärd. Malamander är en berättelse som jag definitivt kommer ha med mig i tankarna en längre tid.