Sagan om häxkarlen, #1

Alvblod

Blood of Elves
Bok av Andrzej Sapkowski
Blood of Elves är första delen i the witcher serien. Boken utspelar sig i en värld där människor, gnomer och dvärgar har levt i fred i hundra år, men tumult har börjat uppstå mellan släktena och ingen kan vara trygg längre. Vi får följa häxkarlen Geralt som har i uppdrag att skydda Ciri som sägs ha krafter som kan förändra världen.
Denna fantasy är inte riktigt som andra jag läst innan. Det är, så klart, en helt ny värld som öppnar upp sig för läsaren (som inte spelat spelet eller sett serien, vilket jag inte gjort), men boken är också skriven lite speciellt. Kapitlen är långa - i hela boken tror jag att det är sju eller åtta kapitel - och vissa stycken, flera sidor långa, är nästan endast dialog. Ibland är det tankar och tal som snirklar sig till höger och vänster och man får vara på tårna för att hänga med i förolämpningar och politiska spel.
Men, jag gillar den. Det var ändå fart och den ständiga frågan "vad händer nu?", ett mysterium eller flera som hänger över en och gör att man vill fortsätta läsa.
I mer än hundra år har människor, dvärgar, gnomer och alver levt tillsammans i fred. Men tiderna förändras, järtecknen är många - det kommer en vit fasa. De olika folken vänds mot varandra igen. Mitt i allt detta kommer ett barn till världen, ett barn som Geralt av Rivia, en häxkarl - får som sin skyddsling. Men många letar efter detta barn och hur ska man veta vilka som är goda och vilka som är onda? Mäktiga människor vill komma åt barnets krafter och den magi hon besitter och de gör vad som helst för att nå det målet. Geralt får fullt upp med att beskydda Ciri mot alla dessa.

Är ni älskare av fantasy är denna bok ett måste!