Döden klär i domino

Bok av Marie Bengts
Hannah blir kontaktad av en modedirektör i Stockholm och hon tror att hennes modekarriär äntligen är kommen. Till hennes stora besvikelse går uppdraget ut på att sy trettio svarta dominoslängkappor. Dock tar arbetet en ny vändning och det blir betydligt mer intressant än det först verkar. Kvällen innan modevisningen riktas ett hotbrev mot modehuset och dess direktör, i brevet står det att döden klär i domino.
Marie Bengts skriver pusseldeckare med en retroflört där sömmerskan Hannah är (hobby)detektiven. Döden klär i Domino är den andra boken i serien och Hannah har fått ett mindre roligt uppdrag att sy flera likadana slängkappor till en känd modeskapare. Uppdraget visar sig dock få en annan karaktär när modeskaparen hotas till livet..
Om man är det minsta intresserad av retro och livet som sömmerska är det rena julafton när Marie Bengts kommer med en ny bok. Miljöer och personer är utmärkt beskrivna. Dessutom, även om det här kvalar in som en mysdeckare är det här en historia som går på djupet känslomässigt.
Våren 2019 gjorde jag en ny författarebekantskap, Marie Bengts. I maj månad fyndade jag second hand den första boken om Hannah Lönn, sömmerska med ambitioner – och ett sinne för kriminalgåtor (att lösa dem, alltså). Jag slukade En sax i hjärtat – ja inte en saxsax utan boken, vill säga – och längtade genast efter uppföljaren. Jag hade tur för i juni 2019 kom Döden klär i domino.

Det är november 1957. Christian Dior har nyligen avlidit och Hannah Lönn har svårt att se nån karriär som klädskapare. Men hon blir i alla fall engagerad för att sy ett trettiotal dominoslängkappor som ska användas på en stor modevisning. Besviken, visst, samtidigt som det ger inkomst. Uppdraget visar sig bli betydligt mer spännande än vad Hannah har trott, för under modevisningen sker ett mord. Hannah kan förstås inte låta bli att nysta i det hela – och både roa och oroa polisen Johan Holm som rest till Stockholm från Småland som utlånad till riksmordkommissionen ett kortare tag.

Ja det är är så mycket Maria Lang som det kan bli, nästan. Mänskan är ju död sen många år tillbaka. Miljöerna i Marie Bengts böcker finns i 1950-talets Stockholm. Dagmar Lange bodde och arbetade där då och skrev deckare under pseudonymen Maria Lang. Kläder och mode var ofta viktiga i hennes böcker. Det finns mängder av paralleller att dra. Samtidigt är Marie Bengts sin egen. Jag kan bara säga, utan att göra nån recension eftersom jag ”bara” har läst boken, att boken tilltalar mig enormt. Det är med stor behållning jag har läst den, till och med. Fast nu är jag ledsen igen eftersom jag inser att jag kanske får vänta ett år eller två på uppföljaren.

Mitt omdöme blir det högsta.
Den fristående fortsättningen på En sax i hjärtat. Den här gången utspelar sig boken i Stockholm och Hanna ska hjälpa till att sy dominokappor inför en stor modevisning. Plötsligt blir en av huvudkaraktärerna mördad och Hanna Lönn lägger än en gång nästan i blöt. Väldigt trevlig pusseldeckare med ett högt tempo!
Pusseldeckare 50-tals anda. En lättläst och välskriven bok. Intrigen är väl genomtänkt och mördaren avslöjas inte förrän i de sista sidorna.
Småputtrig mysig deckare i riktig 50-talsstil. Kan verkligen rekommenderas när man vill lämna vardagen en stund :)
Hannah Lönn är en modemedveten och kavat kvinna i sena tjugoårsåldern som flyttat från en liten by i Småland till Stockholm för att göra karriär. Lite ovanligt för en kvinna på 1950-talet. Lönn är fast besluten att slå igenom som modeskapare, trots att det ibland går lite trögt. Så får hon i uppdrag av ett stort modehus att sy dominoslängkappor till en uppmärksammad visning, men finner att det är ett ganska enahanda och trist jobb. Men själva visningen visar sig bli en väldigt dramatisk tillställning när ett mord begås mitt under showen. Eftersom Hannah Lönn är en skarp iakttagare, och dessutom väldigt nyfiken, blir det hon som pusslar ihop bitarna och kommer mördaren på spåren. Till sin hjälp har hon sina vänner, några av dem är reportern Marie-Louise och systerdottern Laila. Med på ett hörn är också polisen Johan Holm, som Lönn har ett komplicerat förhållande till.

Boken är lättläst, trevlig och välskriven och har en härlig 1950-talsanda. Intrigen är genomtänkt och vem mördaren är avslöjas inte förrän i de sista sidorna. Den passar alla som är intresserade av 1950-talet och sugen på en deckare i Agatha Christie-stil.

Detta är den andra, fristående delen i en serie om modeskaparen Hannah Lönn. Den första hette “En sax i hjärtat” och kom 2017.