Herravälde

Bok av Elin Olofsson
Det är försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Efter hans slaganfall upptäcker hon att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på - allra minst hon själv. Rollen hon fostrats till spricker sönder och lusten till Halvard, den man hon gav upp, vill bara inte dö. Så kommer Thomasine, som efter ett möte med mästermålaren Anders Zorn bestämt sig för att bli konstnär. Kan hennes tvivelaktiga förflutna vara Alice till hjälp? Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till tidningsmannen Gustaf. Deras relation påverkar till slut riksdagsvalet. Det är året då kvinnor för första gången får rösta men männen fortfarande har makten över allt. Herravälde handlar om tre kvinnors kamp för frihet.
5 utgåvor
Välj utgåva
HerraväldeSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176472606
HerraväldeSvenska - Inbunden
ISBN: 9789146235729
HerraväldeSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178272594
HerraväldeSvenska - Pocket
ISBN: 9789179130480
HerraväldeSvenska - E-bok
ISBN: 9789146235736
Herravälde utspelar sig 1921 året då kvinnor fick rösta för första gången. Boken handlar om tre kvinnor som alla kämpar under herraväldet men på olika sätt. Alice bor kvar på herrgården där hon växt upp. Hon är gift med Fredric som ska starta en möbelfabrik. Den är under uppbyggnad. När han blir svårt sjuk får Alice ta över som direktör. Det visar sig att de har ekonomiska problem. Thomasine är assistent åt sin far som är konstnär. Egentligen är hon den skickligare av dem. Hennes far utnyttjar hennes talang. En dag flyttar Lizzy in i hemmet och hon blir kär. Pigan Brita ska gifta sig men det går inte som det var tänkt. Hon träffar Gustaf som vill ha upplysningar om herrgården och fabriksbygget. Hon hjälper gärna till. Tre kvinnoöden i en tid makten var männens. En stark berättelse. Jag hoppas författaren fortsätter skriva historiska romaner. Gärna om 1900-talet för hon gör det så bra.
Herravälde av Elin Olofsson är den senaste roman hon gett ut. Jag har läst samtliga och alltid uppskattat hennes språk och berättarteknik. Berättelsens utspelar sig i en mindre ort i västra delarna av Jämtland under början av 1920-talet.

I Herravälde möter läsaren direktörsfrun Alice som behöver kliva in som ansvarig för gård och fabrik efter att makens slaganfall.
Läsaren möter även konstnärinnan Thomasine, som anlänt till bygden, och pigan Brita som säljer berättelser för sin bekräftelses vinning. De tre kvinnornas liv vävs samman och påverkar deras framtid på olika sätt.

Herravälde är kanske en av Olofssons mest erkända romaner och fick fin kritik under 2019. Romanens kärna är kvinnornas rättigheter och deras kamp för frihet och jämlikhet. Den kommer absolut att läsas igen.
Alice, Britta & Tomasine. Tre starka kvinnor i Sveriges 1921.
Från olika samhällsklasser så möts deras vägar och vävs samman.
Jag hade svårt för att komma in i boken först men sen ville jag bara veta vad som skulle hända. Väljer Alice sin man Fredrik som fått slaganfall och hållt saker bakom ryggen på henne. Eller sin ungdoms kärlek Halvard som hon inte kan glömma.
Gifter sig Britta och flyttar eller hon kan få pigtjänst stadig inkomst?
Konstnären Tomasine möter svårigheter men är en fighter och påhittig.
Elin Olofssons historiska roman Herravälde utspelar sig för över 100 år sen.

Det är 1921 och snart ska Sveriges kvinnor få rösta för första gången. Men Alice har lite annat att tänka på när maken får slaganfall mitt i byggandet av en möbelfabrik. Alice bestämmer sig för att försöka rädda affärerna och ekonomin, vilket naturligtvis inte är nån enkel match i dåtidens samhälle. I Alice närhet finns även Thomasine, konstnären från Stockholm som maken har engagerat för att måla deras porträtt, samt Brita, syster till Halvard som Alice uppenbarligen har ett förflutet med. Brita, som säljer uppgifter om Alice till en journalist.

Ja det är lite mycket nu för stackars Alice som inte alls är uppfostrad att driva ett företag. Brita måste tjäna sitt levebröd men får göra det på ett mindre trevligt sätt. Och Thomasines kärlek blev tillbakasänd till Holland. Tre kvinnor i ett samhälle som är mansdominerat, tre kvinnor som har det svårt men som ändå är starka överlevare.

Det här är en bok som skildrar kvinnoöden som kanske till viss del inte är särskilt vanliga. Samtidigt är porträtten av Alice, Thomasine och Brita både realistiska och trovärdiga. För den som trodde eller tror att kvinnor är dumma kan jag avslöja den trodde och tror fel både då och nu. Jag fattar inte varför jag väntade så länge med att läsa den här boken.

Mitt omdöme blir det högsta för den här riktigt fina romanen där författaren inte blundar för det mindre fina i somligas ögon, såsom ett och annat HBTQ-tema.
En fin historisk roman som handlar
Om 3 unga kvinnor i Sverige under 1930-talet. Gemensamt för de alla tre är att de kämpar för sin frihet. Jag tyckte mycket om denna bok som har en medryckande story om feminism. Jag gillade blandningen av kvinnor i olika samhällsskikt sol snyggt vävdes samman till en fin historia.
Riktigt bra historisk roman som tar upp många ämnen. Vi får följa tre kvinnor ur olika samhällsklasser vars vägar korsas på ett eller annat sätt. Naturligtvis finns det kärlek med i bilden också. Passar dig som älskar att läsa om svensk historia och olika kvinnoöden.