Berättelsen om Nahr

The River
Bok av Susan Abulhawa
Palestinska Nahr växer upp i Kuwait City. Hennes man Moammad försvinner och Nahr uppsöker Moammads familj för skilsmässa. Hon välkomnas som en dotter och känslor uppstår mellan Nahr och Moammads bror Bilal. Bilal är politisk aktivist och terrorist. Hans cell hittar bilder då Nahr var eskortdam till välbärgade kuwaitiska män och utpressar henne till kurirverksamhet. Efter ett bombattentat grips hon och placeras i israeliskt säkerhetsfängelse. Det här är hennes berättelse.
Nahr är palestinska o växer upp i exil i Kuwait med sin mor , bror o farmor. Nahr försöker försörja familjen o broderns dröm om utbildning. Nahr berättar sin historia från en isoleringscell i Israel medans hennes hår blir grått. Nahr gifter sig som 17 åring m grannpojken Mhammad men han försvinner o Nahr försöker ta ut skilsmässa Hon träffar hans bror Bilal o ett särskilt band uppstår mellan dem. Men Bilal lever ett dubbelliv Susan beskriver allt med Palestina , Israel o flyktingar , värdet på människor o allt omkring så fint o smärtsamt i boken Den höll mig uppe sent igår kväll.
Nahr blir förälskad i den äldre Mhammad, men efter ett mycket kort och olyckligt äktenskap försvinner Mhammad utan spår.
Nahr, som är en duktig dansare, börjar dansa för män för pengar så att hennes bror ska kunna ha råd att studera vid universitetet, och ganska snart är det inte bara dans hon ger männen.
För att kunna få skilsmässa från Mhammad och kunna bli fri och gå vidare tvingas Nahr att åka till Mhammads mor och bror i Palestina. Nahr blir förälskad i Mhammads bror, Bilal, men han lever ett dubbelliv och är mycket politiskt aktiv i den palestinska motståndsrörelse. Nahr dras med…
Det här är en berättelse om Nahrs kamp för att hitta lycka, att få tillbaka makten över sitt liv, om politik, om kärlek och om smärta.
Ett gripande historia om en kvinna som tvingas till prostitution, gifter sig ungt med en äldre man som älskar någon annan och sedan sticker. För att få ut skilsmässa måste hon åka till mannens bror och då uppstår vänskap och sedan kärlek mellan dem. Samtidigt som detta får man följa konflikten i Palestina. Mycket intressant och fin bok.