Hästpojkarna

Bok av Johan Ehn
Studenten Anton träffar den stumme hundraåringen Alexander genom sitt extrajobb i hemtjänsten. När Anton inser att mannen kommunicerar med honom genom att stöta käppen i golvet växer en livshistoria fram som vittnar om en flykt med en vän från ett barnhem i Tjeckoslovakien till en cirkus som färdas till Berlin. Vännernas nyupptäckta känslor för varandra och nazismen som gör att samhället förändras går som en röd tråd genom berättelsen.
En bok där samtid och dåtid vävs samman. I nutid går vi följa Anton som arbetar inom hemtjänsten. Via en man han tar handbok i jobbet får vi bit för bit ta del av en historia som utspelar sig före och under andra världskriget. Mycket läsvärd!
En berättelse om två pojkar och kamp för kärleken till varandra i en tid då världen var extra grym. En historia med viktigt budskap som berättas ut nutid möter dåtid.
WOW! En magisk berättelse med Fantastiska karaktärer och otroliga miljöskildringar!

Vi får träffa Anton i nutid och pojkarna Sascha och Janek i dåtid. Anton arbetar i hemtjänsten sedan några veckor tillbaka; han träffar där Alexander Kovac som ”berättar” en Fantastisk historia som binder de bägge männen samman. En som är i tjugoårsåldern och en som passerat hundrasträcket. Två historier som vävs samman och blir till en gemensam.

Berättelsen från dåtiden är Så Spännande, Magisk och Otrolig så den gör spår på djupet hos den som läser. Den berör otroligt; jag gråter och ler om vartannat.

Vilka öden! Vilket liv och vad mycket människan har behövt utstå… En stark kärleksskildring som berörde i alla fall mig Väldigt starkt!
Efter att ha läst Johan Ehns debutbok så var jag mycket nyfiken på denna. Dels för att han skriver bra men också för att vi är en del i Tjeckien, så det var extra spännande.

Vi får följa Anton som jobbar inom hemtjänsten och hans möte med Alexander, en äldre man med ett spännande förflutet. Men även Alexander som barn och hur hans liv utspelar sig i 20- talets Tjeckoslovakien.

Anton får höra att det inte är lätt att jobba med Alexander, men upptäcker att de har ett gemensamt intresse som får dem att börja kommunicera och eftersom får man följa Alexander under hans tidigare liv.

En väldig välskriven berättelse som fängslade mig och intressant att läsa om Tjeckoslovakien på den tiden och känna igen lite platser vi varit på. Rekommenderar den varmt!