Mellody Looh-trilogin, #2

Mellody Looh – Flykten

Bok av Gabriella P. Kjeilen
Boken handlar om en kvinna som är på flykt från sin pappa. Detta efter att hon har svikit honom. Dock har sveket gjort att hon börjat reflektera över vad som är rätt och fel och över vem som ska ha rätten att kontrollera hennes kropp. Hon söker skydd i ett land som har underliga invånare och här tvingas hon lägga sina problem åt sidan för att rädda en annan person.
Flykten är en direkt fortsättning på Födelsemärket men Gabriella P. Kjeilen ger nog många tillbakablickar för att läsaren ändå ska hänga med på vad som händer, vilket är väldigt bra för den som inte läser dem direkt efter varandra. Jag skulle ändå föreslå att läsa första boken först, för att ha bättre koll på bakgrunden till alla saker som händer.

Den här andra delen i serien är minst lika spännande som första och Mellodys inre kamp mellan sina onda och goda delar. Hon har flytt för att komma undan men måste återvända när hon får veta att Leo är tillfångatagen av det mörka rådet. De håller honom gömd och försöker tortera fram det han vet om Mellody. Eftersom hon kan flytta sitt medvetande till andra ser hon det och vet om att hon måste försöka få honom fri innan han dör. Hon tar hjälp av flera olika av sina vänner och deras vänner, men kommer alla att klara sig levande från fritagningsförsöket?

Som redan skrivet är det väldigt spännande och jag kastas genast tillbaka till Kjeilens värld. Det är en väldigt välskriven fantasy och inget känns onödigt i berättelsen. Här är det väldigt lite transportsträckor, och det är ju också fördelen med att vara andra delen i en serie, eftersom de flesta viktiga karaktärer redan har presenterats och om det tillkommer nya, är de lätta att lära känna. Skulle det krisa, och minnet ger upp, finns också persongalleri i slutet av boken, och några sidor med mer information om Kjeilens värld och dess invånare.

Persongalleriet är stort, men eftersom karaktärerna portioneras ut, gör det inte så mycket. Jag tycker om den inre kampen hos Mellody, den ger henne ett bra djup.

Språket är bra och flytande och trots att boken är över 300 sidor är den lätt att läsa och sidorna bara flyger förbi. Ser fram emot att läsa fortsättningen.
Jag gillade verkligen första delen Födelsemärket, så när jag började Flykten var mina förväntningar höga. Vilket aldrig är bra, och tyvärr föll Flykten platt för mig. Handlingen var inte så fartfylld som jag förväntat mig. Det kändes mest som en enda lång väntan och mycket velande. Jag tror också att jag hade gillat Flykten mer om jag inte hade läst den direkt efter "Högt spel" och "Laglöst rike" då skrivsätten hos de både skiljer sig så mycket åt. Flykten har ett mer rättfram sätt och lämnar inte mycket åt läsaren att själv fantisera fram. De olika scenerna gick över alldeles för fort och man hinner varken bli involverad eller känna något. Ett exempel på detta är (s.245):

"När varelserna kom runt hörnet reagerade han snabbt och separerade huvudet från deras kroppar. De hann inte ens reagera, vilket sa honom att de inte kunde ha varit vampyrer."

Jag hade förväntat mig lite mer ingående beskrivningar som får en att ryckas med. Något som däremot var lika bra och frustrerande som i första boken var slutet. Även här satt jag och stirrade på sista meningen och undrade varför nästa rad var blank.
Är du trött att alltid att läsa storys från det goda perspektivet? Då är den här serien perfekt till dig. Inte för du läser från det onda men att Mellody är en karaktär som är båda. Hon har en god och en ond sida, bokstavligen. Men i en värld där du måste välja sida med att vara ljus och mörk så ställer detta till problem. Samtidigt tar Gabriella P. Kjeilen upp frågan vad som gör en god? Kan en god person göra hemska saker men ändå räknas som god? Är man ond är man då ond rakt igenom? Kan en ond person göra goda gärningar?

Den här boken börjar där första boken slutar och du slängs in i denna magiska värld. Den är minst lika bra som första boken, men det som drar ner på betyg är att min favoritkaraktär Triton är så otroligt emo i den här boken och har inte lika stor plats. Mellody är osäker på deras relation, vilket jag förstår, och Triton svarar på hennes frågar med vad han förväntas svara men vad jag tror inte är vad han egentligen känner. De få gånger han är med är han i mörkret och surar och jag saknar den kaxiga vampyren som jag blev förälskad i.

Boken är spännande från början till slutet. Den får din puls att slå i adrenalin och den får dig att gråta. Den ger dig så mycket känslor att ena stunden vill du krama boken medan senare vill du slänga den i väggen och skrika på den. När du läser den här boken kan du inte sluta läsa, det går bara inte.

Jag ser så fram emot att läsa sista delen, jag har verkligen ingen aning hur det kommer att gå men min vän Elin har berättat att hon tycker det är ett otroligt bra slut vilket gör att jag är ännu mer taggad. Jag kan säga att det kommer inte gå många dagar innan den kommer att plockats upp.
Mellody Looh - Flykten
av Gabriella P. Kjeilen
Utgiven av Seraf förlag
Del 2 i trilogin om Mellody Looh

Flykten tar vid där första boken, Mellody Looh - Födelsemärket, slutar. Istället för att ta konsekvenserna efter sitt svek, flyr Mellody till Nordlandet.
Väl där känner Mellody hur ljus och mörker slåss om kontroll över hennes kropp och det känns som att hon ska slitas itu.
Mellody får även reda på att hennes bror är fånge hos det mörka rådet på grund av henne.
Det är dags att lägga sina egna problem åt sidan och återvända till Sydlandet, storasyster Rose, sexiga Triton och en våghalsig plan att frita storebror Leo.

Det jag älskar med boken är att huvudpersonen inte är allt igenom god och att inte ens gudarna är oövervinnliga! Det är även roligt att man får följa flera personers olika perspektiv på äventyret.
Den här boken (och hela serien) skulle jag rekommendera varmt till alla som söker boktips inom fantasygenren. Den gick inte att lägga ifrån sig! Språket är lätt att läsa och förstå. Ifall man blir förvirrad över alla olika karaktärer/raser så finns ett smidigt register längst bak i boken.

Så utan att tveka och med ett brett flin i ansiktet ger jag den här boken 5/5!