Själakistan

Bok av Ann Rosman
I Marstrand påträffas en kvinnokropp utan huvud. Det är en skolklass som gör den fruktansvärda upptäckten. Kroppen är klädd i medeltidskläder och återfinns nära en gammal offersten. Därefter dröjer det inte länge förrän fru Wilson finner ett människohuvud i sin trädgård. Den döda kvinnan hade tillhört en rollspelsgrupp med medeltidslajvare, men hon är inte det enda offret.
På grund av en flytt på jobbet fick vi medarbetare ta hem de skönlitterära böcker vi ville ha från bokhyllorna i lunchrummet. Många av böckerna hade jag läst, men jag hade inte läst en enda av Ann Rosmans deckare. Först lånade jag hennes bok Själakistan, sen tog jag hem den. I helgen läste jag ut den. På rekordtid.

Bokens huvudperson Karin Adler är polis. Hon blir en av dem som ska utreda fallet med den mördade kvinnan i medeltida kläder utan huvud som hittas vid Offerstenen. Snart dyker det upp ett huvud, i fru Wilsons trädgård. Fast… kropp och huvud passar inte ihop. Ytterligare en mördad kvinna hittas. Nånting säger polisen att lajvarna och mordoffren hänger ihop. Att de mördade är systrar är också alltför märkligt för att vara ett sammanträffande. Och så är det den här gamla berättelsen om pojken Asko som bitvis flikas in i boken.

Det här var en riktigt spännande deckare från början till slut. Att den innehåller vissa övernaturliga inslag och även historiska dito gör inte boken sämre, tvärtom. Som läsare blir jag än mer stimulerad att fortsätta läsa, fort, fort. För jag vill ju veta vem och varför, nåt jag inte lyckas lista ut förrän det är ganska givet mot slutet. Nej, nu ska jag försöka få tag i övriga böcker i Karin Adler-serien. Det ska finnas ytterligare fem och detta var del två.

Mitt omdöme blir inget annat än det högsta.
Andra boken av Ann Rosman. Även denna bok utspelar sig på Västkusten och öarna runt Marstrand. Boken går att läsa som en fristående bok men jag tror du vill läsa alla när du väl funnit Ann Rosman.

En död kropp utan huvud hittas på Marstrand och en historia om häxprocessen i Sverige på 1600-talet rullas upp. Även denna gång väver Ann ihop dåtid och nutid på en fantastiskt sätt. Poliskommissarie Karin Adler får i uppdrag att lösa fallet och ganska snabbt dyker fler huvudlösa kroppar upp.

En otroligt spännande bok som du inte kommer kunna lägga ifrån dig.
Kriminalkommissarie Karin Adler blir inkopplad när en skolklass på utflykt hittar en huvudlösa kvinnokropp vid något som kallas ”offerstenen”. Huvudet hittas sedan i trädgården i kvarteret ”Häxan”. Det ska visa sig att huvudet och kroppen inte hör ihop och snart dyker ytterligare en huvudlös kropp upp. Dock i en helt annan del av Sverige. Vid tiden för båda morden har en grupp medeltidslajvare befunnit sig i närheten. Finns det ett samband? Parallellt berättas en historia som utspelar sig längre bak i tiden. En liten pojke hålls fängslad och inlåst i en källare under flera år. Hur hänger historierna ihop? Jag tycker att boken bitvis är riktigt välskriven, men upplösningen är alldeles för uppenbar och den blir tydlig tidigt i boken. Trots detta är det trevlig underhållning och lättläst.
En skolklass som är på utflykt i Marstrand och området kring Carlstens fästning gör en fasansfull upptäckt. De finner en kvinnokropp i medeltida kläder. Hon saknar huvud och är placerad vid en sten som kallas offerstenen. Ett kvinnohuvud återfinns dock på en spaljé i fru Wilsons trädgård.

Karin Adler tjänstgör vid polisen i Göteborg och blir informerad om fallet. Kvinnan vid offerstenen hade tillhört en grupp lajvare som brukade spela medeltida rollspel vid en park i området. Snart framgår det att kroppen och huvudet inte tillhör samma person, men de är släkt med varandra. Ett snarlikt fall uppdagas i Trollhättan, med avskuren näsa. Offren blir fler. Karin och hennes kollegor, Robert och Folke, börjar skönja ett mönster. På det sätt kvinnorna bragts om livet görs kopplingar till 1600-talets häxprocesser och de rituella straff som misstänkta häxor dömdes till.

Detta är den andra delen i Marstrandserien och författaren varvar dåtid och nutid på ett väldigt professionellt och underhållande sätt, som så småningom smälter ihop. Tillbakablickarna är oerhört spännande, så pass att man bara vill läsa mer om de öden som beskrivs. Spänningen ökar successivt och till slut är det omöjligt att lägga boken ifrån sig. Boken förmedlar också en hel del fokus på huvudpersonerna och deras privatliv. Karin har till exempel separerat från Göran och bor numera på en båt. Marstrands historia och häxprocesser blandas med vardagsliv och en för utredningen betydelsefull historia som utspelade sig på 1950-talet. Med andra ord är detta en väl underbyggd, intressant och spännande berättelse som jag kan rekommendera den som gillar att läsa en riktigt bra kriminalroman. Man behöver inte ens vara speciellt intresserad av historia för att uppskatta denna bok.