Ett hål om dagen

Holes
Bok av Louis Sachar
Louis Sachars närmast kultförklarade Ett hål om dagen som utkom första gången 1998. Sedan dess har titeln getts ut över hela världen, i ständigt nya format. 2003 blev boken film i Hollywood. Här träffar läsaren otursförföljde Stanley Yelnats. Han är oskyldigt anklagad. Dömd att gräva hål i en torr, öde öken. Det är verkligen inte lätt att vara Stanley. Ett hål om dagen är ett mångfacetterat mysterium med en stor portion svart humor. B. Wahlströms moderna klassiker är en fokuserad och starkt profilerad samling titlar där moderna klassiker får nytt liv för att nå fram till en ny generation läsare. Böckerna kommer att rikta sig till både de äldre och yngre bokslukarna, till de som läser på egen hand och de som läser tillsammans.
Holes av Louis Sachar väcker nostalgi. Klassen fick läsa den i högstadiets årskurs 7 och jag minns den än idag, hur jag uppslukades sida för sida. Den är inte alltför lång och berättelsen har ett bra flyt. Språket är lätt och tydligt vilket gör den lämplig för barn ca 8-13 skulle jag säga, även om äldre nog skulle uppskatta berättelsen. Vi får besöka Camp Lake och få reda på familjehistorien bakom till varför pojken Stanley hamnat där, vad som sker på campingen och hur han tillsammans med sina nyvunna vänner försöker finna sina öden. Även om jag bara minns berättelsen fläckvis så minns jag vad jag kände där och då när jag läste: empati, vrede, lycka och törst. En ytterst detaljrik scen som utspelades i öknen fick mig att känna det sistnämnda, varpå jag fick gå iväg och dricka.
Det är en rolig men sorgsen berättelse och jag får känslan av att Sachar inte försöker lära oss vad som är rätt och fel utan snarare får han oss att känna utmärkande empati med alla karaktärerna.
Boken tillhör till "ungdoms" kategorin, men jag är vuxen och gillade den jättemycket. Fick den rekommenderat av en vuxen kompis som hade också gillat den. Den har bara 200 sidor så det går rätt fort att läsa. Den skulle passar bra till både tönåriga och vuxna. Intressant koncept med många bra idéer. Jag ska definitivt läsa bok 2.