BlacKkKlansman

Film från 2018 regisserad av Spike Lee
Ron Stallworth, en svart polis i USA på 1970-talet, får ett jobb som innebär att han blir inkopplad på KKK, Ku Klux Klan. Till sin hjälp har han en vit kollega, Filip Zimmerman, men han har judisk bakgrund. Hur ska de klara av sitt komplicerade uppdrag?
Den märkliga stavningen av filmens titel har att göra med att KKK utgör en viktig komponent i denna dramakomedi.

Ron Stallworth, en svart man som nyligen blivit färdigutbildad polis, får jobb i en del av USA där det inte finns några andra svarta poliser. Det är 1970-tal och rasismen märks tydligt och inte blir det mindre tydligt när Ron får ett hemligt uppdrag som innefattar Ku Klux Klan. På grund av svårigheter för en svart polis att jobba med ärenden där KKK på något sätt är inblandade, får han en vit kollega till sin hjälp, Philip Zimmerman. Efternamnet visar dock hans judiska bakgrund, så man förstår ganska fort att det här kan bli en knepig historia. Hur ska de två poliserna lösa sitt uppdrag?

Filmen är både allvarlig och rolig. Den baseras på verkliga händelser och Spike Lee, som regisserat filmen, är alltid bra på att berätta de svarta amerikanernas historia. En mycket sevärd film och inte alls tung eller svår att hänga med i.