Torka aldrig tårar utan handskar, #2

Sjukdomen

Torka aldrig tårar utan handskar. 2, Sjukdomen
Bok av Jonas Gardell
De glada vännerna Paul, Benjamin, Rasmus, Seppo, Bengt, Lars-Åke och Reine har gått från att bara vara vänner till att bli en kärleksfull familj. De älskar varandra, på gott och ont. Samtidigt har den omtalade bögpesten angripit staden och det dröjer inte länge förrän den är bland dem. En efter en ska sjukdomen ta deras liv.
Helt fantastisk. Jonas Gardell är helt fantastisk i sitt språk, sitt sätt att skapa verkliga karaktärer och dialoger, sätta ord på känslor och situationer. Så bra så att man gapar ibland. Också så imponerad av hur han blandar nutid dåtid framtid hej vilt men det liksom bara lyfter boken. Wow!
Den här boken är ännu bättre än den första delen i serien. Plötsligt slåss huvudpersonerna och deras vänner inte enbart mot fördomar och förtryck, utan måste dessutom finna sig i tanken att många av dem troligtvis kommer att dö inom en snar framtid. Det är svårt att ta in hur en stor grupp människor faktiskt tyckte att bögarna förtjänade den "pest" som härjade bland dem. Boken är fantastiskt bildande utan att göra avkall på dramaturgin.
Stockholm har blivit förpestat med den nya bögsjukdomen aids. Det är allt media tycks tala om. Flera artiklar publiceras om den omtalade bögpesten, radion berättar om hur den obotliga sjukdomen tar över kroppen och förintar den helt tills allt som återstår är skinn och ben. Det råder rädsla i landet, inte minst bland vännerna.

Torka aldrig tårar utan handskar 2. Sjukdomen är den andra boken ur författarens egen självbiografi som leder läsaren till både skratt och tårar. Det är en mörk historia om hur en kärleksfull vänskap går isär när sjukdomen aids beslutar sig för att ta de goda vännernas liv ifrån dem.