Torka aldrig tårar utan handskar, #1

Kärleken

Torka aldrig tårar utan handskar. 1, Kärleken
Bok av Jonas Gardell
Rasmus drömmer om ett liv bortom den lilla värmländska hålan Koppom. Ett liv där han kan börja om från början och få vara sig själv, ett liv i Stockholm. Samtidigt lever den religiösa storstadskillen Benjamin ett liv i förnekelse, något som uppenbarar sig mer när han träffar stadens bitchigaste bög Paul, som för de unga männen samman.
En bok om de homosexuella män som drabbades av AIDS i Stockholm på 80-talet. Otroligt fina personporträtt där karaktärerna, framförallt Ramus och Benjamin, känns verkliga. Om skammen, utanförskapet, om samhällets vidriga syn på homosexualitet. Och om att hitta hem och hitta kärlek. Och sedan om den hemska sjukdomen. Jonas Gardell skriver fantastiskt fint och det var en njutning att läsa boken. TV-serien var också otrolig. Längtar efter nästa bok i serien.
En bok om kärlek, om ett skamfullt förflutet,väcker känslor,målande språk, välformulerad,en del av trilogin.
Jonas Gardell välskrivna, vemodiga och gripande berättelse om aidsutbrottet i Sverige på 80-talet. Vi får följa Rasmus som flyttar till Stockholm efter studenten och träffar det glada gänget bestående av Paul, Bengt, Lars-Åke, Seppo och Reine - alla homosexuella.
Och så Benjamin, ett ungt Jehovas vittne som knackar på hos Paul i tjänsten. När han förstår att Paul ser igenom hans fasad och inser att han är gay raseras hans värld. På julafton är han bjuden till Paul för att fira jul. Där träffar han Rasmus, som han genast faller för.
En väldigt vacker och sorglig bok.
Gripande, hemsk, hjärtlig, underbar. Man ömsom skrattar och ömsom gråter när man läser denna bok. Fantastiska beskrivandet om hur det är att leva som homosexuell och sedan drabbas av en livshotande sjukdom.
Sällan har jag blivit så berörd som när jag för första gången stiftade bekantskap med "torka aldrig tårar...". Det gör ont i hjärtat när karaktärerna en efter en insjuknar i en fruktansvärd sjukdom. Ännu ondare gör det i mig att läsa om hur hbtq-personer behandlades och samhällets oförlåtliga reaktion. Utöver all sorgsenhet ger böckerna mig dock en känsla av kärlek, gemenskap och hopp, inte minst genom det förälskade paret Benjamin och Rasmus samt min absoluta favoritkaraktär Paul.

Gripande, men framförallt en otrolig viktig skildring som alla bör ta del av.
Jonas Gardell gör något fantastiskt med sin roman "Torka aldrig tårar utan handskar". Med ett så vackert och målande språk ställer han sin läsare ögot mot öga med en mörk del av Sveriges och världens historia. Genom småstadskillen Rasmus och den lugna Benjamin lyfter han upp de som utkämpade ett tyst krig - ett krig som inte uppmärksammades.

Det är en viktig bok. En extremt viktig bok. Aids utbrottet får aldrig glömmas, och Gardell gör det möjligt genom sin roman.
Jag har alltid älskat Jonas Gardells berättarstil, och den här bokserien tillhör hans absolut bästa verk. Den är hemsk, rolig och informativ på en och samma gång. Karaktärerna är fantastiska och man känner igen varje persontyp samtidigt som de hela tiden överraskar när man trott sig ha lärt känna dem. Framför allt ger boken och dess uppföljare en skrämmande bild av en tid som ligger så nära vår samtid och ändå känns så långt bort.
Torka aldrig tårar utan handskar 1. kärleken: är den första boken ur Jonas Gardell hjärtskärande trilogi som utspelar sig under 80-talets Stockholm. Historien är en verklighetsbaserad berättelse som handlar om författaren och flera av hans närstående vänner från en svunnen tid.

I boken återberättas minnen från en mörk tid där ett gäng vänner tillsammans kämpar för sina rättigheter att få vara de människor de önskar få vara, trots den svåra tiden att komma ut som homosexuell i ett samhälle vars rädsla är större än kärleken. Framförallt när en ny främmande sjukdom, aids, tenderar att kretsa sinsemellan och förgör de älskade vännerna i turordning. En efter en.