Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga

Bok av Astrid Lindgren
Den första boken i serien om Emil i Lönneberga handlar om tre dagar ur Emils liv, nedtecknade av hans mamma Alma i en blå skrivbok. Läsaren får bland annat följa med när Emil besöker en marknad och lever rövare på slätten i Hultsfred. En annan dag hissar han upp sin lillasyster Ida i flaggstången.
Glad sprallig kapitelbok med små enkla bilder och varje kapitel är ett hyss/äventyr och den passar därför bra som kvälls sagobok för barnen som man läser högt för. Finns filmat som tv serie men lugnare och mysigare som bok.
Emil i Lönneberga är förmodligen en av Astrid Lindgrens mest kända figurer. Det finns flera böcker om Emil och alla hans hyss. Den här boken är den första i serien och den kom ut i original redan 1963.

Boken handlar om några av de hyss som Emil hittade på och som hans mamma Alma skrev om i den blå skrivboken. De tre hyssen som behandlas i seriens första bok är den gången Emil satte huvudet i soppskålen när han ville komma åt den sista soppan. Boken handlar också om den gången Emil hissade upp sin lillasyster Ida i flaggstången och gästerna på kalaset tror att de har hissat Dannebrogen (ett gammalt namn på en danska flaggan). Dessutom handlar det om vad som kan hända en dag på marknaden på Hultsfreds slätt.

Berättelsen inleds med en presentation av karaktärerna i boken. För att nämna några utöver de ovan nämnda, kan exempelvis drängen Alfred, pigan Lina och Emils pappa Anton nämnas. Titelkaraktären Emil är en pojke som egentligen är väldigt snäll och vill väl, men det blir lite fel och tokigt ibland. Som den gången när han bara ville åt den sista soppan i soppskålen för att han uppskattade soppan så mycket. Men, istället för att hälla över det sista på sin egen tallrik så tänker han slicka ur skålen och trär den därför på huvudet. Det leder till att Emil måste åka till Mariannelund och besöka doktorn.