Ronja rövardotter

Ronia the Robber's Daughter
Bok av Astrid Lindgren
Ronja har vuxit upp med sin familj i den mäktiga Mattisborgen. Efter ett oväder där borgen rämnat mitt itu möter hon en pojke som ställer hennes liv på ända. Vad som startar med två ovänner leder till en sommar fylld av vänskap och möten med alla sorters varelser som bor i skogen.
En barnbok som har det mesta. Äventyr och karaktärer som man fattar tycke för och en handling som är tydlig men spännande. En feelgood bok!!
Världens bästa bok, när jag var liten så var jag jätte inspirerad av den självständiga Ronja, vi behöver flera Ronjor.
Boken som jag läst så många gånger för mina barn. Man tröttnar aldrig på den eller se filmen som omväxling. Detta är Astrid när hon skriver som bäst och får en stor plats i mitt hjärta
Älskar astrids sätt att skriva hon förklarar mycket bra hur skogen är och fejden mellan birk och borka och vänskapen mellan Ronja och birk
En härlig bok om vänskap över gränser. Två unga träffas och försöker leva utan inblandning av sina familjer som är osams.
Som de flesta säkert redan känner till skrev Astrid Lindgren ofta om ensamma pojkar och starka flickor. Ronja Rövardotter är verkligen ett praktexempel på en stark flicka med eget driv och vilja.

Förvisso fanns det andra barnböcker med starka kvinnliga karaktärer på 80-talet, men i början av Astrid Lindgrens författarskap var hon i princip ensam om att skriva om något annat än snälla och skötsamma flickor.

Ronja Rövardotter är precis som det låter dotter till en rövarhövding, Mattis. Hon växer upp i Mattisborgen, en borg som är delad i två delar. I den andra halvan av borgen bor Borka med sina rövare och han har en son, Birk, som Ronja lär känna och blir kompis med. Trots att det ligger ett helt helvetesgap emellan dem.

Berättelsen handlar om att växa upp och om att komma till insikt. Ur det perspektivet så passar den egentligen både barn och vuxna. Att den dessutom handlar om hur ett barn ser på sina föräldrar och andra vuxna och hur det förändras med tiden är också intressant.
Denna fantastiska bok av vår egen sagotant Astrid Lindgren gläder lika mycket idag när jag läser den för mina barn som när jag läste den som ung tonåring. Sommaren när Ronja träffar Birk och de tillsammans beslutar sig för lämna sina föräldrars fejder bakom sig och leva i en grotta lämnar ingen oberörd.
Glada vårskrik när vintern är över blandat med fädernas eviga stridigheter och godhjärtade vänner lämnar en härlig känsla i magen och bröstet när man läst klart.
En historia om ung vänskap på gränsen till kärlek, ovänner som inte vet varför de hatar varandra, vildvittror och rumpnissar - denna bok har allt.