Bröderna Lejonhjärta

The Brothers Lionheart
Bok av Astrid Lindgren
Lillebror Karl Lejon kallas för skorpan av sin storebror Jonatan och i berättelsens början lider Skorpan av tuberkulos. Både Skorpan och Jonatan vet att Skorpan ska dö. Men, det blir inte alltid som en tänkt sig. Berättelsen handlar om bröderna som kallas för Lejon till en början och sedan blir kända som bröderna Lejonhjärta.
Denna bok är är både känslosam och spännande. Jag tycker att den passar barn som är äldre än 7-8, innan kan det bli lite för läskigt och ledsamt, iaf när det kom till min 5-årige son.
Denna bok handlar om skorpan och hans bror. Det är en bok som handlar om döden och att man kommer till Nangijala efter man har dött. Det är en mkt spännande bok för alla åldrar. Vi läste den högt i skolan på mellanstadiet och barnen älskade boken. Läs den
Fantastisk, hjärtskärande och sorglig! Miljön och handlingen är så fantastisk! En mycket fantastifull och underhållande berättelse. Relationen mellan bröderna är vacker. Däremot fanns vissa väldigt sorgliga delar !! Men vilken vacker bok som helhet!
Min 13årige son hade den här boken i en skoluppgift och han är ganska kräsen i sina bokval.
Men han tyckte den var bra, både sorglig och spännande.
Han har helt rätt, Astrid Lindgren var fantastisk!
Den helt fantastiska berättelsen om bröderna, Skorpan och Jonatan, som efter döden ses i Nangijala där livet ska vara lätt att leva. Tyvärr är det inte lägereldarnas och sagornas tid där, utan bröderna dras allt längre in i kampen mellan det goda och det onda. Kampen mot Tengil och hans soldater och den fasansfulla draken Katla. Även om du har hört berättelsen som barn och sett filmen så förtjänar den att läsas om av dig som vuxen. Den är skriven med Astrid Lindgrens målande språk och du sugs i boken. Den är svår att lägga ifrån sig.
Det här är min absoluta favorit bland Astrid Lindgrens verk. Jag har till och med läst om den som vuxen. Bröderna Lejonhjärta är vacker, sorglig, spännande, filosofisk och ibland riktigt otäck. Jag minns hur man som barn kunde diskutera handlingen i boken i timmar, vilket ledde till väldigt intressanta samtal med föräldrar och andra vuxna. Miljöbeskrivningarna är fantastiska och karaktärerna är helt underbara, särskilt Tengil och Katja. Det är dessutom roligt att Lindgren vågar sig på så pass komplexa personskildringar när andra barnboksförfattare hellre beskriver allt och alla i svart och vitt. I den här boken är det inte helt självklart vem som är god och vem som är ond, och nästan alla karaktärer överraskar emellanåt. Det är också intressant hur Lindgren tar sig an frågor om liv och död.
En av vår tids mest älskade barnboksförfattare är definitivt Astrid Lindgren. Hon har gett oss många oförglömliga sagor. Berättelsen om bröderna Lejonhjärta är en av dem.

Berättelsen handlar inte helt otippat om de båda bröderna Jonatan och Karl Lejon, som sedermera blir kända som bröderna Lejonhjärta. Lillebror Karl kallas för skorpan av sin storebror Jonatan och i berättelsens början lider Skorpan av tuberkulos, en sjukdom som var dödlig när den här berättelsen utspelar sig. Både Skorpan och Jonatan vet att Skorpan ska dö, Jonatan har berättat om vad som händer när en dör. Då kommer Skorpan komma till landet på andra sidan stjärnorna, Nangijala. Men en natt börjar deras hus brinna och när Jonatan räddar Skorpan och slänger sig ut genom ett fönster så dör han. Då kommer Jonatan till Nangijala.

Som en del andra av Astrid Lindgrens berättelser är ämnena som berättelsen tar upp tunga. Samtidigt så handlar berättelsen också om syskonkärlek och hur människor skulle må mycket bättre av att ta hand om varandra. Dessutom har den här berättelsen många nivåer och det är många som har ägnat tid åt att tolka den och beskriva sina tolkningar. Vissa menar exempelvis att berättelsen egentligen är en lång feberdröm som Skorpan har, medan andra menar att den snarare är baserade på verklig krig och verkliga händelser.

Sagan om bröderna Lejonhjärta tåls att läsas om många gånger. Det går alltid att hitta nya detaljer och ny mening i texten.
En av mina absoluta favoriter med Astrid gillar historien och alla karaktärer och tycker att det är en av de mysigaste sagorna som finns brukar läsa den för min dotter på kvällarna