Barnbruden

Bok av Anna Laestadius Larsson
"En lyckad blandning av siden och löss, allvar och underhållning. Jag sträckläser." Amelia Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust efter en orolig färd över Östersjön. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Där finns också den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen, som tyst förbannar sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar. I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande av den blivande prinsessan. Förväntningarna på henne är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på. Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen den stumma flickan som tar hand om andras skit. Barnbruden är romanen om de unga kvinnorna vid Gustav III:s hov. Det är en berättelse om vänskap, svek, maktlystnad och frihetstörst. Barnbruden är första delen i en planerad trilogi och Anna Laestadius Larsson debut som romanförfattare. "Laestadius Larssons välskrivna historiska roman ger mersmak." Borås Tidning "Fri fiktion utifrån ett historiskt stoff, men hennes metod att sätta kvinnors villkor i centrum sätter ljus även på verkligheten." Sydsvenskan "Jag älskar den här romanen. Den är charmig och pockar hela tiden på vidare läsning." LitteraturMagazinet
En författare som jag läst tidigare och gillat är Anna Laestadius Larsson. En arbetskamrat visade sig ha en historisk trilogi av författaren och var vänlig nog att låna ut den till mig. Nu har jag läst första delen, Barnbruden, som dessutom är Anna Laestadius Larssons debut som romanförfattare.

Året är 1774. På det kungliga skeppet Sofia Albertina finns Hedvig Elisabeth Charlotta som ska gifta sig med kungens bror Karl. Färden över Östersjön har varit förfärlig och Charlotta, endast 15 år, har varit otroligt sjösjuk. Tack och lov finns Sophie von Fersen med på resan. Sophie är två år äldre än Charlotta och uttvingad på resan av sin mor för att passa upp på den blivande prinsessan. Hon är ganska motvillig först, men de två blir snart det goaste vänner. I Stockholm förbereder Gustav III och hovet ett ståtligt mottagande av Charlotta. Förväntningarna är höga på denna tonårstjej som blir den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Hennes gemål Karl är elva år äldre.

Den här boken är otroligt lätt att komma in i. Jag fastnar genast för karaktärerna och oroar mig för den unga Charlotta som inte bara ska gifta sig med en betydligt äldre man, hon ska bli prinsessa. Charlotta är ju bara tonåring och väldigt barnslig. Karaktärerna är suveränt skildrade i boken. Realistiskt skildrade är även stanken av spyor och otvättade kroppar som parfymera, vitmålade ansikten och annat lustigt från tiden. Och sex och relationer, man tar sig för sin panna i denna… röra!

Det jag gillar med boken är att den känns äkta. Personerna har funnits i verkligheten, men författaren kan omöjligt ha varit med på den tiden. Det är rentav skickligt att få till den här trovärdiga berättelsen med alla spel för gallerierna, lögner, svek, starka känslor och… diplomati.

Mitt omdöme blir det högsta.
Den här boken slukade jag, läste så fort jag fick chansen och längtade efter att fortsätta läsa den när jag blev tvungen att lägga ifrån mig den en stund.

I Barnbruden befinner vi oss i 1700-talets senare hälft i Sverige. Vi följer femtonåriga Hedvig Elisabeth Charlotta som anländer i Stockholm från Eutin på skeppet Sofia Albertina för att ingå äktenskap med kung Gustav III:s bror Karl och skänka riket den tronarvinge man länge väntat på. Charlotta är den yngsta bortgiftna bruden i kunglig svensk historia. Charlotta finner en djup och kärleksfull vänskap med adelsfröken Sophie von Fersen och en oväntad vänskap med den stumma Pottungen som bor långt under slottets paradvåningar och har i uppgift att bland annat ta hand om kungligheternas skit.

Vi följer livet på Sveriges hov i ett virrvarr av peruker, puder, otrohetsaffärer, olycklig kärlek, magnifika klädesutstyrslar, vänskap, vredesutbrott, maktutövande, klasskillnader och längtan efter frihet. Boken är riktad att belysa en kvinnas ställning under den här tiden, och jag tycker Anna gör det så bra. Det märks att författare har gjort sin research!

Jag tyckte så mycket om den här boken! Njöt av att försvinna in i 1700-talets dramatik, för dramatik det finns det gott om. Även om boken är en roman så är det spännande att föreställa sig hur livet såg ut på Sveriges hov för ungefär 250 år sedan.
Intressant bok om historia och svenskt hovliv varvat med folkets liv. Lättläst och bildande. Jag ser fram emot att läsa de kommande böckerna i serien!
Handlar om tyska Hedvig Elisabeth Charlotta som endast 15 år gammal blir den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Hon ska gifta sig med kungens bror Karl och med han se till att förse landet med en tronarvinge.
Boken handlar även om vänskap, svek, maktlystnad och längtan efter frihet.
Första boken jag läser som är skriven av Anna. Hon är väldigt duktig & jag är glad att jag har 3 böcker till av henne som väntar i bokhyllan på att bli lästa. Man får följa med till ett annat århundrande o lära sig en del av hur det gick till då men också följa med på personernas liv. Spännande & intressant i en perfekt blandning