Alicia Månstjärna

Bok av Nils-Petter Löf
Alicia är allergisk mot solen, det har hon varit så länge som hon kan minnas. Till skillnad mot andra barn kan hon inte vara ute och leka, inte i solen. Men så en dag dyker det upp en herre hemma hos henne. Med sig har han en kista med hennes namn på och historien han berättar omkullkastar Alicias värld.
Känns det här bekant? Ett föräldralöst barn accepteras till en skola för varelser hen inte visste fanns. Innan barnet börjar skolan bor hen hos ett elakt syskon till ena föräldern, som inte accepterar vare sig barnet eller vad föräldern var. Väl på skolan visar det sig att det finns fyra elevhem, varav ett står lite över de andra. I sagda elevhem går det en rikemansunge, som absolut ser sig som förmer än de andra eftersom hans familj funnits länge och aldrig blandats ut med halvblod och han ser ner på de som är halvblod eller som hänger med sådana. Bland lärarna finns det en sträng person som direkt misstänks av huvudkaraktären när det börjar hända skumma saker på skolan, och huvudpersonen gör allt i sin makt för att avslöja för alla andra hur den här läraren är i maskopi med den dåliga sidan. De har lektioner i det mesta, men så finns det också ett spel, en turnering mellan elevhemmen, i en tävlingsgren läsaren aldrig har upplevt innan (hoppas jag, för har ni det, har ni problem).

Ja, det är i stora drag likt Harry Potter-serien, och det tar ett tag för mig att komma förbi det. Speciellt när nya likheter dyker upp lite titt som tätt genom boken. Men ändå fastnar jag i Alicia Månstjärnas öde och jag tycker också att Löf har mycket eget material och idéer som gör att den särskiljer sig från Harry Potter markant.

Persongalleriet är stort, men det är inget ovanligt för en första bok i en serie, där vi måste lära känna karaktärerna från början. Jag tycker om Alicia, och jag tycker också om hennes vänskap med Celina. Något jag gillar med den här boken, om man ska fortsätta att jämföra med Potter, är att det inte är ”människor” som är i fokus här, utan här är det andra magiska varelser som går i skolan tillsammans. Vi träffar både vampyrer, varulvar, älvor, sjöjungfrur och troll, och alla har sin plats på den magiska skolan. Dis Baxter är oerhört obehaglig men ändå på ett trovärdigt och ungdomligt sätt. Han är ju faktiskt fortfarande bara ett barn.

Generellt brukar jag inte alltid vara överens med Löfs berättarstil. Ibland blir den för upprepande och övertydlig för min smak, men där är ju smaken som baken. Jag tycker att berättarstilen har utvecklats sedan första boken jag läser, och det gör mig glad för det är absolut inget fel på Löfs fantasi och hans kärnberättelser är alltid spännande, även om jag då inte alltid håller med språkligt.

Slutet är spännande, och lite oväntat. Det är inte förrän fram emot slutet som jag själv räknar ut hur det ligger till och sådant gillar jag. Det ska bli väldigt spännande att se hur den här serien fortsätter.
Alicia Månstjärna 4+/5
av Nils-Petter Löf

Alicia lever ensam med sin morbror. Hon är allergisk mot solljus och går aldrig ut. Då får man aldrig heller gå i skolan eller träffa någon att vara vän med.....

En dag får de oväntat besök, och konstiga saker händer. Plötsligt är livet helt annorlunda. Alicia får veta mer om sin mamma och får chansen till en hel del äventyr. Både självvalda och saker hon inte alltid vill vara med på...
Vi läsare följer Alicia när hon börjar skolan för första gången i sitt liv. Där får hon träffar magiska varelser; som demoner, troll, vampyrer, varulvar, älvor.

Gillar verkligen sättet de olika varelserna porträtteras. Genomtänkt och trovärdigt.
Varför vet Alicia så lite om sin mamma? Vaför händer så konstiga saker, är det Alicia som hittar på eller...? Det är verkligen en fantastisk bok för dem som gillar Harry Potter och / eller Twilight.
Boken vänder sig kanske främst till ungdomar, om man tänker på Alicias ålder men jag älskade den
Alicia är en tjej som är allergisk mot solljus. Hon flyttar runt mellan små fallfärdiga hus med sin morbror. Hon får inte gå ut. Hon får inte prata med någon och om det kommer någon och pratar med morbrodern, så dröjer det inte lång tid tills de flyttar till ett nytt ställe.

En dag när hon sitter inlåst i sitt rum, så händer något konstigt. I all frustration där hon sitter lutad mot dörren, så ramlar hon bakåt. GENOM dörren. Hon kan inte ta sig tillbaka och nu kommer morbror hem. Hon ser en låda i rummet som hon gömmer sig i.När lådan öppnas så är hon någon helt annanstans. Hon förstår inte!
Var är hennes morbror?

Istället är hon på Minerva, en skola för magiska varelser; Vampyrer, varulvar, älvor, troll, demoner mm.. Det finns olika elevhem, och hon hamnar förstås i ”fel” del. Tillsammans med den pladdriga Celina får hon lära sig varför hon inte tål solen. Hon är faktiskt vampyr!
Och det finns någon som vill se henne död och det med hjälp av någon som är inne på skolan.