Morden i Bjärred

Bok av Elisabet Höglund
Den 9 januari 2018 hittas en familj död i skånska Bjärred. Två minderåriga flickor har mördats i vad som benämns som utvidgat självmord - även föräldrarna hittas nämligen döda på platsen. Fallet ska komma att gå till kriminalhistorien som ett av Sveriges mest spektakulära. Vad är det som fått två välutbildade och högavlönade föräldrar att ta livet av sina barn? Journalisten och författaren Elisabet Höglund har i över ett års tid forskat kring morden i Bjärred och kastar nytt ljus över frågan varför dessa föräldrar dödade sina barn och därefter sig själva. I sin forskning har Höglund upptäckt märkliga omständigheter och mötts av ett stort hemlighetsmakeri från polis och andra myndigheter. I boken presenteras även flera liknande mordfall från länder i väst och ett tydligt mönster målas upp. Journalisten, konstnären och författaren Elisabet Höglund är en av Sveriges mest kända och älskade mediaprofiler och skribenter.
En välskriven och riktigt bra bok som är en viktig bok som samhället behöver ta del av. Hur kan föräldrar ta livet av sina barn?
Precis som författaren och journalisten Elisabet Höglund finner jag det märkligt hur barnamorden i Bjärred 2018 tystats ner och inte fått mer medial analys eller uppmärksamhet. Morden begicks i samförstånd mellan föräldrarna och avslutades med att pappan dödade mamman och slutligen begick självmord. Händelser som beskrivits som en ”familjetragedi” i media. Ett begrepp som jag anser står sig vid en olycka, men ej vid planlagda mord. Om båda barnen led av ME är det förstås tragiskt och debatten om vård borde få stort utrymme. Det försvarar dock inte barnamord på något vis. I Högbergs bok ”Morden i Bjärred” får vi en djupare bild av händelserna och jakten på svar. För läsaren blir det tydligt att man lägger locket på från många håll. En välskriven bok om än hade jag hoppats på fler svar.