Oväsen i Älvdalen

Bok av Annika Andebark
Gertrud utsätts år 1688 för månader av förhör. Det ska bevisas att hon är en trollkona och hon riskerar att brännas på bål. Till slut erkänner hon: hon har varit på Blåkulla. Och är inte ensam. Många andra står på tur och snart utvecklas häxjakten till den största i Sveriges historia. Boken bygger på historiska fakta och är den första delen i serien Eldarna.
Detta är del 1 som ska bli en serie Bygger på dokument, minnesanteckningar o protokoll på de verkliga händelserna om Sveriges största häxprocess 1668 . Gertrud kan gå på vatten o snart sprids ryktena om att det finns trollkonor. Jag tyckte väldigt mycket om miljöerna o känslorna som beskrivs men tyvärr uppfattade jag den som rörig med persongalleriet . Men kommer nog ändå läsa fler böcker. Intressant Men hade nog inte väntat mig så mycket erotik
Denna roman bygger på historiska fakta och autentiska minnesanteckningar och är den första delen i en planerad serie som heter Eldarna.
Året är 1668 i den lilla socknen Älvdalen på randen till vad som kommer bli Sveriges största häxprocesser. Det viskas om Blåkullafärder och att Gertrud har gått på vattnet.

Det här är en väldigt intressant bok att läsa, att detta är en del av vår historia är både spännande och skrämmande. En eloge till författaren för den research som gjorts, man märker att den är gediget gjord. Måste varit otroligt intressant att få gräva ner sig i alla anteckningar och att läsa och dras med i allt. För mig personligen blev boken lite rörig, jag hade svårt att hålla koll på allt och det gör tyvärr att jag tappar fokus. Däremot så språket väldig målande nästan poetisk och det är skickligt och beundransvärt gjort. Ett kul inslag i boken är att den innehåller autentiska anteckningar från den aktuella tiden.
Året är 1668 och den lilla socknen i Älvdalen sägs kommer bli Sveriges största häxprocesser. Det viskas om blåkullafärder och snart sprids ryktet att Gertrud har gått på vatten.

Det här är första delen i serien 'Eldarna' och en bok om en av Sveriges största häxprocesser. Jag tycker författaren har lagt ner ett stort engagemang för att få ihop allt till en sådan bra och välskriven bok från olika minnesanteckningar, domar och historisk fakta. Denna bok behövs läsas långsamt tycker jag för att kunna få in alla bybors talan och tankar och även om maktens män. Helt otroligt att något sånt här har hänt i Sverige och det gör att det blir intressant för en själv att läsa om det.