Älvornas kulle

Bok av Elisabet Nemert
Systerskap över tid och rum, stark lojalitet och oförutsägbar kärlek. I "Älvornas kulle" får vi möta Celine, vars tillvaro slås i spillror när maken deklarerar att han vill skiljas. Celine förlorar då sitt arbete som lärare på den skola där han är rektor, och hon och barnen måste ge sig av. De får hjälp att flytta in i ett gammalt hus i Sunnanäng invid Siljans strand. Ett hus där många dramatiska kvinnoöden har utspelat sig. Uppe på husets vind finner Celine en tummad dagbok. I den berättar änkan Emilia sin historia från förr. I närheten ligger Käringberet där man på 1600-talet brände häxor. I huset på Älvornas kulle finns många dolda hemligheter. Och Celines lilla dotter, den sjuåriga Sofia, har förmågan att se det som är fördolt för andra.
Äntligen en ny roman av Elisabeth nemert.
Den här är placerad i nutid och i underbara Dalarna invid Siljan.
Celine blir överraskad av att hennes man har hittat en annan kvinna och hela hennes värld rasar, både arbete och bostad och familjen. Kvar finns barnen och hennes syster. Som genom ett mirakel springer hon på huset på Älvornas Kulle och livet tar en annan vändning.
Som alltid beskriver Nemert sina huvudkaraktärer som både väldigt vackra och väldigt godhjärtade personer med fantastiska egenskaper. Blir lite cheesy. Och väldigt förutsägbart. Man förstår direkt vilka som kommer falla för varandra. Dock tycker jag inte att det gör så mycket för det finns andra element i boken som gör den väldigt bra och mysig att läsa. I boken som utspelar sig i Dalarna under 80-talet, tas även historier upp från häxjakten på 1600-talet, kvinnors rättigheter (eller brist på sådana) under 1800-talet och även både skilsmässor, sexuellt utnyttjande av barn och hedersvåld i ”nutid” som beskrivs på ett väldigt realistiskt sätt. Temat blir alltså överlag kvinnors och barns utsatthet genom århundrandena. Läsvärd och rekommenderar den varmt, om man kan förbise att den är väldigt förutsägbar.
En alldeles fantastisk bok om dagens och historiens kvinnor, om alltifrån häxprocesser till hedersvåld, kärlek, förtryck, systerskap och mod. Allt kryddat med lite magi och fantastiska naturskildringar från Dalarna.
Har under många timmar befunnit mig i den magiska värld som finns vid Älvornas kulle i Sunnanäng, en mycket passande plats en grå och mörk dag i början av december. Så lätt att se platserna framför mig och jag älskar att få följa Celine och hennes barn Sofia och Jacob, som flyttar in i Rosalies hus. En mängd lyckliga sammanträffanden gör att den lilla familjen utökas med dvärgpudeln Tina och två gulliga kattungar. För att inte glömma alla andra vuxna som efter hand kommer in i handlingen. Huset på kullen har också en historia som tar oss 300 år bakåt i tiden och vi får genom dagböcker och brev följa de personer som tidigare bott där. Det har givetvis hänt mycket i kvinnornas situation sedan den tiden, men mycket återstår fortfarande. Celines syster advokaten Francine engagerar sig i barn, som har blivit vittnen till att deras fäder har dödat barnens mödrar. Boken har gjort stort uttryck på mig och tyckte det var tråkigt när den var slut.
En läsvärd bok där man får följa Celine och hennes barn genom en skilsmässa och livet därefter, Celines syster Francine som är advokat och kämpar för utsatta barn och kvinnor och flera andra människor som kommer in i deras liv. Jag gillade att man fick följa dem under en längre tid och att det parallellt berättades om kvinnor från förr som hade anknytning till Älvornas Hus i Sunnanäng invid Siljans strand.
Elusabet Nemerts senaste bok, den här griper verkligen tag i mig. Celine flyttar till huset på Älvornas kulle med sina två barn då hennes man lämnat henne. Till stöd har hon bl.a sin syster Francine och grannen Louise. Tillsammans börjar dom upptäcka historien om huset och vilka som bott där under de senaste fyrahundra åren. I huset visar det sig också att den lilla dottern Sofia är en av de som kan se det som är fördolt för andra...

Återigen har Elisabet Nemert skrivit en bok man knappt kan lägga ifrån sig.
Senaste boken av Elisabet Nemert.
Jag älskar verkligen hennes böcker och har gjort så från första stund.
Älvornas kulle är inget undantag.
Vi får följa Celine och hennes familj när de flyttar in i huset på Älvornas kulle vid Siljans kant.
Magin är som alltid närvarande i Elisabets böcker, precis som starka, kapabla kvinnor.
Nu håller jag tummarna och hoppas på en fortsättning då jag vill läsa mer om det gåtfulla folket.