Hittebarnet

The Foundling
Bok av Stacey Halls
London, 1754. Bess tittar upp mot byggnaden framför sig. På avstånd hörs barnröster. Hon ska äntligen hämta hem sin utomäktenskapliga dotter Clara. Hon ber och hoppas att flickan lever efter sex år i Foundlinghemmets vård. Hon får ett än värre besked. Clara har redan hämtats av henne själv. Bess inleder en förtvivlad jakt för att ta reda på vem som har tagit hennes lilla flicka, och varför. I en annan del av London har en ung änka hållit sig isolerad i sitt hus i tio år. Det förflutna hotar att förgöra den trygga tillvaro hon byggt upp och hon har svårt att på egen ta hand om sitt barn. Hennes nära vän, en ambitiös läkare på Foundlinghemmet, övertalar henne att anlita en barnflicka till sin dotter. Men vågar hon släppa en främling inpå livet?
En bok som absolut var underhållande men ingen bok som kommer att sitta kvar i själen som vissa böcker gör.

Stacey har ett bra språk och boken hade fått ett högre betyg om hon hade målat upp bättre miljöbeskrivningar.Huvudpersonerna och de i periferin känns äkta .I vissa avsnitt lyser författaren klart och man får förnimmelser av dofter och ljud.

Boken handlar om Bess som föder flickan Clara som blir lämnat på Foundlinghemmet.Alexandra är en dam ur borgarklassen och med känningar inom adeln.Hon lever ensam med dottern Charlotte då maken Daniel avlidit.

Det som binder ihop kvinnorna är Clara som hos Alexandra fick namnet Charlotte.Båda kvinnorna kämpar om vem som har rätten till flickan.Slutet blev lite för sockersött för min smak.
En bok om en livskraft starkare än mycket annat, en mors kärlek till sitt barn.

I London på 1700talets är det helt andra förhållanden för unga ogifta gravida kvinnor. Med detta faktum väljer Bess att ta en enormt svårt beslut, hon väljer att lämna sitt barn till Foundlinghemmet, ett barnhem. 

Genom att blandannat lämna en minnessak för identifikation hoppas hon att en dag kunna få hem sitt barn någon gång.

I 6år kämpar hon vidare med sitt arbete som räkflicka. Som är ett hårt försäljningsyrke där hon går gata upp och gata ner och säljer räkor, varje dag oavsett väder.

Varje liten slant som kan läggas undan för henne närmare den dröm att få hem sitt barn igen. 

När dagen är kommen, finns inte flickan kvar....Hon är redan hämtad !

Boken tar verkligen fart här och den är gripande på flera sätt. 
En vacker och kärleksfull bladvändare.

Tack för boken @bokfabriken 🙏
Den här tyckte jag mycket om! ”Hittebarnet” utspelar sig i 1700-talets London. Bess lämnar bort sitt nyfödda barn till ett barnhem och när hon sex år senare ska hämta tillbaka barnet visar det sig att någon annan redan hämtat henne redan dagen efter hon lämnades in... Boken är mörk, smutsig, tragisk, full av fattigdom och klasskillnader, men också av kärlek och hopp. Ganska orimlig och osannolik, men why not? Fiktion är fiktion, och denna bok är både underhållande och spännande.
En sådan vacker, hjärtskärande och tragisk historia som gömmer sig mellan pärmarna till Hittebarnet.

Jag älskar historia och historiska romaner och finns det dessutom viss verklighetsförankring så faller jag som en fura, så är det med boken Hittebarnet. Författaren har tagit avstamp i Foundling Hemmets historia (som idag finns som museum) och skapat en berättelse om den fattiga flickan Bess som tvingas lämna sin nyfödda dotter Clara på Foundling Hemmet eftersom hon inte har råd att försörja och ta hand om sin dotter. I motvikt till den fattiga flickan Bess får vi även följa den rika änkan Alexandra som lever ett liv i lyx tillsammans med sin dotter Charlotte men som vägrar lämna hemmets trygga famn efter en skrämmande olyckshändelse i barndomen.

Genom de bägge kvinnornas berättelser får lära känna London och livet på 1750-talet från två helt olika perspektiv och deras öden fängslar mig från första sidan. Oavsett om vi rör oss i de fattiga kvarteren och hamnen eller om vi befinner oss i de vackra siden-fyllda salongerna så ger författaren oss en väldigt detaljerad beskrivning av både människor och miljön däromkring. Det är med en klump i magen av spänning som jag följer de bägge kvinnornas kamp för sina döttrar och för ett bättre liv för dem bägge. Det är med sorg jag lägger ifrån mig boken när jag läst klart, den tog slut alldeles för snabbt och för fort och jag undrar så här i efterhand, vem gick egentligen vinnande ur striden och var det rätt eller fel ?
London 1754.
Bess är på väg mot Foundlinghemmet där hon lämnade sitt utomäktenskaplig barn för 6 år sedan. Hon hoppas att hon sparade ihop tillräckligt med pengar för att äntligen kunna hämta hem hennes dotter. Men på Foundlinghemmet får hon veta att hennes dotter redan har blivit hämtad - av henne själv
Vem tog hennes barn och varför? Bess är fast besluten att hitta hennes dotter...

Förutom Bess får vi också följa en rik änka, Alexandra, som har isolerat sig de senaste 10 åren i hemmet. Hon lämnar huset bara för att gå till kyrkan. Även hennes dotter får leva ett liv i en gulden bur.

Stacey Halls lyckas väl med att ta läsaren med till London 1754, till de mörka gränden, de karga rummen och fattigdom. Man kan nästan lukta räkorna Bess säljer varje dag och ser alla fattiga barn och tärda människor likabra framför sig som man ser all prunk och överflod i Alexandras hem i kontrast.
Jag tyckte om att följer båda kvinnors liv, ibland var det inte så svår att gissa vad som skulle hända, ibland blev man absolut överraskat. Jag var hela tiden nyfiken på hur det skulle gå för alla inblandade.
Dessutom tar boken också upp frågan om moderskap, nature vs nurture och kvinnors mödor och alldeles för få möjligheter att påverka sina liv.

Ett plus är att det finns en karta över London 1754 i början av boken och i slutet några frågor att ta upp i bokcirklar.
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
Vi får följa boken via två karaktären. Dels Bess som lämnar in sin nyfödda dotter på ett barnhem, samt kvinnan Alexandra som tar hand om ett barn som heter Charlotte. Jag tycker att boken är väldigt ojämn. Det är mer spännande att läsa från Bess perspektiv och trist att läsa från Alexandras. Jag saknar rumsbeskrivningar, tidstypiska händelser från 1700talet och kläderna beskrivs ytligt. Handlingen skulle kunna vara spännande men boken utgörs av för stora delar långtråkigt material. Den är varken passionerat romanistisk eller historiskt undervisande.
En historisk berättelse som utspelar sig i London 1754 där räkförsäljerskan Bess föder sitt första utomäktenskapliga barn som hon tvingas lämna bort. En läsvärd historia med oväntade vändningar men tyvärr ett lite väl tillrättalagt slut.
Vilken roman! Den här lämnar ett spår efter sig och jag kommer minnas den länge. Den utspelar sig 1754 i London och miljöbeskrivningarna är detaljrika och intressanta.
Det är fattigt och många har ett riktigt tufft liv med långa arbetsdagar.

Boken handlar om Bess som bor med sin pappa och bror i en liten lägenhet.
De lever ett hårt liv och arbetar långa dagar. När Bess blir gravid finner hon ingen annan lösning att lämna bort sitt barn till ett barnhem. Hennes tanke är att låta barnet vara där tills det är lite större och att hon sen ska hämta den lilla flickan så att hon kan bo med dem.
När hon sex år senare äntligen har sparat ihop lite pengar och ska hämta sin dotter får hon den fasansfulla nyheten att hennes barn redan har blivit hämtat, av henne själv, för sex år sen.
Nu börjar en förtvivlad jakt på dottern och Bess gör allt för att hitta henne.
Vem kan ha tagit henne?

Samtidigt får man följa den privilegierade Alexandra som bor i en flott våning med tjänstefolk i en annan del av staden.
Hon är nybliven änka och lever isolerad pga en fruktansvärd händelse där hennes föräldrar blev mördade när hon var liten.
Hon blir övertalad att ta sig an en barnflicka till sin dotter.
Så möts Bess och Alexandra.
Ingen vet sanningen om den andre och beslutet Alexandra tar, att anställa Bess kommer få oanade konsekvenser...

En otroligt intressant bok med många bottnar. Man känner sympati för de båda kvinnorna. Och man tycker hemskt synd om barnet. Spännande och omöjlig att lägga ifrån sig. Dock ett lite märkligt slut som kändes konstlat och osannolikt.

Men du kommer inte ångra om du läser den här!!
London 1754
Bess tittar upp mot byggnaden framför sig.
På avstånd hörs barnröster, äntligen ska hon få hämta hem sin utomäktenskapliga dotter Clark.
Hon ber o hoppas att flickan leverefter 6 år i Foundlinghemmets vård.
Hon får ett ännu värre besked !
Clara har redan hämtats ... av henne själv.
Bess inleder en förtvivlad jakt på att hitta sin dotter.

I en annan del av London har en ung änka hållit sig isolerad i sitt hus i 10 år.
De förflutna hotar att förgöra den trygga tillvaro Hon har byggt upp och hon har svårt att ta hand om sin dotter.
Hennes nära vän övertalar henne att anlita en barnflicka till sin dotter, men vågar hon släppa in en främling inpå livet......

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

Ja.. 2020 va ett tufft år... men att leva på 1700 talet måste ha varit en prövning utan dess like, för en del i alla fall.

Bess blev galet förälskad trots hennes enkla o fattiga liv, i en ståndaktig och stilig man.
En graviditet .... beslut och påtryckning från sin far.

Barnet skulle lämnas på Foundlinghemmet där hon ska vårdas till Bess klarar av att ta hand om henne.
Att stå bland flera nyförlösta mödrar i hopp om att få lämna in sitt barn, rika damer o herrar i pampiga hattar o kristall glas i näven studerar en uppifrån o ner.... ett lotteri... vilket barn får en chans till livet o vilket barn blir tvunget att lämnas i rännstenen på gatan...

6 år senare har Bess sparat så mkt hon kan och dagen är kommen då hon ska återförenas med sin dotter, i en spänd väntan öppnas dörren o mannen har endast en bunt papper med sig när han förklarar att barn nr 627 har redan blivit hämtad!

Bess startar jakten på sitt barn.. och får en nyfunnen vän av högre makt än hon själv.

I ett annat hus, även detta i London lever en ung änka med sin dotter, på något sätt kommer deras vägar mötas o hemligheter o förflutet kan jagas fram....
.........................

Jag tyckte mkt om denna bok, skriven på ett sätt där du både kan ta på känslorna o bilderna.
Att jag som småbarnsförälder var uppe och läste till närmare 03.30 säger en hel del om hur jag känner för boken.
Jag tyckte först att delen om den unga änkan var lite tråkig, men den blev faktiskt bara bättre och bättre. Jag tycker historian är väldigt stark och kanske är det för att jag just fått ett barn, och tidigare förlorat ett. Boken väckte väldigt många känslor hos mig. Berättelserna vävs samman på ett snyggt sätt och den har fina beskrivningar av både miljö och personer så jag kunde verkligen se allt framför mig. Jag tycker att detta är en av de bättre historiska romaner jag läst.
En fin historisk berättelse som utspelar sig i London. Det är 1754 och Bess föder sitt första barn, Clara. Eftersom de lever fattigt tvingas Bess lämna bort sin dotter på Foundingshemmet, men börjar genast spara pengar för att kunna hämta henne. Sex år senare är det dags. Väl på plats får Bess veta att hennes dotter hämtades av henne själv dagen efter att hon lämnats.
En sorglig, spännande och hoppfull berättelse om den stora skillnaden att leva som fattig eller rik under Londons 1700-tal. Bokens språk flyter och spänningen hålls hela tiden vid liv. En bok jag inte ville lägga ifrån mig. Gripande och känslosam.
Bess ska äntligen hämta hem sin utomäktenskapliga dotter Clara. Hon ber och hoppas att flickan lever efter sex år i Foundlinghemmets vård. Hon får ett än värre besked. Clara har redan hämtats av henne själv. Bess inleder en förtvivlad jakt för att ta reda på vem som har tagit hennes lilla flicka, och varför.

Jag hade först lite svårt att komma in i boken då jag kände att språket var lite annorlunda mot vad jag är van vid att läsa. Jag kan inte riktigt lägga fingret på varför, men det blev så. Däremot när jag väl kommit in, så måste jag säga att boken är en riktig bladvändare. Hela tiden vill man läsa mer och veta hur det går för Bess att få tag på sin dotter.
Då jag själv är mamma så gick boken rakt in i hjärtat och den vill fortfarande inte släppa taget. Det är en gripande och fin berättelse som jag rekommenderar alla att läsa.
Bess blir gravid efter att ha tillbringat en kort stund med en adelsman utanför en pub. Bess är räkflicka och har absolut ingen möjlighet att ta hand om och försörja ett barn. Hon lämnar det därför till ett barnhem med tanken att hämta barnet när hon har en bättre ekonomisk situation.

Sex år senare kommer Bess tillbaka för att hämta sin dotter Clara, bara för att få reda på att dottern hämtades redan dagen efter hon lämnats in. Enligt pappren på barnhemmet är det Bess själv som hämtat dottern.

Jag vill inte säga för mycket men det här var en spännande historia och man ville bara läsa vidare för att få veta hur hela historien skulle utveckla sig. Jag rekommenderar den verkligen!
En underbar bok som utspelar sig på 1750-talet och som handlar om en mamma som älskar sitt barn mer än något annat och som är beredd att göra vad som helst för henne. Boken hade flera oväntade vändningar som gjorde den väldigt spännande att läsa. Boken är också otroligt välskriven, det är lätt att sätta sig in i hur de lever, hur miljöerna ser ut och man lär känna karaktärerna på djupet utan att boken någonsin blir tråkig. Rekommenderar dig att läsa den!
Ett oemotståndligt omslag lockade till läsning av den här boken! Ensamstående modern Bess ser ingen annan utväg än att lämna in sin nyfödda dotter på ett barnhem, The Foundling. Sex år senare tror hon sig ha sparat ihop tillräckligt med pengar för att hämta dottern. Men dottern har redan blivit hämtad. En bra historisk roman med miljöbeskrivningar som känns autentiska. Och som alltid ger det en extra dimension när det finns en viss verklighetsbakgrund, i det här fallet att the Foundling har funnits, och lite googling ger vid handen att en del beskrivningar av hur det fungerade stämmer med verkligheten.
Hittebarnet eller The foundling på engelska kom nyligen ut på svenska. Det här är en historisk fiction bok som utspelar sig i London på 1700-talet.

Boken handlar om Bess som efter 6 år kommer till ett barnhem för att hämta tillbaka det barn hon en gång lämnat. Det visar sig att någon som utgett sig för att vara Bess redan hämtat barnet. Det här är en bok om moderskap, kärlek till ett barn och tja mycket London. Bra driv och tillräckligt bra story för att hålla intresset uppe. Även om historien stundtals känns osannolik var det intressant att läsa om The Foundling hospital och...givetvis London !
Halls roman doftar av Dickens och Hillary Mantel. Klasskillnader tydliggörs på ett mycket autentiskt sätt, man känner historiens vindar och förflyttas flera hundra år tillbaka i tiden, till ett London som var smutsigt och fattigt på vissa håll, men även fullt av hopp och livsglädje.

Vi får två perspektiv, två berättare; Bess och den unga änkan Alexandra. Detta gör att handlingen blir mer levande och man dras in i och ser historien från flera håll. Både miljöer och personer är så autentiska, beskrivet på ett enkelt språk. Detta är en sådan bok som man sträckläser!
England 1754, jag kan känna som om jag är där. Ja, Stacey kan verkligen konsten att måla upp en bild av såväl miljöer som personer i sin underbara roman Hittebarnet.
Berättelsen fängslande mig från första sidan och det blev en sträckläsning utan avbrott.

Ett stort plus är det vackra bokomslaget och den trevliga kartan som visar vart i London berättelsen utspelar sig.
En berättelse om två kvinnors kamp om ett barn. Den berör på många olika plan och jag gillar den.
Ett måste om du gilla historiska romaner.
Boken utspelar sig i 1750- talets London. Det är en tid då många kvinnor tvingas lämna in sina nyfödda barn till barnhem eftersom de lever under alldeles för fattiga förhållanden för att klara av att ta hand om ett barn.

Bess är en av dessa kvinnor. Redan ett dygn efter att hennes dotter Clara fötts, måste hon lämna henne ifrån sig.
De kommande åren sparar hon varenda slant hon får över från sitt jobb som räkförsäljare på Londons gator, för att kunna hämta hem sin dotter igen.

Men när hon efter sex år äntligen har tjänat ihop vad hon tror ska vara tillräckligt, visar det sig att Clara redan har hämtats ut från barnhemmet. Av någon som påstått sig vara henne själv.
Bess inleder en förtvivlad jakt på sin dotter. Var finns hon och vem är det som har tagit henne?

Den här boken skiftar mellan två olika karaktärer och jag är osäker på huruvida jag gillar det eller inte. Jag hade nog föredragit om det bara varit Bess som fått vara fokalisator.
På något ställe tycker jag att boken blir lite långsam men i stort är det en väldigt välskriven historia med fint skildrade karaktärer och känslosamma situationer.

Jag är inte alltid ett fan av historiska böcker men den här gick verkligen hem hos mig!