The woman who went overboard : a Scandinavian thriller

Florence Wetzel
”The woman who went overboard” av Florence Wetzel är en skandinavisk thriller som handlar om Agnes som fått en kryssning längs den norska kusten i 50-års present. Agnes, som blivit lämnad av sin man, hoppas möta en ny man på kryssningen. Redan i terminalen ser hon Einar, en lång och vacker norrman som hon blir förtjust i. Tyvärr känner han inte likadant för henne, han blir attraherad av Agnes nya kryssningsbästis Pamela istället. Den femte kryssningsdagen försvinner plötsligt Pamela spårlöst. Nästan ett år senare spolas hennes kropp upp på land. Hur gick det egentligen till när Pamela föll överbord?

Jag blev riktigt sugen på att åka på en norsk kryssning när jag läste den här boken. Det var så vackra miljöbeskrivningar av de norska städerna. Men jag vill nog åka sommartid, när det är varmt och skönt och förhoppningsvis lugnare vatten då jag har anlag för sjösjuka. Fast då missar jag i o för sig nog både norrskenet och att åka hundspann. Hade så gärna velat vara med om båda.
Detta är en spännande bladvändare som utspelar sig på en kryssning i Norge. Agnes åker med för att hitta en man. Hon faller direkt för Einar. Men Einar verkar istället falla för Pamela, Agnes nyfunna vän. Stämningen blir mer och mer spänd och plötsligt händer det otänkbara.

Likt författarens förra bok är även denna bok på engelska, den är väldigt lättläst och författaren visar sin kärlek till Skandinavien genom att lägga in flera svenska ord och uttryck som inte översätts på engelska.
Miljön ute på fartyget mitt ute i havet, med mörker och natt nästintill dygnet runt är både mysig, obehaglig och klaustrofobisk.

Författaren bygger upp en spänning som följer genom hela boken. Jag väntar bara på att något ska bryta den halvt härliga, halvt obehagliga stämningen. Plötsligt kommer det, i en enda mening och under två sekunder förändras allt. Boken handlar om relationer, besatthet och utsatthet. Den handlar om hur långt man är villig att gå för att få det man vill.