Renässansringen

Bok av Elisabeth Öhman
1562 rider den mystiska Mr Walker in i drottning Maria Stuarts borg och friar till henne med en ring, formad som en dödskalle. Fyrahundra år senare har klockmakare Aron Pettersson i Nyköping fått tag i ringen och dras in ett rafflande äventyr där en våning i London, mystiska krafter och drottning Elizabeths guldklockor behövs för att lösa mysteriet.
Det här är en genreöverskridande bok, här får vi ett mysterium,lite historisk roman,drama och lite feelgood sammanbakade till en roman som jag blev glad av.

Huvudpersonerna är familjen Pettersson,Aron make till Margareta,deras dotter M16-agenten Annelie och hennes son Axel.

Centrum för mysteriet är en renässansring som även kallas för Dödskalleringen.I periferin i historian om ringen dyker kända historiska personer upp såsom Maria Stuart,drottning av Skottland,Winston Churchhill och drottning Elisabet II.Även en fiktiv känd person dyker upp nämligen Fantomen.

Romanen utspelar sig i Nyköping och i London.Karaktärerna är gemytliga utan att bli sockersöta.Språket flyter på bra,dialogerna känns trovärdiga liksom den röda tråden i boken.

Det är en ren underhållningsroman som jag blev glad av och sådana böcker behövs som en eskapism i vardagens galenskaper.Boken kröp in i hjärtat på mig.Det är den fristående fortsättningen på Drottningklockan.Jag hade inte läst den första delen men det gick ändå bra att hänga med i historian om huvudpersonerna.Slutet öppnar upp för en fortsättning.Kuriosa är att recepten till de rätter som serveras finns längst bak i boken.
3,5/5

Renässansringen är den direkta fortsättningen på amatörurmakaren Aron Petterssons oerhört spännande och händelserika liv, i serien Timeliness av Elisabeth Öhman. Serien bör läsas i ordning, men jag skulle ändå säga att tillbakablickarna i Renässansringen är nog många och tydliga för att den som plockar upp den utan att ha läst första delen, Drottningklockan, först ska kunna hänga med på helhetshistorien. Detta mycket tack vare Öhmans sätt att verkligen se till att varje del är avslutad och utan alltför stora lösa röda trådar som ska hänga med till nästa bok.

Aron Pettersson har verkligen ett sätt att hamna mitt i äventyr som han inte alls är villig att delta i och det är väldigt humoristiskt att läsa om hur en egentlig ensamstöring som trivs allra bäst tillsammans med sin gedigna klocksamling, plötsligt blir hovurmakare åt drottningen av England. Där har han ärvt en våning av sin faster Tyra, som också levde ett helt annat liv än de visste om, och eftersom hans dotter arbetar för MI6, dras Aron in i ett äventyr om den mytomspunna ring som Maria Stuart ska ha fått av en friare. Jag måste säga att jag inte alls var särskilt förtjust i Aron i första boken, men att han nu har växt på mig och i den här boken blir jag mycket mer vänligt inställd till honom.

Vad jag egentligen tycker allra bäst om, är faktiskt själva antagonisten i den här boken. Mycket för att det är så oerhört skruvat att det är jätteroligt att läsa om och följa och gör också boken till en bladvändare. För vad har egentligen Maria Stuarts friare Christopher Walker, en dödskallering, Aron Pettersson, Fantomen och en väldigt rik och smått galen person gemensamt och hur vävs deras liv samman? Är det realistiskt? Nej, kanske inte, men ändå väldigt spännande och roligt.

Språket är enkelt och medryckande och eftersom jag läst första boken känner jag igen alla gamla karaktärer, vilket gör det lätt att hänga med i de nya som presenteras. Att boken mestadels är skriven i jag-form ur Arons perspektiv gör att man känner sig lite närmare med honom (inte i jag-form under antagonist-delarna, vilket jag också gillar) och det känns lite dagboksformat vilket passar Aron som karaktär. Boken är avslutad på sista sidan, men visar ändå tydligt på att det kommer att komma en fortsättning, och seriens sista del heter Pärlbroschen.

Jag måste också ge en eloge till det oerhört snygga omslaget, gjort av Andreas Norrefjord. Absolut en av de finaste framsidor jag har i bokhyllan och varenda gång jag plockar fram den här boken blir jag genast på bättre humör.
Underhållande och medryckande läsning!
Nu har ytterligare en av mina hyllvärmare blivit läst och jag har fått hänga lite till med Aron Pettersson.

Denna gång håller vi till i London och gör även besök hos Drottning Elizabeth II och MI6. Med i handlingen finns även en dödskallering som drottningen av Skottland, Maria Stuart, fick år 1562 av den mystiske Mr. Walker. Frågan är hur ringen och Aron hör ihop? Och vilken roll spelar Fantomen?

Renässansringen är som en feelgood-deckare med historiska inslag. Visst, en hel del av det som händer är ganska orealistiskt men vad spelar det för roll? Om man släpper de tankarna så märker man att det är en bok med ett stort läsvärde, mycket intressant och fördjupande och med ett lättsamt språk. Extra plus för korta kapitel.

Intrigen håller ihop mycket bättre än i Drottningklockan, jag upplever inte den som lika spretig eller hoppig. Elisabeth Öhman har skrivit en bladvändare med humor, hemliga agenter och seriefigurer. Hon har även gjort grundlig research både vad gäller Fantomen och Maria Stuart. Nu ser jag fram emot att läsa den tredje delen i Timeliness -serien.
"1562 rider den mystiska Mr Walker in i drottning Maria Stuarts borg och friar till henne med en ring, formad som en dödskalle. Fyrahundra år senare har klockmakare Aron Pettersson i Nyköping fått tag i ringen och dras in ett rafflande äventyr där en våning i London, mystiska krafter och drottning Elizabeths guldklockor behövs för att lösa mysteriet."

Det här är en fortsättning på boken Drottningklockan och har man inte läst den så tycker jag nog att man bör göra det innan man läser denna. Man får ut så mycket mer av historien då. Jag tycker att boken är lagom spännande och är både trovärdig och full av historiska detaljer. Underhållning på hög nivå.